“Gizli” ibareli belge, ‘60, 71, 80, 97 darbelerinin, muhtıralarının ve 15 Temmuz’un ardında ABD var’ iddialarını doğruladı.
Yayınlanan belgelerin bir kaçında 11 Mart 1971'deki Demirel hükümetine verilen muhtıra ve CIA Ankara temsilcisi olan “Dewey” kod adlı ‘Duane Ramsdell Clarridge' tarafından "24 saat içinde siyasi duruma müdahale edebileceği" bilgisinin rapor edildiği görüldü. Raporlarda dikkati çeken noktalardan biri de ABD'nin PKK'nın dış desteği bölümünün sansürlenerek sunulmasıydı.

ARŞİV AÇILDI KEL GÖRÜNDÜ

Amerikan İstihbarat Teşkilatlarından CIA üzerinden en az 25 yıl geçen ve gizliliği kaldırılan belgelerini internet üzerinden erişime açtı. Yaklaşık 12 milyon sayfalık belgelerde Türkiye'nin adı sık sık geçerken, CIA; ABD'nin kirli işlerini açıktan afişe edecek yerleri ise sansürledi. Belgeler üzerinde yapılan ilk incelemelerde 1971 Muhtırasını ABD'nin emir ve izni ile yapıldığı ve Amerika'nın PKK'ya sağladığı destekler dikkati çekti. 

ADAMLARIMIZ YÖNETİME EL KOYACAK

CIA'ın o dönem Türkiye masası şefi olan ‘Duane Ramsdell Clarridge'in yazdığı tahmin edilen gizli damgalı belgelerde, TSK'daki bazı generallerin darbe yapacağı bilgisinin yer aldığı ve Washington'a 11 Mart 1971'de "24 saat içinde siyasi duruma müdahale edebilecek" cümlesi rapor edildiği görülüyor.

MÜDAHALE SİVİL GÖRÜNÜMÜLÜ OLACAK

CIA'in bülteninin Türkiye bölümündeki raporda şu ifadeler yer alıyor: "Ordunun üst komuta kademesi, kötüleşen siyasi duruma doğrudan ya da sivil yönetim görünümünde 24 saat içinde müdahale edebilir. Ordunun müdahale edeceğine dair artık soru işareti bulunmuyor ancak müdahalenin şekli ne olacak..." Bu ifadenin devamındaki satırın çıkarıldığı metin şöyle devam ediyor: "Silahlı Kuvvetlerin ne tür özel tedbirler alması gerektiğine dair karar, Silahlı Kuvvetler komuta konseyinin dün Ankara'daki toplantısında ele alınacaktı."

12 MART MUHTIRASI

12 Mart 1971 cuma günü öğle saatlerinde Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç ve kuvvet komutanlarının imzaladığı muhtıra TRT aracılığıyla halka duyurulmuş, ayrıca Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'a, Senatoya ve TBMM'ye gönderilmişti. Hükümetin ve parlamentonun ülkeyi "anarşi, kardeş kavgası, sosyal ve ekonomik huzursuzluklar içine soktuğu" savunularak, bu nedenle yeni bir hükümet kurulmasının istendiği muhtırada, bunun olmaması halinde TSK'nın yönetime el koyacağı belirtilmişti.

DARBENİN ARKASINDA DUANE R. CLARRİDGE VAR

6. Filo askerlerinin Dolmabahçe'den denize atıldığı gün İstanbul'a gelen Clarridge, CIA İstanbul İstasyon Şefliği'ne tayin edildi. 12 Mart 1971 darbesinin bir numaralı isimlerinden olan Clarridge'in Suruç katliamı ve PKK'nın iki polisi şehit etmesi sonrası Türkiye'ye gelmesini 3 Ağustos 2015 tarihinde Yeni Söz Gazetesi “Karanlık adamlar Türkiye'de” manşetiyle duyurmuştu. 'Her Devrin Casusu' olarak adlandırıLAN Clarride 1971 muhtırasında ABD'nin başrol oyuncularındandı. 2016'nın Nisan ayında ölen Clarridge, aynı zamanda PKK'nın da akıl hocalığını da yapıyordu.

CIA raporunda PKK sansürü

CIA'in gizliliğini kaldırdığı bazı eski istihbarat raporlarında PKK'nın dış desteği bölümünün sansürlenerek sunulması dikkat çekti. 11 milyonu aşkın belgede Türkiye ile ilgili geniş raporlar da yer alıyor. Fakat ABD'yi sözde ‘şeffaf devlet' olarak gösteren raporların Türkiye bölümünde PKK'nın ‘dış desteği' ile ilgili kısımların sansürlenerek yayınlanması dikkat çekiyor.

Amerikan istihbaratının Türkiye hakkında hazırladığı belgelerde ‘Kürt sorunu' başlığına 1948'den itibaren özel bir ilgi gösterdiği görülüyor. O tarihte bile ABD'nin raporunda Kürtleri 1,5 milyonluk nüfusuyla en büyük ‘azınlık' olarak kayıt altına alıyor. CIA, “Ortadoğu'da Kürt Milliyetçiliği” isimli dosyasında Kürtlerin yaşadığı bölgeleri gösteren bir harita oluşturarak terör örgütü PKK'nın da kullandığı sözde ‘Kürdistan' haritasını ilk kez yayınladığı dikkat çekiyor.

ABD'nin İran'a olan desteği

Özellikle Irak'taki isyanların yer aldığı raporda, Kürtlerin Türkiye'de orduda ve siyasette kendine yer bulabildiği için ‘bölgenin sakin' olduğu vurgulanıyor. Arşivini kamuoyuna sunan CIA'in Türkiye'deki terör faaliyetlerine de özel bir yer ayırdığı ortaya çıktı. İstihbarat servisi, 26 Ağustos 1985'teki “Türkiye'de Kürt İsyanı” raporunda PKK'nın ‘yabancı desteği' kısmının çoğunu sansürlü olarak yayınlarken, teröre destek veren tek ülkenin İran olduğunu yazdı. Servis, belgelerinde İran destekli Irak'taki Hizb-i İslami partisinin fiili olarak PKK ile bir ortaklık kurduğunu belirtti. Öte yandan, tutanakların tarihleri ilerledikçe ABD'nin PKK'ya ilişkin saklayacak daha fazla bilgisi olduğu da görüldü.

Duane Ramsdell Clarridge kim?

Dindarların, milliyetçilerin, bazı sol grupların üzerinden buldozer gibi geçen 12 Eylül darbecilerinin ardındaki Duane Ramsdell Clarridge, aynı zamanda PKK'nın da akıl hocası olan gizemli kişi. 2016'da geberen Clarridge, Amerikan İstihbarat Teşkilatı CIA'ın kontr-terör dairesini kurup yönetmiş üst düzey bir casus. Türkiye'nin en çalkantılı yılları olan 1968-1973 arasında, CIA adına Ankara ve İstanbul'da da görev yaptı. Bu belgeler arasında bulunan 11 Mart 1971 tarihli "gizli" damgalı istihbarat bülteninin "Türkiye" başlığında, dönemin Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesinin "24 saat içinde siyasi duruma müdahale edebileceği" bilgisinin yer aldığı görülüyor.

Karıştığı hadise ve skandallar?

İrangate skandalı,
15 Mart 1971 askeri muhtırası,
12 Eylül darbesi öncesinde Türkiye'ye gelip askerlerle görüşmesi,
Mehmet Ali Ağca'nın Abdi İpekçi cinayeti,
Mehmet Ali Ağca'nın Papa II. Jean Poul suikastı,
Bush yönetimini Saddam'a karşı kışkırtması,
Hiram Abas'ın öldürülmesi,
Noriega darbesi,
Blacksand Group şirketi ile birlikte Afrika'da eşkiyalık
PKK'nın 2015'te başlattığı hendek savaşları stratejisinin ardındaki isim olması bunlardan bazıları.

Kaynak: Yeni Söz