En başından alırsak, 1840 yılında Yeni Cami avlusunda Postane Amirliği olarak kuruldu. Zamanla ismine telgraf, telefon ilave edildi. PTT oldu. Sonra telefon bölümü ayrıldı Türk Telekom oldu. Varlık satışı yöntemiyle 2005 yılında 21 yıllığına özelleştirildi.  Geçen yıllarda da, bünyesindeki Aycell ile Aria birleşmesinin meyvesi olan AVEA ile birleşti. 

Bu kısa açıklamayı şunun için yaptım. Türk Telekom'da bazı şeylere devletin güçlü bir şekilde müdahale etmesi gerekiyor.

Dün Türk Telekom Müdürlüğü şöyle bir açıklama yaptı:

"05.07.2018 tarihinde, Rekabet Kurumu'nun web sitesinde Ojer Telekomünikasyon A.Ş.'nin şirketimiz Türk Telekomünikasyon A.Ş.'deki %55 oranındaki paylarının işlem özelinde kurulacak bir ortak girişim şirketi (SPV) aracılığıyla devralınması işlemi için Rekabet Kurumu'na başvurulduğuna dair bir duyuru yayınlanmıştır. 

Söz konusu duyuru ile ilgili Şirketimiz Türk Telekomünikasyon A.Ş.'ye herhangi bir bildirim yapılmamıştır. Bu konuda Şirketimize bir bildirim yapılması durumunda ilgili mevzuat kapsamında kamuoyu ivedilikle bilgilendirilecektir."

Meselenin aslı nedir, ne olabilir? Kontrol ettim.

Türk Telekom 2017 yılında 1.1 milyar lira kâr açıkladı. Bu süreçte 3.2 milyarlık yatırım yapmış, yüzde 16 oranında da büyüme göstermişti. Bu yıl da 4 milyara yakın kâr bekliyor.

Hatta...

Uluslararası kredi derec JCR Eurasia Rating, Türk Telekomünikasyon A.Ş.'yi ulusal ve uluslararası düzeyde yatırım yapılabilir kategorisinde değerlendirerek, Uzun Vadeli Ulusal Notunu ‘AA-',

Uzun Vadeli Uluslararası Yerel Para Notunu ‘BBB' ve Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para Notunu ‘BBB-' olarak belirlemiştir. Yerel para ve yabancı para cinsinden notlara ilişkin görünümler sırasıyla ‘Pozitif' ve ‘Stabil' olarak değerlendirilmiştir.

Türk Telekom'un açıklama yapmasına gerekçe olan haber ise şöyle...

Lübnanlı Hariri ailesine ait Dubai merkezli Saudi Oger'e bağlı olan Ojer Telecom (Otaş) çatısı altındaki Türk Telekom'a 4.75 milyar dolar kredi sağlayan bankaların şirketi devralmak için SPV ("Special Purpose Vehicle": "Özel Amaçlı Kurum") kurma sürecinde son aşamaya gelindi. Rekabet Kuruluna da başvuru yapıldı. 

Otaş'a kredi sağlayan 29 yerli ve yabancı bankalar arasında Akbank'ın 1.7 milyar dolar, Garanti Bankası'nın 1 milyar dolar, İş Bankası'nın 500 milyon dolar alacağı bulunuyor. Kredi verenler arasında BNP Paribas ve Deutsche Bank da bulunuyor.

Türk Telekom bu bankalar konsorsiyumunda olmamalı... Konu hem AB müzakere maddeleri ile ilgili, hem bankaların ortaklık yapıları ve hem de Türk Telekomun stratejik bir kurum olması ile ilgilidir.

Hariri Ailesi, bir çok spekülasyonlara konu olmuş bir ailedir. Aile mensubu öldürülen başbakan'dan tutun da, küresel sermaye ile olan ilişkileri ve direnmeleri ya da Gaziantep kökenli olmalarına kadar çok şey duyabilirsiniz. Yaklaşık iki yıldır inşaat sektöründeki bazı hesaplarının tutmamasından dolayı mali sıkıntılar yaşıyorlardı. Elleri altındaki Bank Arap için müşteri arıyorlardı. T-Bank ile Türkiye'ye para transferinde yer almaları nedeniyle Birleşik Arap Emirlikleri tarafından da ablukaya alınmışlardı.

Şimdi alacaklarına karşılık Türk Telekom'u devralmak isteyen bu bankalar kim? 

Akbank, en büyük hissedarı Citybank... Citybank aynı zamanda Alman Merkez Bankası olan Deutsche Bank'ın da büyük ortağı. Garanti'de yine küresel Bilbao Grup büyük abi rolünde.  İş Bankası zaten CHP'nin arka bahçesi...

AB ilişkisine gelirsek, müzakerelerin 17. Maddesi. Bankacılık ve Merkez Bankası sisteminin yapılandırılması masada bekliyor.

Bence şu soruya hiç gerek yok: Bayram değil seyran değil... Türk Telekom'a bu ilgi neden?

Selam ve dua ile.