Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’ne uygulanan Yapay Zeka İle Radyolojik Görüntü Analizi Projesi’ni inceleyen Sağlık Bakan Yardımcısı Huzeyfe Yılmaz, “Yapay zeka üzerinde şu an 9 tane proje çalışıyoruz, 5 tane de şu an hazırlıkları devam eden yapay zeka projesi var” dedi.
Sağlık Bakan Yardımcısı Huzeyfe Yılmaz, Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’ne gelişinde, Eskişehir İl Sağlık Müdürü Yaşar Bildirici ve Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Dr. Dt. Kadir Gördeli karşıladı. Daha sonra uygulanmaya başlanan Yapay Zeka İle Radyolojik Görüntü Analizi Projesi hakkında Başhekim Dr. Dt. Kadir Gördeli’nin yapmış olduğu sunumu izleyen Yılmaz, konu hakkında detaylı bilgi aldı.
“Türkiye’de bütün ağız diş sağlığı merkezlerinde yaygınlaştırmak”
Kadir Gördeli’nin ardından konuşmak üzere kürsüye çıkan Sağlık Bakan Yardımcısı Huzeyfe Yılmaz, “Zaten daha öncesinde birkaç noktada Osmangazi Üniversitesi’ndeki hocalarımızla birlikte bir çalışma olmuş. Biz bunu Sağlık Bakanlığı Bakanlığında nasıl yaygınlaştırabiliriz? Aslında onun çalışmasını burada hep birlikte değerlendiriyoruz. Buradaki sonuçlara göre de hedefimiz inşallah bunu Türkiye’de bütün ağız diş sağlığı merkezlerinde yaygınlaştırmak. Bir kere bütün amacımız plan bunun üzerine. Tabii bu bir değişim, dönüşüm. Yani birden hızlı bir şekilde adapte olunmasını da beklemiyoruz açıkçası. Ama geldiğimiz, gördüğümüzde yapılan anketlere baktığımızda aslında buna ciddi bir eğilimin olduğunu da gördük. Tabii bu kendisini eğiten, öğreten aslında bir müddet sonra da bu eğitimle birlikte doğruluğunun daha yüksek olmasını bekliyoruz. Tabii ki burada hocalarımızın dönüş yapmaları çok önemli” dedi.
“Teşhis süreleri ciddi uzunluktayken neredeyse 10’da 1’e düşürmüş”
Türkiye’nin dünya genelinde çok sağlık verisi topladığına dikkat çeken Sağlık Bakan Yardımcısı Yılmaz, şöyle devam etti;
“Dünyada bizim kadar sağlık verisini toplayan başka bir ülke yok. Benim bildiğim yok. Var mıdır bilmiyorum. Birçok ülkede biz burayla ilgili çalışmalar yaptık, gördük. Amerika’da, Avrupa’da bu tür merkezi veri toplayan başka bir ülke yok. Özellikle ciddi bir akıl konmuş şimdiye kadar. Yani E-Nabız Sistemi, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS), İlaç Takip Sistemi gibi aslında tüm verilerin bir yerde toplandığı ciddi bir hazinenin üzerinde oturuyoruz. Ama bu hazinenin üzerinde otururken, bunu kullanabilmek de başka bir meziyet. Bu yaptığımız bu çalıştığımız konu onlardan bir tanesi. Biz bununla birlikte yapay zeka üzerinde şu an proje bazlı 9 tane proje çalışıyoruz, 5 tane de şu an hazırlıkları devam eden yapay zeka projesi var. 6 Şubat’tan beri bu KETEM’lerde çekilen mamografi görüntüleri yapay zeka okuyor. Doğruluğu da yüzde 87 civarlarında. Yani şu an özellikle okuma ve teşhis süreleri ciddi uzunluktayken neredeyse 10’da 1’e düşürmüş durumdayız. Bundan sonraki süreçte de onu ikinci göz olarak okutmaya devam edeceğiz.”
“Yüzde 80 doğrulukla tespit eden bir yapay zeka projesi şu an çalışıyor”
Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nin yüzde 80 oranında doğru sonuç verdiğine değinen Huzeyfe Yılmaz, “Bununla birlikte malumunuz Merkezi Hekim Randevu Sistemi’yle (MHRS) ilgili şu an çok gündemdeyiz biliyorsunuz. Onaylı randevu sistemine geçtik pazartesiden beri. Orada da özellikle biz sadakati, yani gelmeyeceklerini yüzde 80 doğrulukla tespit eden bir yapay zeka projesi şu an çalışıyor. Bunu da 13 Mayıs’tan beri de bu yapay zeka çalışmasıyla öncelikle onlara telefon ederek yani IVR SMS (Sesli yanıt sistemi) vesaire onların daha hızlı gelmesini sağlayacak bir projeyi de yeni dönemde de devreye almış oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakan Yardımcısı Huzeyfe Yılmaz, konuşmasının ardından Yapay Zeka İle Radyolojik Görüntü Analizi Projesi’ni aktif kullanan doktorların sistem hakkındaki fikirlerini sordu. Daha sonra Huzeyfe Yılmaz, Yapay Zeka İle Radyolojik Görüntü Analizi Projesi’ni yerinde incelemek üzere bir kliniği ziyaret ederek röntgenleri inceledi.