Kış Lastiği İle İlgili Bilinen Yanlışlar

Her zamanarabasına değer veren bir millet olmuşuzdur. Peki, canımıza ne kadar değer veriyoruz? İşte bu sorunun cevabı aslında gayet açık, aracının kaportasını değil de lastiklerini kontrol ettiren ve mevsimine uygun lastik kullanan kişi önce canını, sonra malını düşünen kişidir. Bizim ülkemizde ise ne yazık ki bu durum tam tersi olarak yer alır. Durum böyle de olsa, kış lastiğini yaz lastiğinden ayıran özelliklerin neler olduğunu ve kış lastiğinin ne zaman ne şekilde kullanılması gerektiğini açıklamak gerekiyor.

Kış lastiklerinintemel özelliği -40 dereceye varan soğuklarda kullanılmasını sağlayan ve sertleşmesini önleyen bir bileşimden oluşmasıdır. Kış lastikleri üzerinde bulunan yola tutunmayı arttıran kılcal desenler sayesinde sahiptir. Yaz lastikleri sert hamurdan yapılırken, kış lastikleri ise daha yumuşak hamurdan üretilmektedir. Yaz ve kış lastiklerini kullanmak için sabit hava ısısı +7 derecedir.

Açıklamak gerekirse, yaz lastiğinizi gece veya gündüz +7 derecenin üzerinde kullanmanız gerekir. Kış lastiğinizi ise gündüz ve gece sıcaklığının +7 derecenin altına düştüğü durumlarda kullanmanız gerekmektedir. Ülkemizde her ilde hava sıcakları farklı aylarda soğuyor ve ısınıyor. Bu nedenle Ankara da takacağınız kış lastiği tarihi Kasım olurken, Antalya da bu tarih Aralık veya Ocak ayı olabilir. Bu nedenle dikkat etmeniz gereken tarih değil, +7 derecenin altına düşen hava durumudur.

Teknolojinin geliştiği bu çağda yeni nesil kış lastikleri sanılanın aksine eskisi gibi ses yapmıyor veya hız limitinizi düşürmüyor. Ayrıca düşünüldüğü gibi kış lastiği fiyatları da çok yüksek değil artık. Kısacası yaz ve kış lastiği arasında sürüş keyfi olarak pek bir fark bulunmuyor.

Kış lastiklerinizi alırken dikkat etmeniz gereken ise, aldığınız lastiklerin kar lastiğiolmadığından emin olun. Yeni nesil üretilen ve yaz lastiği gibi yüksek performans sergileyen lastik grubu kış lastiğidir. Unutmadan hatırlatalım kar lastiği ile kış lastiği fiyatları arasında fark vardır. Bu nedenle halkın bilinçli olması gerekir. 

Kış lastiği fiyatları hakkında bilgi edinmek için incelemenizi öneririz.