Yaz aylarının vazgeçilmez aksesuarlarından biri de güneş gözlüğüdür. Bununla birlikte, çoğu insan daha uygun fiyatlı oldukları için tüm uyarılara rağmen sahte güneş gözlüğü satın alabilmektedir. Göz sağlığını etkileyen bu sahte güneş gözlükleri nasıl satın alınır? Sahte güneş gözlüğünün neden olduğu sağlık sorunlarını yazımızdan öğrenebilirsiniz.

 

Atmosfer, güneşten dünyaya gelen UV ve IR ışınlarının yoğunluğunu mümkün olduğunca azaltsa da, bu ışınlar vücudumuzun en hassas bölgesi olan gözlerimize zarar verebilmektedir. Alerjik konjonktiva, kuru gözler, retina bozuklukları ve renkli gözleri olan insanlar güneş ışığından çok daha fazla etkilenebilmektedir. Bu zararlı ışınlara karşı korumak için güneş gözlüğü kullanımı özellikle yaz aylarında çok önemlidir.

Kaliteli güneş gözlükleri, UV ve IR ışınlarını kesen özel film kaplı camlar ile donatılmıştır. Bununla birlikte, üretilen bazı sahte güneş gözlükleri bu filmler yerine boya kullanır ve gözdeki bazı komplikasyonlara neden olur.

 

Üç Aşamada Ortaya Çıkan Sağlık Sorunları

Sahte güneş gözlüğü; göz hastalıklarına üç aşamada oraya çıkan hastalıklara neden olur. Kornea; kuruluk, kaşıntı, yanma, batma, ağrı ve gözde kanlanma sahte güneş gözlüğü nedeniyle birinci derecede görünürler. Bu şikayetler ilaçla düzeltilebilir.İkinci derecede yer alan sorunlar ise sahte gözlük kullanımı ile beraber gözlerin beyaz kısmında Konjonktiva hastalığı ortaya çıkması, kanlaşma oluşması ve göz kapağı civarında  et oluşmasıyla ortaya çıkmaktadır.

 

Sahte Güneş Gözlüğü Kör Olmanın Başlıca Sebebi

En ciddi sorun üçüncü sınıftır. Çünkü uzun süre sahte gözlük kullanan insanlar UV ışınlarına maruz kalırlar; körlüğe neden olabilecek sarı noktalar ve kataraktlar yer alır ameliyat ile bile kesin tedavi garantisi olmayan hastalıklar gözlük bedelinin misliyle ameliyat masraflarına ve körlük olayının kaçınılmazlığına sebep olabilmektedir. Bu vakaların kalıcı hasar görmesini önlemek için göz muayeneleri yapılmalı ve uzmanlara danışarak güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

 

Sahte Güneş Gözlüğü Nasıl Anlaşılır?

İlk farklılık satış yerlerinde olacaktır hiçbir hijyen koşulu gözetmeksizin satışı yapılan gözlükler genelde seyyar olarak satılmaktadır. Ele alındığında esnek camlara sahip gözlükler kesinlikle sahte olmaktadır. Ayrıca kullanılan plastik ve materyal dikkatle incelendiğinde sahteliği anlaşılabilmektedir. En kilit anlaşılma yöntemlerinden biri de sahte gözlükler puslu görüntü sağlamaktadır.

 

Kaynak: Optik AVM