Yayına girer girmez yoğun talep alan e-devlet özelliği ile nüfusa kayıtlı kütük alt-üst soy bilgileri öğrenilebilecek. E-Devlet sayesinde artık herkes tek tıkla soy ağacını, kütük bilgilerini, soyunun nereye ve kime dayandığını, soyundan gelenleri sorgulama ile öğrenebilecek.

SOYUN NERDEN VE KİMDEN GELİYOR SORGULA

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından e-devlet üzerinden vatandaşlara yeni bir himet daha sunuluyor. Bu hizmetin kayıtlarda adı "Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama" şeklinde yer alıyor.

Öncelikle sorgulama yapmak için www.turkiye.gov.tr (e-devlet) sitesine giriş yapmak için gerekli şifre ve bilgilere sahip olmanız gerekiyor. Bu adresten giriş yapıldıktan sonra sistemde ki arama bölümü kullanılarak, "Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama" yazıldığında arama sonucunda ilgili sorgulama sayfası çıkıyor.

Öte yandan, kütük bilgilerinizi, soy ağacınızı ve soyunuzun kimlere dayanıp, soyunuzdan kimlerin geldiğini öğrenmek için diğer bir yol ise e-devlet girişi yaptıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü hizmetlerinden ilgili sorgulama ekranına geçiş yapabilirsiniz.

ALT-ÜST SOY BİLGİSİ SORGULAMA

Soy bilgilerinizi sorgulamanın en kısa yolu ise, https://www.turkiye.gov.tr/nvi-alt-ust-soy-bilgisi-sorgulama adresine girerek, soy bilgilerinizi sorgulamak olacaktır. Ancak şuan sistemde yoğunluk çok fazla olduğundan işleminiz sorgulama sonrasında sıraya alınabilir.

Sıralamaya alındığınızda internet tarayıcınızı kapatmadan, "İşleminiz devam ediyor, lütfen beklemeye devam ediniz…" yazısının ekranınızdan kalkmasını ve sorgulamanın tamamlanmasını beklemeni gerekiyor. Zaten işlemini yoğunluktan hızla yapılamamışsa, şu mesajı ekranda göreceksiniz;

"Şu anda kullandığınız hizmette yaşanan talep yoğunluğu nedeni ile işleminiz sıraya alınmıştır. İşlem sonucunuz birazdan otomatik olarak görüntülenecektir…"

"Bekleme süreniz hizmet veren kurumun işlem kapasitesine göre değişebilir. İşleminiz tamamlandığında, otomatik olarak bir sonraki aşamaya geçeceksiniz."

Kaynak:
Beyaz Gündem