Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerlik ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı’nın düşüncesini ilettiğini, son kararı Başbakan’ın vereceğini açıkladı. Genelkurmay Başkanı'nın görüşleri alarak Başbakanlık'a ilettiklerini belirten Yılmaz, "Görüşleri alarak Başbakanlık'a ilettik. Sayın Başbakanımız ne karar verirse, bu ortamda bu gerekmez derse, ona karar verecek. O kesinleşecek. Durumun özü budur. Talep var, bu talebi ve Türkiye’nin ihtiyaçları çerçevesinde ateş çemberini de dikkate alarak Genelkurmay görüşünü söylüyor, ondan sonra sonuçta Başbakanımız karar verecek." şeklinde konuştu. Yılmaz, yaş 30’la sınırlandırılırsa bedelli askerlikten yararlanacak sayının 400 bine yakın olduğunu söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Savunma Bakanlığı ve Sanayi Müsteşarlığı bütçe görüşmelerine başlandı. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bütçe ile ilgili sunumu Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz yaptı. Sunumun ardından milletvekillerinin bütçe üzerine görüşlerini dile getirmesinin ardından vekillerin sorularına geçildi.

Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu görmeden Irak, Suriye, Ermenistan, Azerbaycan ve Kırım’ın durumunu görmek gerektiğini belirten Yılmaz, "Bu gelişmeleri görmeden, Kuzey’deki Rusya ve Kırım’ın durumunu görmeden bu gelişmeleri görmeden dün siz bedelli askerlik çıkardınız, 100 bin asker geleceğini söylediniz, 70 bin asker geldi. 100 bin söyleyip 70 bin geliyorsa siz hedefinize ulaşmışsınız demektir. Arkadaşlarım soruyor acaba kaç kişi. Bedelli askerlikten yararlanacak hükümlü sayısı eğer kapsam yaş 30 kabul edilirse 400 bine yakın, yaşı 29’a düşürürseniz 450 bine çıkar, 28 olursa 534 bine çıkar, eğer yaşı 27 derseniz 600 binin üzerine çıkar, eğer yaşı 26 derseniz 750 bine çıkar. Yaşı 25'e çıkarırsanız 1 milyona yakın." diye konuştu.

Bu konu ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı’nın çevredeki durumu ve ihtiyacını söylediğini anlatan Yılmaz, "Sayın Başbakanımız, biz Genelkurmay Başkanımızdan, kurumun içindeki uzman ihtiyacı belirleyen kurum. Görüşleri alarak Başbakanlık'a ilettik. Sayın Başbakanımız ne kadar verirse, bu ortamda bu gerekmez derse, ona karar verecek. O kesinleşecek. Durumun özü budur. Talep var, bu talebi dikkate alaraktan, Türkiye’nin ihtiyaçlar çerçevesinde ateş çemberini de dikkate alarak Genelkurmay görüşünü söylüyor, ondan sonra sonuçta Başbakanımız karar verecek." şeklinde konuştu.