CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na, 'Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' verdi.

    Ek madde olarak 'Askeri birliklerde, askerlik görevini ifa ederken herhangi bir sebeple hayatını kaybeden er ve erbaşların hak sahibi yakınlarının bu nedenle uğradığı maddi zararlar hakkında da bu Kanun hükümleri uygulanır.' teklifini sunan Tanrıkulu, genel gerekçe bölümünde şu değerlendirmeye yer verdi: "Askeri yargı konusunda temel sorunun bir darbe Anayasası olan 1961 Anayasası ile ihdas edilen ve yine bir askeri darbe ürünü olan 1982 Anayasası ile güçlendirilen Türkiye askeri yargısının, Türkiye yargı teşkilatı içerisinde meşruiyetinin bu güne kadar sorgulanmadan yerini koruyabilmesi, darbelerin sonuçlarını ve etkilerinin büyük ölçüde yürürlükteki darbe anayasası sayesinde sürmekte olduğu gerçeği hatırlanarak, somut çözüm önerisi bağlamında askeri yargıyı da içine alan kapsamlı bir yargı reformunun gerekli olduğu bir kez daha görülmektedir. Şehit yakınları, malul ve gaziler ile aileleri ile çatışma mağduru sivillere sağlanan mali ve sosyal haklar ile sunulan hizmetler çeşitli mevzuatta düzenlenmiştir. Askeri birliklerde şüpheli ölüm ve eğitim zayiatı sonucu mağdur ailelerin uğradıkları mağduriyet çeşitli platformlarda dile getirilmiştir. Kamuoyunda bu alanda yeni düzenleme yapılması ve sağlanan hakların iyileştirilmesi konusunda beklentiler olmuştur.

    Askeri birliklerde meydana gelen şüpheli ölümlerde Askeri savcılıkların, kışladaki asker ölümlerine ilişkin 'şüphelere' her seferinde 'kovuşturmaya yer yok (KYOK)' kararı ile noktayı koyduğunu ve aileleri mağdur ettiğini bu kararların kamu derin yaralar açtığını uygulanan geniş çaplı ve ağır insan hakları ihlallerinden dolayı kimsenin sorumluluk almadığını ve yargı önünde hesap vermediğini, kanun uygulayıcılarının failleri yargı sürecinde koruyor olduğunu görülmektedir. Ülkemizde en temel insan hakkı olan, yaşam hakkının ihlal edildiğini mağdurları ve cenazeleri belli olan fakat failleri belirlenememiş bir çok şüpheli ölüm vakası olduğu ve cezasızlığın bir sorun olduğu ortadadır. Askeri birliklerde şüpheli şekilde hayatını kaybeden er ve erbaşların ailelerinin mağduriyetinin telafi edilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede söz konusu talep ve beklentileri karşılamaya yönelik olarak işbu kanun teklifi hazırlanmıştır."