Türkiye’nin vizyon projelerinden olan Kanal İstanbul’un gerekliliği bir kez daha ortaya çıktı. Boğaz’da cumartesi günü yaşanan gemi kazası, buradan geçen transit gemilerin başka bir kanala yönlendirilmesinin kaçınılmaz olduğuna işaret etti.

Rusya’dan demir alarak Mısır’a gitmekte olan 242 metre uzunluğundaki Vitaspirit adlı kuru yük gemisinin, İstanbul Boğazı’ndan geçişi sırasında dümeninin kilitlenerek Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’na çarpması, boğaz güvenliğine ilişkin yeni tartışmalara yol açtı.

YILDA 43 BİN GEMİ GEÇİYOR

Kazanın ardından başka bir tankerin de, kazaya karışan yük gemisiyle çatışmaması için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün göstermiş olduğu çabalar, İstanbul Boğazı’nın gelecekte başka risklerle karşı karşıya olduğunu akıllara getirdi.

Montrö Sözleşmesi’nin imzalandığı 1936’da boğazlardan yılda yaklaşık 5 bin gemi geçerken, geçen yıl her iki boğazdan 88 bine yakın gemi geçti. Bu gemilerin 43 bini geçen yıl İstanbul Boğazı’ndan geçti.

İstanbul Boğazı’ndan geçen gemiler Möntro Sözleşmesi’ne göre kılavuz alma zorunluluğu olmamakla birlikte, bu anlaşmanın gözden geçirilmesi de Türkiye için boğazların güvenliği açısından beklentiler arasında.

Verilere göre, 1987 yılında İstanbul Boğazı’nda 22 gemi kazası, 133 gemi arızası meydana gelirken, Çanakkale Boğazı’nda ise dört gemi kazası, 175 gemi arızası yaşandı.

PROJE RAHATLATACAK

Türkiye’nin vizyon projelerinden olan ve yılın ilk yarısı ÇED süreci dahil tüm çalışmalarının tamamlanan Kanal İstanbul’un, ihale sürecinin başlatılması için özel kanun hazırlanacak.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Kanal İstanbul’a ilişkin yapılacakların tek çatıda toplanması için bir yasa tasarısı hazırlıyor. Tüm dünyada yankı uyandıran ve deniz ticareti noktasında önemli bir adım olacak dev proje, böylece nasipse hiçbir aksiliğe uğramadan tamamlanacak.

İstanbul Boğazı’nda cumartesi günü meydana gelen gemi arızası ve yol açtığı kazanın ardından Prof. Dr. İlber Ortaylı da, Kanal İstanbul projesine destek çıktı.

YENİ KANAL GEREKLİ

Kazaya dikkati çeken Ortaylı, “Mühim olan İstanbul ve İstanbullu’nun hayatı” görüşlerini paylaşan Ortaylı, yaşanan bu tür olaylar karşısında ikinci bir kanalın gerekli olduğuna işaret etti.

Ortaylı, “Boğaz geçişini hükümet söyledi diye bazıları alerji duyuyor. Ben bunu anlamıyorum. Bu lazım mı değil mi, olur mu, olmaz mı? Bunun raporu verilsin. Böyle bir ikinci kanalın lazım olduğu görülüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Diriliş Postası (Neşat Ergül)