Hatay’da geçtiğimiz günlerde sağanak nedeniyle Asi Nehrinin yüzeyini kaplayan istilacı su sümbüllerinin Akdeniz’e sürüklenmesi sonucu Samandağ Sahilini kapladı.

Akdeniz’e dökülen Asi Nehri, yüzeyini kaplayan su canavarı olarak da adlandırılan su sümbüllerini denize sürüklendi denizden sonra kıyıya vuran su sümbülleri kumsalda ciddi bir kirlilik oluşturdu.

Antakya Doğa Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Biyolog Dr. Samim Kayıkçı: Su sümbülü Güney Amerika kökenli bir bitki bu bitki dünyada bilinen istilacı türlerin başında gelen bir bitki üstelik sulak alanlarda çok önemli miktarlarda hızla çoğalarak çok ciddi hasarlar verebilen bir bitki Güney Amerika’dan başlayarak dünyanın 7 kıtasına yayılmış ve pek çok sulak alanda aşırı miktarda çoğalarak çeşitli zararlar vermeye başlamış bir bitki.

Su sümbülleri aşırı derece çoğaldığı zaman su yüzeyini kaplıyor su yüzeyini kaplayınca su sümbülü olan alanlar ile su sümbülleri olmayan kısımlar arasında suyun buharlaşma açısından iki kat fark var yani su sümbülü olan yerde suyun buharlaşmasını hızlandırıyor bu özellikle kuraklığın çok üst seviye çıktığı dönemde çok önemli bir şey çünkü su kaynaklarımız azalıyor ve yetmiyor artık su sümbüllü suyu tükettiği zaman ister istemez bir su kıtlığına sebep oluyor su sümbüllü çok çoğaldığı zaman sudaki oksijen miktarını azaltıyor bu oksijen miktarı azalınca balıklar gibi canlıların ölmesine sebep oluyor.

Kayıkçı, Su sümbülleri özellikle bahar aylarından başlayarak yaz aylarında ve sonbahar bitimine kadar bu su sümbülleri çoğalıyor ve tabi ki ilk yağmurla birlikte su sümbülleri suyla birlikte sürüklenerek Samandağ denizine çıkıyorlar ve denizin dalgalarıyla kıyıya atılıyor kıyıda ciddi tahribatlara yol açıyor kıyıya çıkan su sümbülleri kumun hareketini etkiliyor çünkü kum yaşayan bir organizma gibidir ve sürekli bir oluşum içerisindedir Asi nehri ile gelen kum rüzgarın etkisiyle iç kısımlara doğru sürüklenir oradaki kıyı kumullar bitkileri tutar ve kum oluşumuna sebep olur. Kıyıda biriken su sümbülleri atıkları kumun oluşumunu etkileyecektir buda kıyı kumullarının devamlılığı açısından ciddi sıkıntılar ortaya çıkaracaktır. dedi.

(ALC