Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlâyev, işgalci hükümetinin Kırım’da düzenli olarak arama ve sorgulama düzenlediğini bildirdi.
Kendi facebook sayfasında açıklama yapan Zair Smedlyayev, komşulardan mektup, çalınmış motosiklet, cami ziyareti, sakallı olmak ve benzer sebeplerin sözde kolluk kuvvetlerinin baskınına yol açabildiğini belirti.

Smerdlyayev Ağustos ayında tutuklanan ve isimleri toplumdan gizlenen insanların isimlerini açıklarken, “Ağustos’ta Kırım’da sıradaki müslümanın tutuklanması hakkında yeni öğrendik. Şu an 1976 doğumlu Kırgızistan vatandaşı Ahmatjon Abdullayev Ahmescit hapishanesinde tutuklu bulunuyor. O da terör örgütüne katılmakla suçlanıyor” diye bildirdi.

Bununla birlikte alınan bilgilere göre Akmescit hapishanesinde terör örgütüne katılmakla suçlanan Nemat İsroilov de tutuklu bulunuyor.

Ayrıca teyit edilmemiş bilgiye göre işgalcilerin yaşlı kanser hastası Müslümanı tutukladığını ve onun hapiste öldüğünü iddia ediliyor.

Smedlyayev, “İnşallah bu bilgi doğru çıkmaz!” diye kaydetti.

İşgalden sonra Kırım’da bağımsız gazeteciler, Kırımlı aktivistler ve KTMM üyelerinin evlerinde düzenli olarak baskınla düzenleniyorlar.

Uluslararası platformlarında hak savunucuları düzenli olarak Kırım’daki insan hakları ihlali durumları hakkında bilgi veriyorlar.

Terörizm şüphesi bahanesiyle, kendi baskıcı faaliyetlerini terörle mücadele olarak adlandırarak Rus kolluk kuvvetleri insanların evlerine baskın düzenleyerek yasa dışı aramalar düzenliyor ve işgalci yönetiminden farklı görüş açısına sahip olan herkesi gözaltına alıyor.

Kaynak: QHA