Bulantı, kararsız bir midenin hissi ve genellikle kusmaya yol açan genel bir rahatsızlık anlamına gelir. Yeme alışkanlığından migrene kadar birçok farklı nedene sahip olabilen, yaygın ve tatsız bir deneyimdir.

Bu haberde, bulantı hissini hafifletmeye yardımcı olabilecek bazı ipuçları sunacaktır.

Bulantıdan nasıl kurtulurum?

Bulantı birçok farklı nedene sahip olabilir ve tamamen önlenmesi zor olabilir. Bununla birlikte, aşağıdaki yöntemlerden bazılarını kullanarak mide bulantısı hafifletilebilir:

1. Antiemetik ilaçlar

Kusma ve mide bulantısı tedavisinde antiemetik ilaç önerilebilir. Bunlar mide bulantısı veya kusma hissini azaltmaya yardımcı olabilecek anti-bulantı ilaçlarıdır. Genellikle hareket bulantısı veya enfeksiyon nedeniyle oluşan mide bulantısı veya kusma belirtilerini tedavi etmek için kullanılırlar.

Genel yan etkiler şunları içerebilir:

-kuru ağız
-yorgunluk
-hazımsızlık
-iştah değişiklikleri
-huzursuzluk

*Birçok farklı antiemetik ilaç vardır ve her biri farklı yan etkilere sahip olabilir.

2. Zencefil
Zencefil, bulantıyı azaltmak için yaygın olarak kullanılır. Çalışmalar zencefili, gebelik ve kemoterapi ile bulantı ve kusma semptomlarının tedavisinde etkili olduğunu göstermiştir. Nispeten az yan etkiye sahiptir ve antiemetik ilaçlar kadar etkili olabilir. Taze zencefil yemek pişirmek veya kendi başına yenmek için kullanılabilir. Zencefil de çay olarak tüketilebilir.

3. Nane
Yakın tarihli bir araştırmada, nane nazarının kemoterapi nedeniyle bulantıyı azalttığı gösterilmiştir. Bir kapsül, çay veya yağda tüketilebilir.

4. Spor içecekleri
Elektrolit yerine kullanılan spor içeceklerinde bulunan tuzlu sıvılar, araştırmaya göre bulantıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

5. Protein
Araştırmacılar öncelikle karbonhidrattan ziyade protein açısından zengin gıdalardan oluşan yemekleri bulantıyı azaltmak için önermişlerdir.

6. Tarçın
2015 yılında yapılan bir araştırmada, tarçın menstrüel ağrıdan kaynaklanan mide bulantısını azaltmaya yardımcı olabileceğini keşfetti. Tarçın genel olarak tatlandırıcı olarak pişirmede kullanılır.

7. Gazlı içeceklerden kaçının
Kolaj gibi karbonatlı içecekler, şişkinliğe neden olabilir ve mide bulantısını kötüleştirebilir.

8. Sulu kalma
Bulantıya kusma eşlik ediyorsa, düzenli olarak küçük su içirerek sulanmaya devam etmeniz önemlidir. Tuzlu gıdalar yemek veya karbonat içermeyen, şekerli bir içecek içmek, kusma ile kaybedilen şekerlerin ve tuzların iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

9. Baharatlı veya zengin gıdalardan kaçının

Mülayim bir diyetle yapıştırmak, bulantıyı azaltmaya yardımcı olur. Güçlü lezzetler içeren gıdalar mideyi daha da açabilir.

Örneğin, BRAT diyeti genellikle gıda zehirlenmesi veya enfeksiyon belirtilerini hafifletmek için kullanılır.

Muz, pilav, elmalı eldiven ve tosttan oluşur.