Pek çok virüs ve bakterinin neden olacağı enfeksiyon hastalıklarını aşı ile bebeklerden uzak tutmak mümkündür. Bunun için geliştirilen bebek aşı takvimi sayesinde bebeğin hangi ayda hangi aşıyı olması gerektiğini saptamak mümkün olmaktadır. Bebek aşı takvimi çizelgesini takip ederek bebeği hastalıklardan korumak ve daha rahat ve sağlıklı bir şekilde büyütmek mümkün olacaktır. Bebek aşı takvimi sayesinde bebeğin hastalıklardan korunması sağlanırken toplum sağlığı açısından da fayda göstermektedir. Sağlıklı bir toplumun var olması ve devam etmesi için aşı bilinci geliştirilmeli ve özenle uygulanmalıdır. Bebek aşı takvimi sayesinde aşının uygulandığı bebek mikrop, bakteri ve virüslerden korunmakta ve aynı zamanda bu bakteri ve virüsleri başka bebeklere ya da yetişkinlere taşıyamayacakları için dolaylı yoldan aşı olmamış kişileri de korumaktadırlar.

Türkiye’de bebeklere uygulanan aşıların sayısı 13’tür. En son 2013 yılında güncellenen bebek aşı takvimi bebeğin doğumundan çocukluk dönemini kapsayan süreçte 13 adet aşı olacağını belirtmektedir.

Bebek aşı takvimi içerisinde yer alan aşılar aile sağlığı merkezlerinde ücretsin bir şekilde bebeğe ya da çocuğa uygulanabilmektedir.

Peki, bebek aşı takviminde hangi aşılar bulunuyor ve bu aşıları bebeğe ne zaman yaptırmak gerekir?

Bebek aşı takvimi içinde uygulanması gereken aşılar ve bebeğin yaşı şu şekilde belirtilmektedir;

·         Bebek doğduğunda yapılması gereken ilk aşı Hepatit B aşısıdır.

·         Bebek henüz 1 aylıkken tekrar Hepatit B aşısının ikinci dozunu olması gerekmektedir.

·         Bebek 2 aylıkken bebek aşı takvimi içerisinden uygulanması gereken aşı BCG (verem), KPA ve beşli karma aşılarıdır (DaBT – İPA – Hib).

·         Bebek 4 aylıkken yapılması gereken aşılar yine beşli karma aşısı (DaBT – İPA – Hib) ve KPA aşılarıdır.

·         Bebek 6 aylıkken uygulanması gereken aşılar beşli karma aşısı (DaBT – İPA – Hib) ve KPA aşılarının diğer dozlarıdır.

·         Bebek 12 aylıkken bebek aşı takvimi içerisindeki aşılar KKK (kızamık, kızamıkçık, kabakulak), suçiçeği ve KPA aşılarıdır.

·         Bebek 18 aylıkken yapılması gereken aşılar beşli karma aşısı (DaBT – İPA – Hib), OPA ve Hepatit A aşısıdır.

·         Bebek 24 aylıkken uygulanması gereken aşı Hepatit A aşısıdır.

·         Çocuk ilkokul 1. sınıfa giderken yapılması gereken aşılar KKK (kızamık, kızamıkçık, kabakulak) ve DaBT – İPA aşılarıdır.

·         Çocuk ilkokul 8. sınıfa giderken yapılması gereken aşı ise Td aşısıdır.

Bebek aşı takvimi içerisindeki aşıların açılımları şu şekildedir;

·         DaBT – İPA – Hib aşısı, difteri, aselüler boğmaca, tetanoz, inaktifpolio, hemofilusinfluenza tip B aşılarından oluşan beşli karma bir aşıdır.

·         KPA aşısı, konjugepnömokok aşısı olarak bilinmektedir.

·         KKK aşısı, kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşılarının kısaltılmış halidir.

·         DaBT – İPA aşısı, difteri, aselüler boğmaca, tetanoz, inaktifpolio aşısı olmak üzere dörtlü karma bir aşıdır.

·         OPA aşısı, oralpolio aşısı (çocuk felci aşısı) olarak bilinmektedir.

·         Bebek aşı takvimi içerisindeki Td aşısı, erişkin tipi difteri – tetanoz aşısı olarak bilinmektedir.

Peki, bebek aşı takvimi içerisinde yer alan bu aşı ve hastalıkların özellikleri nelerdir?

Bebek aşı takvimi içerisinde bulunan Hepatit B hastalığı halk arasında sarılık olarak da adlandırılmaktadır. Bu hastalık karaciğer iltihabı olarak baş gösterir. Bir çeşit enfeksiyon hastalığı olan Hepatit B hastalığından korunmak için Hepatit B aşısının yapılması gereklidir.

Hepatit A hastalığı ise Hepatit A virüsünün sebep olduğu bir hastalıktır ve bu sarılık hastalığından korunmanın yolu da Hepatit A aşısı olmaktır.

BCG (vere) aşısı verem (tüberküloz) mikrobundan korunma amaçlı uygulanmaktadır.

Difteri, aselüler boğmaca, tetanoz aşısı ise bu hastalıkların yol açacağı enfeksiyondan korunma amaçlı uygulanmaktadır. Yenidoğantetanozu adı verilen hastalıktan bebeği korumak için uygulanması gereken aşı, gebeliğin 24 – 28 haftaları arasında ve doğumdan 2 hafta önce olmak koşuluyla 2 doz şeklinde uygulanmalıdır.Bebek aşı takvimi ile ilgili detaylı bilgi almak ve bebek aşı takvimi hesaplamak için adresini ziyaret edebilirsiniz.