Yandex dünyanın en iyi arama motoru olmak için kullanıcılarına vaadettiği hediyelerlerle, büyük medya şirketleri ile yaptığı reklam anlaşmlarıyla kendini bir çok ülkede gündeme oturtmaya çalışıyor.

Yandex yoğun çabalarına rağmen Google şirketinin bilgi ve tecrübe birikimi karşısında yeterli büyümeyi kaydedemiyor. Ancak Rusaya'da %65 kişinin Yandex kullanımını sağlamakta başarılı oldu.

Rusya'da ki etkinliği ile Yandex, en çok kullanılan site olmayı başardı. Bunu başarmış olmasına karşın, diğer dünya ülkeleri tarafından çok fazla benimsendiği söylenemez.


Türkiye Yandex'in hedefinde

Yandex tüm dünya ülkelerinde etkinliğini artırmaya çalışırken, en yoğun reklam çalışmalrı yaptığı ülkelerin başlarında Türkiye var. Türkiye'de ki internet kullanıcılarını Google'a rağmen kendine çekmeye çalışan Yandex, Türkiye'de önemli oranda kullancı kazandı. Ancak Türkiye Google'dan vazgeçeceğe benzemiyor.


Yandex'e Rusya'dan devlet desteği

Rusya, interneti elinde tutan Amerika şirketi Google'ın bu hakimiyetinden rahatsız. Temel hedefi ise Amerika ile sıkı ilişkiler geliştiren Türkiye gibi stratejik ülkelerin internet kullanıcılarını yavaş yavaş Rus şirketlere geçirmek istiyor.
Rusya, Amerika'nın internette ki hareket alanını kendi hakimiyetine geçirmek istiyor. Aynı zamanda önemli bir ekonomik girdi sağlayan arama motoru ve yan çalışmalarını eline almak istiyor. Google'ın çalışma tarzı, bilgi ve tecrübe birikimine karşıkoyabilmesi güç olan Rusya, Google'ın stratejilerini, çalışma yapısını, bilgi ve tecrübe birikimini yakından takip ediyor.


Kaynak: Beyaz Gündem