Tam tahıllı ekmekler



Genel olarak ekmek diye bildiğimiz beyaz ekmek; işte zehir diye tabir edilen de o. Her gün sofralarımıza gelen, çocuklarımızla birlikte tükettiğimiz mis kokulu ekmek. Ancak tavsiye edilen ise, tam tahıllı ekmek.


Çünkü tam tahıllı ekmek, buğday, yulaf, arpa, çavdar gibi birçok tahılın bir arada kullanılmasıyla yapılıyor. Tam tahıllı bir dilim ekmek tükettiğimizde B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri, yüksek derecede E vitamini, demir ve folik asit tüketmiş oluruz. Ayrıca lif bakımından da zengindir.


Oysa beyaz ekmek üretilirken tahılın kabuğu ayrılır ve kabuğundaki vitamin ve mineralleri de böylece almamış oluruz. Yani bu durumda beyaz ekmek tüketimi anlık enerji vermektedir.



Hangi ekmekler daha çok lif içerir

Tam tahıllı ve kepekli ekmekler lif içeriği bakımından zengindir. Tam tahıllılar, kepeklilere oranla lif ve vitamin, mineral içeriği bakımından daha etkilidir. Çünkü lif, tahılların kabuğunun yüzde 90'ını oluşturan büyük bir karbonhidrat molekülüdür.


Bu molekül, vücuttan sindirilmeden atılır. Kapladığı hacim ile de mideye tokluk hissi verir. Bağırsaklara geçtiğinde de bir kısım zararlı maddeleri kendine bağlar ve vücuttan atar. Kolesterolün dengede tutulmasında ve kabızlığı önlemede etkilidir.


Kaynak: Kadinvekadin.net