Son günlerde Risale-i Nur ve Nur Talebeleri gündemde önemli yer alıyor. Özellikle sosyal medyada gündemden düşmüyor. Risale-i Nurların sadeleştirilmesi, neşri, saff-ı evvel ağabeylerin vefatı gibi konular medyada ziyadesiyle yer alıyor.

Öte yandan, Risale-i Nur’a hizmeti gaye edinen cemaatler içinde köklü bir cemaat olan Yeni Asya grubu içinde son yıllarda bazı huzursuzlukların olduğu biliniyordu. Bu günlerde medyaya yansıyan haberleri yerinde incelemek istedik.

Yeni Asya Gazetesinde öncelikle bir duyuru ile gazetede neşredilmeyen faaliyetlerin kendileri ile alakalı olmadığı ilan edildi. Bu çerçevede yapılan ilan CİHAN Haber Ajansı tarafından bütün haber ve medya kanallarına duyuruldu. Rota Haber sitesi ise, YENİ ASYA grubu içindeki huzursuzlukları “Yeni Asya'dan "taklitlerimizden sakının" başlığı ile manşetine taşıdı.

İlgili haber sitesi bununla yetinmeyerek bu duyuruyu çok farklı bir boyuta taşıyan iddialarla gündem oluşturmayı hedefledi. Yeni Asya ile ilgili özellikle böyle olumsuz haberleri gündeme getirmesi ile bilinen ilgili haber sitesi, Yeni Asya Gazetesi İmtiyaz sahibi Mehmet Kutlular’ın rahatsızlığını ilk defa medyada kamuoyuna duyurması ile biliniyor.

Rota Haber’in haberinde ki iddiaları ise şöyle:

1- Yeni Asya cemaatinin iktidar tarafından bölünüp ele geçirilmesi.

2- Cemaat içindeki dış desteklilerin bağımsızlık ilanı.

3- Cemaati bölme faaliyetleri için Yeni Asya isminin kullanılması.

4- Cemaatin bazı kurumlarından iktidar temsilcilerinin temizlenmesi.

5- Mehmet Kutlular’a yakın isimlerin atanması.

Beyaz Gündem olarak bu iddialar bizimde dikkatimizi çekti. Yeni Asya Gazetesinde ilan edilen duyuru ve ilgili haber sitesinin iddialarını araştırma ihtiyacı hissederek Yeni Asya Gazetesi Eski Genel Müdürü, Yeni Asya A.Ş eksi Yönetim Kurulu üyeleri, Yeni Asya Vakfı eski müdürü gibi Yeni Asya Cemaatinin önemli ve cemaat tarafından ciddi kabul gören isimlerine sorduk. Detayları değerli okuyucularımıza ve kamuoyuna duyurmak istedik. Ve Rota Haber’in iddialarını Yeni Asya cemaatindeki bu önemli isimlere sorduk.

YENİ ASYA CEMAATİ VE YAYIN ORGANLARI

Yeni Asya Gazetesinin Kuruluşundan itibaren 2005 yılına kadar Genel Müdürlüğünü yapan Bekir Gönüllü sorularımızı yanıtladı.

Soru: İlgili haber sitesinin gündeme getirdiği iddialar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bekir Gönüllü: Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, Yeni Asya Cemaati köklü ve teamülleri olan, Risale-i Nur esaslarına göre hareket etmeyi şiar edinmiş bir gruptur. Medya alanında yoğun faaliyet gösteren YENİ ASYA bu alandaki bütün araçları Gazete, Dergiler, Radyo, Yayınevi vs hepsi Risale-i Nurların ilan ve neşri (yayını) gayesi ile CEMAAT tarafından kurulmuş bir müesseselerdir.

İlgili haber sitesinin cemaatimizin iç meseleleri ile bu kadar yakından ilgilenmesi bizim de dikkatimizi çekmektedir. Kaldı ki ilgilenmenin ötesinde hiçbir geçerliliği ve zemini olmayan bu iddialar asılsız ve iftiradır.

1977'den itibaren müesselerde yönetici olarak çalışan, son 15 yılında bilfiil Genel Müdürlük yapmış birisi olarak bu iddiaların tamamını reddediyorum.

Evet, bazı huzursuzluklar yok değil, elbette vardır ve insanın olduğu yerde bunlar olur. Yeni Asya Cemaati meselelerini kendi meşru kurullarında görüşür ve halleder.

Habercilik ilkelerine uymayan ve topyekûn bir cemaati zan altında bırakacak bu ve benzeri gerçek dışı haberler, dünyevi ve uhrevi olarak sebep olanları mesul edecek, sıkıntıya sokacak kabiliyettedir.

Biz bu haberlerin ne maksatla yapıldığını, kimler tarafından servis edildiğini yakinen biliyor ve takip ediyoruz. Yeni Asya Cemaatinin tabanı bundan ziyadesiyle rahatsızdır. Bu iddialara ve perde arkasında ki asıl maksada dair söylenecek çok şey var fakat burası zemini değil. Teşekkür ederim.

YAVUZ: HİÇBİR SİYASİ PARTİYE ANGAJE OLAMAYIZ

Beyaz Gündem’in sorularını yanıtlayan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Ruhi Yavuz, Yeni Asya A.Ş’nin 10 yıl Yönetim Kurulu üyeliği ve başkan yardımcılığı vazifesini üstlendi.

Soru: Son günlerde Yeni Asya Cemaati içinde sosyal medyada bazı huzursuzluklar olduğunu takip ediyoruz. En son ilgili haber sitesi bazı iddialar ortaya attı. Bu iddialar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Prof. Dr. Ruhi Yavuz: Safsata ve hezeyandan başka bir şey değil. Dikkate alınmayacak kadar basit. Yeni Asya Cemaatinin tabanı bu iddiaların asılsız olduğunu yakinen bilmektedir.

İktidar partisiyle (AK Parti) veya başka bir partiyle kesinlikle herhangi bir ilişkimiz söz konusu değildir ve bu iddialar tamamen kasıtlı ve iftiradır.

Cemaatimiz içinde bazı huzursuzlukların olduğu doğrudur. Bu, yetki merciinde olanların indi, şahsi, hissi ve teamülletimize muhalif bazı uygulamalarından başka bir şey değildir.

Yeni Asya Cemaati, meşveretle hareket eden ve bu noktada hassasiyetleri olan bir yapıdır. Üstadımız, Risale-i Nur talebelerinin hiçbir siyasi partiye angaje olmasını ve o şekilde anılmasına müsaade etmez. Bediüzzaman hazretleri eserlerinde bunu açıkça ifade etmiştir.Evet, Nurcular, siyasetlerle alakaları olmaz. Yalnız İman hakikatleriyle bütün hayatları bağlıdır.” 

“Risale-i Nur, dünyada her cereyanın fevkinde bulunması ve umumun malı olması cihetiyle, bir tarafa tabi ve dahil olmaz.”

“Nur-u Kur’ân’ı elde tutmak için, ‘Euzü billahi mine’ş-şeytani ve’s-siyaseti’ deyip, siyaset topuzunu atarak, iki elimle nura sarıldım. Gördüm ki, siyaset cereyanlarında, hem muvafıkta hem muhalifte o nurların âşıkları var.”

Bu düsturların sınırlarını aşmamalı ve taşmamalı. Türkiye, İslam âlemi hatta Dünya maddi ve manevi bir sarsıntı geçiriyor. Bunlar güzel günlerin doğum sancılarıdır.

Nur Talebelerinin tek gayesi İman Hakikatlerinin neşir ve ilanıdır. Risale-i Nurlar hiç olmadığı kadar ülkemizde, İslam âleminde ve dünyada rağbet görmektedir.

Bediüzzaman’ın dediği gibi müsterih olunuz bu nurlar parlayacaktır.

ARSLAN: RİSALE-İ NUR ESASLARINA AYKIRI UYGULAMALAR VARDI

Sorularımızı yanıtlayan bir diğer isim Selamet Arslan, ASKAR holding yönetim kurulu üyesi; Yeni Asya A.Ş Yönetim Kurulu üyeliğinden yakın zamanda istifa etti. Türkiye geneli Yeni Asya Cemaati tarafından yakından tanınan bir isim.

Soru: Sayın Selamet Bey, Yeni Asya A.Ş Yönetim Kurulu üyeliğinden neden istifa ettiniz? İlgili haber sitesinin iddiaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Selamet Arslan: Ben Risale-i Nurları lise yıllarında Ankara’da tanıdım. O günden itibaren hamdolsun bu cemaat içinde Risale-i Nurları okuyor ve muhtaç olanlara ulaştırmak için elimden ne geliyorsa gayret etmeye çalışıyorum.

Yeni Asya A.Ş yönetim kurulu üyeliğine de kardeşlerimizin ısrarı ile aday gösterildiğimde bir arkadaşla eşit oy alınca ben onun lehine çekildim. Çünkü Risale-i Nur bize kardeşlerimizde fani olmayı öğütler. Yönetim Kurulu üyelerinden birinin istifası neticesinde asıl üye olarak vazifeye başladım.

Bir yıla yakın YÖNETİM KURULU üyelik vazifesini deruhte etmeye çalıştım. Maalesef Risale-i Nur esasları ve Cemaatimizin teamüllerine muhalif bazı uygulamaları görünce çok üzüldüm. Elimden geldiğince tamir niyeti ile meşru zeminlerde ikazlarda bulundum. Gördüğüm usulsüzlüklerin ihmal ve kusurdan öte olduğuna kani olunca yapılan yanlışlara ve haksızlıklara alet olmamak için istifa ettim.

İlgili haber sitesinin iddialarına dair aslında söylenecek çok şey var. Lakin kol kırılır yen içinde kalır derler, Nurlardan aldığım edep dersi ve cemaat adabı gereği bu asılsız iddiaların asıl maksadını ifşa etmeye mezun değilim.

Lakin şu kadarını ifade etmek üzerimize borçtur. Evet, maalesef cemaatimiz bölünme hatta parçalanma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Kökü dışarıda bir el, Yeni Asya Cemaatini tamamen ifna etmek üzere dehşetli bir planı işletmektedir. Bu tefrika (ayrılık) ve inşikak (parçalanma) planının uygulayıcıları bu haberi o siteye servis edenlerin ta kendileridir.

Yeni Asya Cemaati istibdat, zulüm, haksızlık ve Nurani esaslara muhalif hareket eden bir takım yetkili mercilere karşı itiraz etmekte ve onları ikaz etmektedir.

Yeni Asya ismi bir gazete ismi olsa da bir cemaatin alemi haline gelmiştir. Gazete araçtır ve bu aracın yetkilileri cemaat üzerinde baskı kuramaz ve onları kategorize edip gönüllülerle yürüyen bir hizmet karışıp karıştıramaz.

Dâhili meselelerimiz olan bazı olayların böyle serişte edilmesi kesinlikle kabul edilemez. Kaldı ki kurumlarımıza işlerine son verilen kardeşlerimiz iktidar temsilcisi olduklarından değil; halis, muhlis ve güzide Nur Talebeleri oldukları için görevden uzaklaştırılmışlardır.

Ben bu benzeri uygulamaların perde arkasındaki asıl amelleri istifa dilekçemde kaleme aldım ve muhataplarına ulaştırdım. İnşallah üzerimizdeki bu musibet ve belalardan suhuletle kurtulacağız.

MÜSSESELER İŞGAL EDİLDİ VE MEŞVERET KANALI TIKANDI

Yeni Asya cemaati’nin önemli isimlerinden Hasan Yalçın, Bediüzzaman Said Nursi’nin talebelerinden Zübeyir Gündüzalp zamanından beri İstanbul’daki Risale-i Nur hizmetleri içerisinde olan ve Yeni Asya Cemaati içinde tanınan ve değer verilen bir isim.

Soru: Hasan Yalçın Bey, özellikle sosyal medya gündeminde Yeni Asya Cemaati içinde bir huzursuzluk olduğu ifade edilmektedir. Son olarak Gazete Yönetiminin kamuoyu duyurusu ve ilgili haber sitesinin iddiaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Hasan Yalçın: Aziz kardeşim biz bir cemaatiz yani aileyiz ve hanemizin mahremi ifşa etmek caiz değildir. Ben bu suale Üstadımın ifadeleri ile cevap vermek istiyorum:

“Bir fırka kendisine bir imtiyaz taksa, herkesin en hassas nokta-i asabiyesine daima dokundura dokundura zorla herkesi meşrutiyete muhalif gibi gösterse ve herkes de onların kendilerine taktığı ism-i meşrutiyet altında olan muannid istibdada ilişmiş ise, acaba kabahat kimdedir?”

“Herkes meşrutiyete yemin ediyor. Halbuki ya müsemma-yı meşrutiyete kendi muhalif veya muhalefet edenlere karşı sükût etse, acaba keffaret-i yemin vermek lâzım gelmez mi? Ve millet yalancı olmaz mı? Ve masum olan efkâr-ı umumiye; yalancı, bunak ve gayr-ı mümeyyiz addolunmaz mı?”

“Nazik ve zayıf bir vücud ki, sivrisineklerin ve arıların ısırmasına tahammül edemediği için, gayet telaş ve zahmetle onları def'e çalışırken biri çıksa, dese ki: Maksadı sivrisinekleri, arıları def'etmek değil. Belki büyük arslanı ikaz edip kendine musallat etmek ister. Acaba böyle demekle, hangi ahmağı kandıracaktır?”

Belki ağır olacak lakin bu asılsız iddialar su-i zan, gıybet ve iftiralara müncer olması hasebiyle Üstadımızın kendisi hakkında bir müfteriye verdiği cevapla mukabele etmek istiyorum: “İşte böyle bir iftiraya bir sefih, ahmak insan eşek olsa, sonra şeytan olsa, buna ihtimal vermez. “
Yine muazzez ve mualla üstadımın buyurduğu gibi "Cevab-ül ahmak-is sükût" kaidesince böylelere karşı cevap, sükûttur. Fakat bazı ahmakların arkasında bedbaht gafiller de bulunduğundan deriz ki: Tasfiye edildi, temizlendi, iktidar temsilcisi, cemaati ele geçiriyorlar, dış destekli gibi akla ziyan yakıştırmaların muhatabı İstanbul Yeni Asya Cemaatidir.

Bu haberi servis eden, darbeci, işgalci, cerbeze ve mugalâtada mahir olanlar nazarında bende onlardan birisiyim. Asılsız iddialardan sadece birisi için kısaca şunu ifade etmek istiyorum.

Mehmet Kutlular ağabeyimiz bu cemaatin vitrinidir ve büyük hizmetlere vesile olmuştur. Onun rahatsızlığı gibi dâhili ve mahrem olan cemaati meseleleri çarpıtarak haber yapan bu siteyi kınıyorum.

Kutlular ağabeyin sağlığı yerindeyken görevden aldığı kişiler ağabeyimizle beraber hizmet eden kardeşlerimizi karalayarak vazifelerine son vermişlerdir.

Aziz üstadımızın vefatının 56. Sene-i devriyesi münasebetiyle tertip edilen Hürriyet ve İstibdat Paneli’nden dahi rahatsız olan bir grup maalesef müesseselerimizi işgal etmiş ve meşveret yollarını tıkamıştır.

Cemaatimizin basireti ve feraseti ile inşallah bu karabulutları tez zamanda bertaraf edecektir. 

ÇELEBİ: ALLAH’A HAVALE EDİYORUM

Yeni Asya Vakıf Müdürlüğünü uzun zaman yürüten eski müdürü Celaleddin Çelebi ise meselelerin konuşulacağı yerlerin bu zeminler olmadığını söyleyerek, kısa bir yanıtla sorularımızı yanıtladı.

Soru: Sayın Celaleddin Bey, görevden alınmanızı temizlik olarak ifade eden sizin şahsınızda büyük bir kitleyi zan altında bırakan ilgili haber sitesinde ki iddialar için ne düşünüyorsunuz.

Celaleddin Çelebi: Testi içindekini akıtır derler. Kem söz sahibine aittir. Bu mesele bizim mahremimizdir. Ben Mütevelli Heyet Eski Başkanı Mehmet Kutlular ağabey tarafından bu vazifeye getirilmiştim. Mütevelli Heyet böyle bir tasarrufta bulunmuştur.

Hizmetimizde makamlar yoktur, icra ettiğimiz vazifeler ve görevli olduğumuz kurumlar cemaatimize aittir.

Bu hadisenin zahiri ile batını farklıdır. Hakikatlerin zemini buralar değildir. Cemaatimiz hususan İstanbul Yeni Asya Cemaati nazarında meselenin mahiyeti malum ve berraktır.

Üstadımızın buyurduğu gibi: “Sakın sakın münakaşa etmeyiniz, casus kulaklar istifade ederler. Haklı olsa, haksız olsa bu halimizde münakaşa eden haksızdır. Bir dirhem hakkı varsa, münakaşa ile bin dirhem bizlere zararı dokunabilir.” diyor ve iddialarla beraber sahiplerini her şeyi gören, bilen ve tasarrufunda olan Alllah’a havale ediyorum.

Kaynak:
Beyaz Gündem (Özel Haber)