Hekimoğlu İsmail'e bu ülkedeki ekser Müslümanların vefa borcu vardır. Zor günlerde muvazzaf bir asker iken kaleme aldığı Minyeli Abdullah romanı ile çok gencin şuurlanmasına, imanını kurtarmasına vesile olmuştur.

Minyeli Abdullah, fakirin de okuduğu ilk romanlardandır. Elif Öğretmen romanın devamı olan ve yıllar sonra kaleme almakta olduğum Kader romanında şu şekilde yâd edilir bu eser:

"Her insanın hayatında garib tevafuklar vardır. Çok uzun olduğu söylenemeyecek hayatımda da olduğu gibi. Meselâ, Ahmed amcanın kitaplığında elimin ilk uzandığı eser “Minyeli Abdullah” olmuştu. Devrinin en mümtaz simalarından olan Hekimoğlu İsmail ağabeyin kaleme aldığı romanı, bir solukta ve gözyaşları içinde okumuştum.

"İslâmî hareketlerin tutunma, gelişme devirlerini Mısır’ın Minye şehrine taşıyarak anlatan bu kitabı, daha sonraları okuduğum her kitapla kıyasladım. Farkının ne olduğunu bir türlü kestiremezsem de, bana hep başka geldi Minyeli Abdullah.

"Tevafuğa bakınız ki, bir tertiple dershaneden ayrılıp kendimi bir anda Rize sokaklarında bulduğumda içine düştüğüm telaş ve tedirginliği, ikinci gün Minyeli Abdullah sokağında bulduğumuz bu güzel evle aştık. Belli ki, şehrin büyüklerinden biri benim duygularımla okuduğu kitabın ismini bu sokağa vermişti. Sokağın girişinde, üç yol ağzı gibi duran meydana bakan yeni bir binanın en üst katına adımımızı attığımızda sevinç çığlıkları koparmıştık.."