Fetih kutlamalarında en büyük ve kapsamlı olmasının yanısıra en ihtişamlı kutlamaya da Yenikapı miting alanı ev sahipliği yapıyıor. Bugün saat 17:00'de başlayacak olan fetih programına dakikalar kala alan dolmaya başladı. Program Cumhurbaşkanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi organizasyonu olarak gerçekleşecek.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan Büyük Fetih Buluşmasında Buluşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve 65. Hükümet Başbakanı Binali Yıldırım'ın birlikte katılacağı İstanbul'un fethinin 563. yıldönümünde Ayasofya konusunun gündeme getirilip getirilmeyeceği merak konusu oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından, "Fetih Şöleni" için bin 200 kişilik ekiple sürdürülen son hazırlıklar dün tamamlandı. Özel Fetih Gösterisi için sahne üzerine hidrolik platformlarla hareket eden 3 boyutlu toplar yerleştirildi. Yağıştan etkilenmemeleri için montajları son güne bırakılan 450 metrekarelik LED ekran, sis, alev makineleri de yerleştirildi. 3D boyutlu gösteriye entegre olarak, leventler tarafından çekilecek gerçek boyutlarda bir Osmanlı kadırgası da alanda hazır bekletiliyor.

Fetih Şöleni Ayasofya'sız mı Olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ayasofya cami olarak aslına çevrilsin" isteklerine şuana kadar yeşil ışık yakmadı. Ancak fethin sembolü olan Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması yönünde son günlerde önemli organizsayonların düzelmesi ümitleri artırdı. Son günlerde düzenenlenen en kapsamlı Ayasofya organizasyonlarından 15 Mayıs'da gerçekleşen Fetih ve Ayasofya programı önemli yankı uyandırmıştı. Afrika Dosluk Derneği, Anadolu Gençlik Derneği, Alperen Ocakları, Çare Derneği, ICBA, İDEF, İslam Dünyası STK'lar Birliği, İHH, İlim Yayma Vakfı, İnsan ve Medeniyet Hareketi, Mazlumder, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı, Yedi Hilal isimli kuruluşların davetli olarak katıldığı ve Şekercihan Derneği'nce organize edilen 15 Mayıs programı gündem oluşturmuştu. Programda Ayasofya'nın ibadete açılması için çağrıda bulunulmuştu.

Dün gerçekleşen ve Anadolu Gençlik Derneği İstanbul Şubesi'nin organize ettiği Ayasofya'da ki sabah namazında ise yüzbinlerce kişi namaza katılarak Ayasofya'nın cami olarak yeniden ibadete açılmasını talep etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın milletin bu ortak talebini Fetih Şöleni'nde de dikkate alması bekleniyor. Öyle ki fetih manasının yaşatılması Müslümanlar açısından, fethin şeairi olarak görülen Ayasofya ile mümkün görülüyor.

Öte yandan bu talepleri geçmiş dönemlerde gündeme alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ayasofya ibadete açılsın" çağrılarana yanıtı biliniyor. Erdoğan, Ayasofya'nın ibadete açılmasını talep edenlere, önce Sultanahmet'in dolması gerektiğini söylemişti. "Yeniden diriliş, yeniden yükseliş" sloganıyla gerçekleşen İstanbul'un fethinin 563. yıldönümü şöleninde Ayasofya'nın cami olarak açılmasına yönelik Erdoğan'ın yeşil ışık yakması yine de ümit ediliyor.

Kaynak: Beyaz Gündem