Web sayfası/sitesi çeşitli amaçlarla kullanılabilir. Kişisel resmi web sayfanızı açabileceğiniz gibi şirketinizin, satışını yaptığınız ürün veya hizmetinde tanıtımı için kullanabilirsiniz. Birçok alanda “dünyaya açılan kapınız” olacak olan web sayfanızda vereceğiniz hizmetlerde bilişim kanun ve yönetmeliklerine uygun, yasal çerçevede hareket edilmesi gerekir. Öyle ki sanal dünyada yapılan işlemler ne derece sanal olursa olsun sorumlulukları gerçektir.

Web sayfası için üç dinamik!

Web sayfası, üç farklı olgunun bir araya gelmesiyle oluşur. Domain, hosting, ve yazılım üçlüsünden oluşur. Bunlardan herhangi birinin eksik olması web sitenizi yayına girmemesine veya fonksiyonellerini yerine getirememesine neden olur.

Domain: Türkçe ismi “alan adı” olan domain, siteadi.com şeklindeki site adresinizdir. Aslında birçok alt fonksiyonu olan domain, genellikle hostige yönlendirilerek yalnızca site adresi olarak kullanılır ve ayarları da hosting üzerinden kullanılır.

Hosting: Türkçe adı “alan” olan hosting, içerisine kurulan işletim sistemlerine göre isimlendirilir ve tüm verilerinizin depolandığı yerdir. Sitenizin deposu olmakla birlikte adeta bir bilgisayar kasası gibi web sayfanızla ilgili tüm işlemlerin yapılmasını da sağlar. Bir sunucunun içerisinde yüzlerce web sitesi hostingi bulunabildiği gibi yalnız bir sitenin hostingi olarak sunucular da bulunabilir.

Yazılım: Hosting ve domain birçok firma tarafından kaliteli veya en azından ihtiyacınızı karşılayacak şekilde verilebilen bir hizmettir. Profesyonel bir iş olmalarına rağmen sizin yapmanız gereken çok fazla uzmanlık gerektiren işlem bulunmaz çoğu zaman. Ancak yazılım ise tamamen uzmanlık alanıdır ve sizi de çok fazla etkiler. Basit ve ücretsiz hazır web site yazılımları olsa da istediğiniz fonksiyonlara göre sitenizin görünüm ve dizaynını yazılımla sağlamak mümkündür. Çeşitli yazılım dilleri ile yazılabilir ve hosting özelliklerinin yazılımı desteklemesi de en temel konulardandır. Tavsiyemiz o ki güvenilir bir bilişim firmasıyla çalışmak ve az da olsa web sitenizin çalışma mantığını kavramanıza yardımcı internette kolayca erişebileceğiniz verileri takip etmek.