Ev fiyatları, konut yatırımı yapmak isteyenlerin yanı sıra yeni evlenen çiftlerin de, evini yenilemek isteyen kişilerin de en çok araştırdığı şeylerden bir tanesidir. Bir gayrimenkul cenneti olan Türkiye’de ise çok çeşitli şehirlerde farklı fiyat politikaları konutlar için uygulanabilmektedir. Şehir değiştirme hususunda esnek olan kişilerin en çok araştırdığı şeylerden bir diğeri ise konut fiyatlarının şehirden şehre göre değişimleridir. Ayrıca yatırım amaçlı olarak da konut araştırması yapan sermaye sahiplerinin sürekli takip ettiği bir sektördür konut fiyat artışlarını belirleyen emlakçılık sektörü. Dünya çapında toplam 35 ülkede hizmet veren ve konu fiyatlarının bilimsel şekilde analizini yaparak bölgelere göre ortalamasını hesaplayan bir hizmet, tüm bu araştırmalara en doğru yanıtları vermek için çabalıyor. Flatfy - uluslararası emlak arama motoru adlı start up hizmeti, pek çok ülkede şehirlere bölünmüş şekilde konut fiyatları istatistikleri vererek çok uzun süre araştırmalarınız sonucunda bile zar zor ulaşabileceğiniz fiyat bilgilerini size derlenmiş şekilde sunarak size kolaylık sağlamaya çalışmaktadır. Bu yazımızda sizinle beraber Flatfy isimli start up hizmetinin sunduğu grafik ve görsel çalışmalarını yorumlayacağız.

Yukarıda gördüğünüz tr.Flatfy.com raporunu beraber inceleyelim. Gördüğünüz gibi rapor evlerin oda sayılarına göre ve konumlarına göre oluşan fiyat farklılıklarını gözeterek hazırlanmış bir rapor. Flatfy raporları genellikle bu tarz satır ve sütunlar ile hazırlanır ve bu şekilde okuyuculara karşılaştırma imkânı sunulmaya çalışılır. Gördüğünüz tabloda bir odalı bir stüdyo apartman dairesinin fiyatı oranının en düşük olduğu şehir olarak Gaziantep’i görmekteyiz. En yüksek fiyatlı şehir ise stüdyo daire kategorisinde İstanbul olarak karşımıza çıkmaktadır. Elbette bu fiyat farkında arz ve talep ilişkisinin ciddi bir rolü var. Çocuklu ailelerin genel olarak satın almayı tercih ettiği dört odalı ya da emlak dünyasındaki tanımlaması ile üç artı bir odalı evler ise en yüksek fiyatlı halleri ile yine İstanbul’da satılırken, en düşük fiyatlı hallerinin bu kez Ankara’da olduğunu görmekteyiz. Gördüğümüz grafikte ayrıca gözümüze çarpan bir başka değer özellikle tek odalı ve iki odalı evler içerisinde en yüksek fiyatların İstanbul’da olsa da, İstanbul’un bu birinciliğini üç odalı ve dört odalı evlerde kaybetmesidir. Örneğin üç odalı ev fiyatları içinde en yüksek rakama sahip şehir İzmir’dir.

Yukarıdaki tabloda ise aynı grafiğimizin sütun grafiği halini görüyoruz. Burada, tek bir apartman dairesinin ortalama fiyatı baz alınarak alınmış bir istatistik tablosu karşımıza çıkıyor. Bu istatistikler yorumlandığı zaman en ucuz apartman dairesi alınabilecek şehir Ankara olarak karşımıza çıkarken en yüksek fiyatlı apartman daireleri ise İstanbul’da karşımıza çıkıyor. Ayrıca İzmir ve Mersin isimli şehirlerimiz de apartman dairesi fiyatlarının diğer şehirlere kıyasla daha pahalı olduğu şehirlerdendir. Apartman dairesi fiyatlarının oldukça düşük olduğu bir diğer şehir ise Kayseri olarak karşımıza çıkmaktadır.