Gezilecek yer önerileri arasında ilk sıralara yer alan Viyana gezimde şehri gezip gören kişiler tarafından Viyana’nın önerilme sebeplerini anlama fırsatı buldum. Şehir adeta Avrupa şehri olduğunu sahip olduğu yapılarıyla ve insanlarıyla ortaya koyuyor. Şehrin sokaklarını, müzelerini, saraylarını ve diğer mekanlarını gördüğüm de ise şehrin büyük bir tarihe geçmişe sahip olduğunu anlıyorsunuz. Viyana gezisi yapmayı planlıyorsanız öncelikle Schengen Vizesi almanız gerekiyor. Aksi takdirde şehre girmeniz mümkün olmuyor.

Viyana Hava Durumu

Viyana hava durumunu takip ederek gezi gününüzü kararlaştırabilirsiniz. Şehirde Aralık ve Mart ayları genelde soğuk ve kar yağışlı olurken Temmuz ve Ağustos ayları aşırı sıcak oluyor. Şehirde en rahat vakit geçirebilecek ayları ise Nisan ve Mayıs ayları oluyor.

Viyana’ya Ne Zaman Gidilir?

Viyana gezisine gitmek isteyenler için en ideal tercih bahar ayları oluyor. Çünkü bahar aylarında görülen ılık havalar sayesinde insan daha rahat gezebiliyor. Diğer yandan şehir bu aylarda fazla kalabalık olmadığı için kalabalık sıkıntısı yaşanmıyor. Kış aylarında şehre gitmenizi önermiyorum. Çünkü kış ayları Viyana gerçekten soğuk oluyor. Soğuk havaları sevmiyor ve bu havalarda sık hasta oluyorsanız gezinizi daha sıcak havalara planlayabilirsiniz. Bunun dışında eğer Yılbaşı coşkusunu yaşamak isterseniz de Viyana gezinizi yılbaşı için planlayabilirsiniz. Çünkü şehir bu günün hakkını vererek süsleniyor ve harika yılbaşı deneyimi sunuyor.

Viyana’da Nerede Kalınır?

Viyana gezisi bir gün içinde tamamlanamıyor çünkü şehirde gezmeniz gereken çok sayıda yer bulunuyor. Bunun için kalacak yer ayarlamanız gerekiyor. Gezi öncesi verilen önerilere dikkate alarak şehrin merkezi olan Inner Stadt üzerinde kalacak yer ayarlayarak gezimin sıkıntısız bir şekilde geçmesini sağladım. Merkezde kaliteli hizmet veren oteller bulunuyor. Ayrıca isterseniz ev kiralayarak da rahat bir gezi deneyimi yaşayabiliyorsunuz. Viyana’da konaklamak isteyenler için önereceğim oteller arasında The Ring Hotel, Hotel Sacher, Wombats City Hostel ve Hotel Admiral bulunuyor.

Viyana’da Ne Yenir?

Viyana şehrinde farklı kültürlere sahip insanlar yaşadığı için yemek kültürüne de bu çeşitlilik yansıyor. Viyana’ya gidecekseniz eğer sizlere şnitzel denemenizi öneririm. Türkiye’den aşina olduğunuz bu lezzeti Viyana’da gerçekten güzel yapıyorlar. Uygun fiyatlı mekanlarda yemek yemek isterseniz Gece Pazarı olarak adlandırılan bölgeyi sizlere öneririm. Burada bulunan restoranlarda ya da sokak satıcılarından yiyecekler satın alabilirsiniz. Şnitzel dışında şehirde ünlü olan lezzet Tafelspitz ismiyle anılıyor.

Söz konusu yemek etin çeşitli sebzelerle haşlanmış hali olarak önünüze geliyor. Ayrıca sosis yemeyi seviyorsanız Viyana’da içi peynirli sosis yiyebiliyorsunuz. Yemek değil hamur işi ve tatlı yemek istiyorsanız Viyana’da bu lezzetlere sıkça rastlıyorsunuz. Beğeneceğinizi düşündüğüm tatlılar arasında elmalı turta, sacher torte (marmelat ve çikolatalı turta) ve topfenstrudel (elmalı tatlı) yer alıyor.

Viyana’da Gece Hayatı

Avusturya’nın başkenti olan Viyana’nın sahip olduğu tarihi yapıları ve modern insanları dışında hareketli bir gece hayatı bulunuyor. İnsanlar akşam saatlerinde farklı mekanlarda eğlenebiliyor. Sakin bir gece geçirmek isterseniz örneğin operaya gidebiliyorsunuz. Ayrıca eğlence kulüplerinde yapılan eğlencelere katılabiliyorsunuz.

Her iki eğlenceyi de denemenizi öneririm. Mekanlarda canlı dj performanslarını dinleyebiliyorsunuz. Eğer Viyana’ya yaz aylarında giderseniz her gün bir canlı konsere rastlayabiliyorsunuz. Gurtel, Inner Stadt, Bermuda Dreieck ve Mariahlifer gibi bölgelerde size hitap eden bir mekan bulabilirsiniz. Özellikle Gurtel bu bölgeler arasında ideal olabilecek yerler arasında bulunuyor.

Viyana’da Kesinlikle Yapılması Gerekenler

Viyana sanat etkinliklerinin, müziğin ve hareketli yaşamın olduğu bir şehir olarak hafızamda yer etti. Eğer Viyana gezisi planlıyorsanız şehre gitmişken bazı aktiviteleri gerçekleştirmeniz gerekiyor. Viyana’da kesinlikle yapmanız gereken şeyler arasında şunlar yer alıyor;

Viyana’nın en ünlü sarayı olan Schönbunn Sarayı’nı ziyaret edin. Saraya girdiğinizde hanedan ailesi tarafından kullanılmış olan mobilyalara hayran olacaksınız. Ayrıca sarayın hayranlık uyandıran bahçesini de saray gezisi için gittiğinizde göreceksiniz.

Viyana’da bulunan sarayları, müzeleri ve katedralleri gezin. Bu müzelerin bir çoğunun ücretli olduğunu unutmayın. Gezmekten memnun kaldığım ve gezmeniz için önerdiğim yerler şunlardır; Sigmund Freud Müzesi, Aziz Stefan Katedrali, Belvedere Sarayı, Hofburg Sarayı, Karl Kilisesi, Albertina Müzesi, Figarohaus ve Leopold Müzesi’dir.

Kesinlikle Viyana’da bir opera dinlemeye gidin. Neden şehrin operayla ünlü olduğunu anlayacaksınız. Ayrıca bu etkinlik için oldukça hesaplı bir ücret ödüyorsunuz. Opera için biletleri operanın gerçekleşeceği yerin önünde birkaç saat öncesinde alabiliyorsunuz.

Bisiklet binmeyi seviyorsanız eğer bisiklet kiralayarak şehirde bisiklet turu atabilirsiniz. Güzel bir deneyim oluyor bundan emin olabilirsiniz.

Şehrin ünlü lunaparkına giderek dönme dolaba binin. Yükseklik korkunuz yoksa güzel bir deneyim yaşıyorsunuz ve dönme dolap en yükseğe çıktığında Viyana’yı tepeden izleyebiliyorsunuz. Dönme dolap dışında lunaparkta bulunan diğer oyuncaklara da binebiliyorsunuz.

Viyana’da şnitzel yemeden dönmeyin.

Hayvanat bahçesini gezin. Viyana’nın ünlü sarayı Schönburnn Sarayı’nda yer alan hayvanat bahçesi dünyanın en eski hayvanat bahçesi olarak biliniyormuş. Burada nesli tükenme tehlikesi altında olan pandaları, zürafaları ve deniz aslanlarını görebiliyorsunuz. Hayvanat bahçesinde 750 tür bulunuyormuş. En azından bu türlerden bir kısmını görebilirsiniz.

Viyana’ya Donauturm isimli gözlem kulesine çıkarak tepeden bakın. Akşam yapacağınız çıkış sayesinde Viyana’nın gece nasıl göründüğünü ve rengarenk ışıklarını görebiliyorsunuz. Ayrıca isterseniz kulede yemek de yiyebiliyorsunuz.

Bunlar dışında da yapabileceğiniz bazı etkinlikler yer alıyor. Örneğin gezinizi festivallerin yapıldığı tarihlere denk getirerek festival deneyimi de yaşayabilirsiniz.