Prof. Dr. Ufuk Tütün, “Tıp fakültelerinde Deontoloji dersi vardır. Tıp ahlakıdır. Doktorun nasıl davranacağını anlatan, ahlaki durumları içeren bir derstir. Hasta-doktor problemlerinde bence sorun yaşanan olayı meşrulaştırmakta yatıyor. Bir olay oluyor hasta sorunlu gösteriliyor bir diğerinde doktor. Bu nedenle problem çözülemeden sürüp gidiyor” ifadelerini kullandı.

Hasta ve doktor arasında yaşanan anlaşmazlıkların toplumun genel davranışlarından kaynaklandığını dile getiren Prof. Dr. Tütün, “Bir otobüse bindiğiniz vakit kaç genç ayakta kaç yaşlı oturuyor. Buna bakmak gerekir. Aynı şey doktor ve hasta ilişkisinde birbirini umursamayan kişisel ilişkilerden kaynaklanıyor. Değerlere tekrar yönelmeliyiz. Saygıyı temele yerleştirmemiz gerekir” diye konuştu.

“TIP FAKÜLTELERİNDE KALİTE EKSİK!”

Türkiye’de az sayıda iyi tıp fakültesinin bulunduğunu savunan Tütün, bazı tıp fakültelerinden sağlık memuru bile çıkmayacağını iddia ederek, yeni doktorlarda tıbbi yeterlilik ve ahlaki davranışların birçoğunun eksik olduğunu ileri sürdü.

Prof. Dr. Tütün,“Asistanların birçoğunda genel tababet yoktur. Hem tıbbi hem de kişilik anlamında doktorluğun genel karakteristik özelliklerin eksikliği mevcuttur” dedi.

“SAĞLIKTA TİCARİ KAYGI GÜDÜLMEZ!”

Dünyada kalp ve damar hastalıklarına çok sık rastlandığına vurgulayan Prof. Dr. Tütün, bu hastalığın tedavisi için her zaman özel yöntemler uygulandığının altını çizerek, kötü niyetli insanların alternatif yollarda para kazanma haline değindi.

Tıp dışında alternatif yollara gidilmesi olabileceğini ancak doğru olmadığını düşünen Prof. Dr. Tütün, “İlaçlar alternatif yollardan elde edilebilir ancak tedarik edilen yer dozunu bilemeyebilir. Hastaya zarar verebilir. Altyapı ve çalışması olmayan bir takım ilaçlar satılırsa hastanın beklentisini değiştirir, hayati tehlikeye sevk edebilir” şeklinde konuştu.

“İNTİHAL YAPAN PROFESÖRLER VAR”

Profesörlerin yasal olmayan bir şekilde editörlüğünü üstlenip çeviri kitap yazdığını aktaran Tütün, bunu yaparken bilim hırsızlığı yapanların olduğuna dikkati çekerek, yalan yanlış bilgiler kitapların halkın geleceğini tehdit ettiğini kaydetti.

Böyle olayların olmaması için BİMER’e başvurduğunu söyleyen Tütün, “Hatta intihal var diye YÖK’e bildirdim halen YÖK bana geri dönecek. Ben asistanıma okutmuyorum o kitapları.Şu an ki şartlarda profesör olamayacak insanlar profesör olarak görev yapıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Büyük hastanelerin özel hastanelere yarayacağını düşündüğünü söyleyen Prof. Dr. Tütün, şehir hastanelerinin devreye girdiğini belirterek, “nasıl olacağını yaşayarak göreceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: Diriliş Postası (İbrahim Seçkin Talaş)