Havalı hasta yatakları istenirse kiralanabilir ya da satın alınabilir bir üründür. Devamlı olarak yatmak mecburiyetinde olan hastalar için ev ve hastaneler de özellikle tercih edilmektedir. Bununla birlikte baz hastalıklara yada rahatsızlıklara iyi geldiğinden ve hasta oldukça fazla rahat ettiğinden dolayı kısa süreli yatacak olan hastalar için de oldukça uygundur.

Havalı hasta kişilerin yatakları hastaların iyileşme süreçlerini hızlandırmak ve hastaların rahat etmesi için tasarlanmıştır. Havalı hasta kişi yatakları su geçirmez olup hava ile şişirilmiştir. Çoğunlukla hasta karyolaların üstüne serilerek kullanılmaktadırlar. Hava alarak şişmesi ya da inmesi kendiliğinden otomatik olarak gerçekleşir. Bu hasta kişilerin yatağının üzeri şişler halinde baloncuklardan ve borulardan oluşur. Bu söz konusu olan borular sıralar halinde kendiliğinden şişer ve iner. Hasta bu şişmeleri ve inmeleri hissetmez ancak vücut sağlığı için oldukça faydalıdır. Havalı hasta yatağı özellikle de yatak yaralarının önüne geçer.

Havalı hasta yatağının faydaları nedir?

·         Hava akımını sağlayarak yatağı kendiliğinden havalandırır.

·         Leke tutmaz ve kolay temizlenir.

·         Havalı hastalar için üretilen yatağının şişip inen baloncukları hastayı rahat ettirir ve masaj etkisi yapar.

·         Su geçirmez özelliği sayesinde de tam yatalak olan hastalar için de oldukça uygundur.

·         Hastanın yatağa uyguladığı basıncı yayarak hasta yaralarının önüne geçmiş olur.

Hasta karyolası gibi özel yatakların havalı yataklar ile birlikte kullanılması hastaya son derece fayda sağlamaktadır. Bilindiği gibi kişilerin uzun süre yatmalarından kaynaklı olarak sırtların ve de yatağa temas eden kısımların da bası yaraları çıkmaktadır.

Bu yaralardan kurtulmak için çok uzun süre tedavi görmesi gereken hasta kişilerin bu yatakları kullanması mutlaka gerekmektedir. Havalı yatak modelleri yatan kişilerin sırtların da yara çıkmasını engellemektedir. Hasta yatakları ile kullanılan havalı yatak modelleri üzerin de yatan kişilerin sırtların da masaj etkisi yaparak vücutta kan akışı oluşmasını sağlamaktadır. En özel olan ise hareket edebilen yataklar ile kullanmaktır. Çünkü hareket eden yatak hem hastayı istenilen pozisyona getirebilir hem de havalı yatak ile masaj etkisi gösterilebilir.