Dijitalleşen dünyadan gazetecilik mesleği de nasibini alırken, bu süreç kuşkusuz vatandaşların da işine yaradı. Almanya'nın en büyük yerel gazeteleri arasında yer alan Augsburger Allgemeine gazetesinin şef redaktörlerinden Alfred Schmidt ve online şef redaktörü Sascha Borowski, basılı yayın ve internet gazeteciliğindeki son durum hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Augsburg Basın Evi'nde düzenlenen programda Borowski, internet gazeteciliği sayesinde vatandaşların beşinci güç konumuna geldiğini belirtti.

Avrupa demokrasilerinde medya dördüncü kuvvet olarak saygın bir konuma sahip.
Aynı zamanda Alman Basın Konseyi üyesi olan Borowski, artık vatandaşların da yayınlanan haberlere dahil olduklarını, resim ve yorumlarla ve verdikleri bilgilerle gazetecilik alanında önemli bir etken haline geldiklerini ifade etti. Bununla birlikte haberlerin yayınlanma süresinin de hızlandığına dikkat çeken deneyimli gazeteci, hıza rağmen olayların doğru verilmesinin mesleğin gerekliliği olduğunu dile getirdi. Yaklaşık 90 bin Facebook takipçileri olduğuna dikkat çeken şef redaktör, bununla birlikte internet üzerinden verilen gazetecilik hizmetlerinin paralı olması gerektiğini savundu.

Son bir yıldır okuyuculara ayda sadece 10 haberi bedava okuma imkanı sunduklarını belirten Borowski, kaliteli haberler için paralı hizmetin önemine değindi. Önümüzdeki 10 yıl içinde online gazeteciliğin daha önemli hale geleceğini sözlerine ekleyen Borowski, basılı yayın için iki teklifte bulundu: "Basılı yayınlar haftada bire indirilebilir ve detaylı haberler sunabilir ya da tüm gazeteciler online haber çalışması yapar ve gün sonunda en iyi haberler yarın basılacak gazetede yerini alır."

Alfred Schmidt de basılı gazetede çalışan biri olarak artık aynı zamanda internet gazeteciliği yaptığını ve Borowski ile ortak çalışmalar yürüttüklerini anlattı.