Atom (Cosmos)’ a göre “Proof of Work” yani iş ispatı sistemini benimseyen Bitcoin ağı oldukça yavaş ve pahalı bir kullanım sağlıyor. Bu yüzden diğer kripto sistemlerine karşı, sorunlardan arındırılmış bir alternatif sunmak için Atom (Cosmos) projesi geliştiriliyor. Bu proje detaylarına göre Cosmos sistemi, Tendermint konsensüs ve BFT (Byzantine Fault Tolerant) konsensüs gibi algoritmalara tarafından desteklenen ve merkezi olmayan, kripto para birimlerine yeni bir vizyon ile yaklaşan bağımsız paralel blok zinciri ağıdır.

Proof Of Work (PoW) yani iş ispatı sistemi, esasında bilgisayar sistemlerinin işleyişini bozmak amaçlı yapılan saldırıları veya mail ile gönderilen spam içerikli saldırıları engellemek amaçlı ortaya çıkartılmış bir güvenlik protokolüdür. Bu protokol, özellikle DDoS olarak adlandırılan web saldırılarını engellemek amaçlı geçmişte oldukça sık bir şekilde kullanılmıştır. Ancak Bitcoin’in kurucusu olarak bilinen Satoshi Nakamoto ismindeki kişi, Bitcoin’in dokümanında Proof Of Work protokolünün, daha önceki kullanım amacı dışında kullanılabileceğini bizlere göstermiştir. Bu protokol sayesinde güvenilir bir ödeme sistemi ve merkezi olmayan kripto para birimlerinin nasıl oluşabileceği konusunda açıklamalar yer almaktadır. Ancak Proof of Work sistemi ağır donanımsal iş gücüne ihtiyaç duymaktadır ve bu yüzden de sistem oldukça yavaş işlemektedir.

Cosmos sisteminden önce blokchain ağları çevresindeki etkenler ile uyumsuz ve duyarsız bir şekilde, birbirleriyle herhangi bir şekilde iletişim kuramadan işlemlerini yürütmekteydi. Bu yüzden bir blok zincirinin oluşturulması ve bu oluşturulan blokların hızlı bir şekilde işlem yapabilmesi için ciddi derecede yoğun işlem gücü ve zaman gerekmekteydi. Madeni para birimlerine bir alternatif olarak görülebilen kripto paralar, bu ağır işlem yükü ve zaman kaybında işlevselliğini yitirmekteydi. Tam olarak bu aşamada Cosmos, blok zincirinde meydana gelen bu sorunlara yeni bir bakış açısıyla, yeni çözümler üreterek bu sorunları ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.

Atom (Cosmos) Coin Ekibi

Cosmos sisteminin baş yapıtaşlarından birisi olan Tendermint’in geliştiricileri Jae Kwon, Zarko Milosevic ve Ethan Buchman gibi profesyonel isimlerdir. Jae Kwon piyasada hâlâ Cosmos sisteminin baş mimarı olarak gözükmektedir. Ancak 2020 yılında projenin CEO görevinden ayrılmıştır ve görevi Peng Zhong devralmıştır. Zhong CEO olarak başa geçtiğinde ilk iş olarak yönetim ekibinde köklü değişiklikler yapmıştır. Bu değişikliklerin amacı ise Cosmos konusunda geliştiricilere daha iyi imkânlar sağlamak, Cosmos projesini kullanmak isteyen çok daha büyük topluluklar oluşturabilmek ve proje hakkında çok daha detaylı eğitim kaynakları oluşturmak olarak belirtilmiştir.

Cosmos Sisteminin İletişim Etkisi

Blok zinciri ağlarını teknik açıdan inceleyen birçok kişi bu ağların tamamen dışarıya kapalı olduğunu ve dışarıdan hiçbir şekilde veri alışverişi yapılamadığını bilirler. Şu anda piyasada yüzlerce farklı blok zinciri ağı ve bu ağların para birimleri mevcut. Ancak bu blok zinciri ağlarının çok azı birbirleriyle veri alışverişinde bulunabiliyorlar.

Cosmos sistemi ise bu veri alışverişi açısından kısıtlı olan ağların sorunlarını çözmek amaçlı bu ağlar arasındaki veri alışverişini mümkün kılabiliyor. Geliştiriciler tarafından “Blockchain 3.0” olarak adlandırılan Cosmos, kolaylıkla kullanılabilecek olan modüler bir yazılım kitini kullanıcılara sunuyor. Bu kit sayesinde ağ içinde hali hazırda var olan kod parçaları kullanılarak projeler rahatlıkla sisteme entegre edilebiliyor. Zaman içerisinde çok karmaşık olan uygulamaların bile Cosmos ağı üzerinde rahatlıkla geliştirilebileceği hedefleniyor.

Atom (Cosmos) Coin Geleceği

Kripto para birimlerinin arkasındaki sistem olan Blockchain yani blok zinciri sisteminin temeli incelendiğinde; Bitcoin sisteminin içinde bulunduğu sisteme “Blok Zinciri 1.0”, Ethereum ağına “Blok Zinciri 2.0” ve Atom coinin bulunduğu ağ olan Cosmos’a “Blok Zinciri 3.0” isimlendirmelerinin yapıldığı görülebilir. Atom coinin içinde bulunduğu Cosmos sisteminin oldukça büyük ve geliştirilebilir bir ağ olduğunu görebilmeniz adına bu kısa bilgiyi vurgulamak istedik. Cosmos sistemi kendinden önceki blok zinciri teknolojilerinde bulunan işlem gücü fazlalığı, yüksek zaman ve veri alışverişi gibi sorunlara kendi çapında çözümler üreterek yeni bir teknolojinin gelişmesine katkıda bulunmaktadır.

HepKredi sitesinde atom coin geleceği ile ilgili harika yorumlar paylaşılmış. Bu yorumları özetleyerek sizlere anlatmaya çalıştık.

Cosmos sisteminin teknolojik açıdan sahip olduğu vizyon ve başarıları göz önünde bulundurulduğunda, Atom coinin geleceğinin oldukça parlak olduğu söylenebilir. Gelecek vadeden alt coinler arasında olan Atom coine doğru bir yatırım yapmak, ilerleyen günlerde kazançlı çıkılmasına sebep olabilir. Zira Cosmos un geçmiş piyasa değeri ve teknik analizler incelendiğinde, kripto para birimi fiyatının son değerlerinin yükselme eğiliminde olduğu görülebilmektedir.

Atom (Cosmos) Teknik Veriler

Cosmos ağının tokeni olarak kabul edilen ATOM coin, 279.709.323 adet üretim sınırına sahiptir. Atom coin, Proof Of Work sistemlerindeki gibi madencilik yapılarak elde edilemiyor. Bu sistemde Proof of Stake protokolü bulunduğundan, kripto para birimini elde etmek için “Stake” etme yolu kullanılabiliyor.

Atom, 2017 yılında iki adet özel satış ile kullanıcılara sunulmuştu. Coin fiyatı o zamanlar 0,10 dolar civarlarında seyrediyordu. Atom’un o zamanki piyasa değeri ise 16 milyon dolar civarlarındaydı. Satışta toplam arzın %80 gibi bir kısmı proje yatırımcılarına, geri kalan %20’lik dilim ise iki adet şirkete ayrıldı.

Bu yazının hazırlandığında sıralarda Cosmos Atom coin fiyat 32 dolar civarlarında seyretmekte. Fakat yakın zamanda 40 doların üzerinde işlem gördüğünü de belirtelim.

Cosmos Ağının Güvenliği Nasıl Sağlanıyor?

Cosmos, temelinde Proof Of Stake (PoF) yani hisse ispatı konsensüs algoritması üzerine kurulmuştur. Yani bu sistemde sözü geçen kişi en güçlü işlem gücüne sahip olan değil, en fazla birikime sahip olan kişi oluyor. Bu sistemi kısaca açıklamak gerekirse; elinde en fazla Atom bulunduran node, işlem doğrulama ve dolayısıyla ödül kazanma açısından en fazla şansa sahip olan düğüm oluyor. Bu sistemde kurallara uymayan düğümler cezalandırabiliyor. Hatta tüm tokenlarını kaybetme ihtimali bile bulunuyor.

Atom Coin Fiyat Tahmini

Blok zinciri içerisinde yer alan büyük sorunları çözmek amaçlı kurulmuş olan Cosmos, Proof Of Work sistemine bir alternatif yaratmasıyla tanınmış olan bir ağ olarak karşımıza çıkıyor. Teknolojik yapısıyla sürekli olarak gündemde olan bu sistemin yerel tokenı olarak kabul edilen Atom coin için birçok uzman fiyat tahminlerini yapıyor. Uzman ekipler tarafından yapılan atom coin yorumları, yıl sonunda 30 – 60 dolar seviyelerinde seyredebileceği yönünde oluyor. Birçok uzman 2021 atom coin yorum konusunda bu anlamda hemfikir gibi görünüyor.

Cosmos fiyatları orta ve uzun vadede düşünüldüğü zaman büyük bir yükseliş eğrisi çizmesi beklenen değerler olarak görülüyor. Projenin yapısı düşünüldüğünde ilerleyen zamanlarda ağ içerisinde yer alan projelerin artması ve dolayısıyla ağ içerisindeki yatırımların da katlanarak hızlı bir şekilde artması ile orta ve uzun vadede fiyatların 150 ile 250 dolar arasında seyretmesi bekleniyor. Ancak bazı uzman yorumlarına göre 2-3 yıllık bir yatırım sürecinde, Atom coinin 100 dolar üzerine çıkması çok beklenilen bir durum olarak görülmüyor. Tabi uzmanların bu değerlendirmelerinin, projenin ileri süreçlerinde oluşabilecek gelişmeler dikkate alınarak bir tahmin olarak belirtildiği göz ardı edilmemelidir.