Cumhurbaşkanı 46. Muhtarlar Toplantısı’nda siyasete başladıkları günden beri her işlerini milletle istişare ederek yürüttüklerini, bugün de tüm kritik hususlarda önce milletin ne istediğine, ne beklediğine, ne talep ettiğine bakarak hareket ettiklerini söyledi.

2002’den beri bu anlayışla çalıştıklarını 15 yılda ülkeyi dört kat büyüterek bu çabalarının meyvesini aldıklarını, Türkiye’yi millî gelirinin büyüklüğü bakımından dünyada 17’nci, satın alma paritesine göre ise 13’üncü sıraya getirdiklerini bildirdi.


“SİVİLLERİ GÖZETMESEK AFRİN OPERASYONU ÇOKTAN BİTMİŞTİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının devamında, Zeytin Dalı Harekâtı’nda 3 bin 444 teröristin etkisiz hâle getirildiği bilgisini paylaşarak, akşama kadar Afrin kuşatmasının tamamlanabileceğini de ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin operasyonunda askerlerin siviller konusundaki hassasiyetine dikkat çekerek, “Cezayir’de 5 milyon insanı katledenler kalkıp da Türkiye’ye hesap sormasın, önce onlar bunun hesabını versin. Ruanda’da, Libya’da on binler, yüz binleri öldürdüler, önce onlar bunun hesabını versinler. Irak’ta on binleri, yüz binleri öldürenler önce bunun hesabını versinler. Bunların hesabını vermeyenler kalkıp da Türkiye’ye hesap sormaya yeltenmesinler. Türkiye eğer sivilleri öldürmeyi hedef alsaydı şu anda Afrin çoktan bitmişti. Her türlü hassasiyet gözetiliyor, dikkat ediliyor ve bakın şu anda önce siviller arabalara bindirilerek özel bir koridordan Afrin’den çıkartılıyor” dedi.

Fırat Kalkanı Harekâtı’nda dünyanın en tehlikeli, en vahşi örgütü olan DEAŞ’ın Türkiye’nin karşısına dikildiğini, DEAŞ’la savaştıklarını söyleyenlerin bir taraftan DEAŞ’ı destek verdiklerini ifade etti.

Türkiye’ye parasıyla verilmeyen silahların terör örgütlerine verildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütün bunlara rağmen, dünyanın en iyi askerî eğitimlerinden geçirilen, Batı medyası tarafından allanıp pullanan teröristlerin, ordumuzun girdiği her yerde kuyruklarını kıstırıp kaçtıklarını söyledi.

“AFRİN’DEKİ TERÖRİSTLER DAHA BİZ GELMEDEN KAÇMAYA BAŞLADI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bölücü örgütün saflarında sadece PKK’lılar, PYD’liler değil aynı zamanda DEAŞ’lılar, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelmiş cani ruhlu Haçlı artığı tipler var. Hiçbiri de bizim Mehmetçiklerimizin karşısında varlık gösteremedi. Güya Afrin şehir merkezinde direniş yapacak olan teröristler de daha biz gelmeden arkalarına bakmadan kaçmaya başladılar. Tabii bu durumda bile alçaklığı elden bırakmıyorlar. Hem kaçıyor, hem de kendilerine göre bazı sinsi planlar da yapıyorlar. Kendileri kaçarken şehirden çıkmak isteyen sivilleri canlı kalkan olarak kullanmak amacıyla engelliyorlar. Teröristlerin bölgeye girmek ve çıkmak için kullandıkları doğu tarafı bugün-yarın kapanacak inşallah.”

Zeytin Dalı Harekâtı’na başlanılan günden beri sürekli gündeme getirilen Afrin şehir merkezinin rejim güçlerine devredilmesi projesinin, kuşatmanın tamamlandığı şu günlerde dahi köpürtülmeye devam edildiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biliyorsunuz, daha önce de çeşitli defalar bu oyun oynanmaya çalışıldı. Bu amaçla Afrin’e gidecek konvoylar yola bile çıkarıldı; peki ne oldu? Bu konvoyları içlerindeki sivillere zarar vermeden yollarda imha ettik ve oyunu bozduk. Bakın şimdi de buradan söylüyorum: Şimdi de yapacağımız aynısıdır, bu böyle bilinmeli. Afrin’i de teröristlerden temizleyeceğiz, Münbiç’i de temizleyeceğiz, Fırat’ın doğusunu da Kuzey Irak sınırımıza kadar aynı şekilde teröristlerden temizleyeceğiz. Hedefler topraklar değil, hedef tamamen teröristlerden bölgeyi arındırmaktır” dedi.

“KİMSE BİZE ‘BURADA NE ARIYORSUNUZ?’ SORUSUNU YÖNELTEMEZ”

Artık kimsenin Türkiye’yi terör örgütleri vasıtasıyla tehdit ve tedip etmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti: “Şayet bir ülkenin yönetimi kendi topraklarını ülkemizi tehdit eden teröristlerden arındıramıyorsa, kimse bize ‘Burada ne arıyorsunuz?’ sorusunu yöneltemez. Hele hele binlerce kilometre öteden gelenlerin böyle bir hakkı hiç yoktur.”

Bugüne kadar girilen her mücadeleyi bu inançla yürüterek başarıya ulaştıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afrin’de de yaptığımız budur. Onun için hep biz kimin ne dediğine değil Allah’ın ne emrettiğine, milletimizin ne istediğine bakarız. Böyle diyoruz, böyle yaklaşıyoruz. Bizim önceliğimiz elbette kendi topraklarımızdır, kendi güvenliğimizdir. Onunla birlikte kendi bölgemizdir, bu bölgedeki kardeşlerimizin huzurudur. Ama bunun yanında dünya çapında bir büyük değişimin sancılarının yaşandığının da gayet iyi farkındayız. Bir yönüyle ticari, bir yönüyle diplomatik, bir yönüyle askerî bu büyük değişim karşısında her alanda kendimizi daha ileriye taşıyacak adımları atmakta kararlıyız” şeklinde konuştu.