İhale, sözlük anlamı ile “bir iş ya da bir malı birçok istekli arasından en uygun koşulda kabul edene bırakma, eksiltme ya da arttırma” anlamına gelmektedir. İhale kapalı zarf usulü, açık arttırma ve eksiltme şeklinde yapılır. Kamu ihale kurumu (KİK), 4734 Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ile öngörülen görevleri yerine getirmek amacıyla kurulan idari ve mali özerkliğe sahip bir kamu tüzel kişisidir. Kamu kesiminin piyasadan mal ve hizmet satın almak amacı ile kendi başına yaptığı işlemlerde denetimi artırmak ve bu işlemlerin piyasa koşullarında gerçekleşmesini sağlamak için İMF’nin yönlendirmesi ile kurulan kurumun ilişkili olduğu bakanlık Maliye Bakanlığıdır. Kurumun merkezi Ankara’dır. Bağımsız üst kurullar arasındadır. Bunun yanı sıra Kamu İhale Kurumu ve daha birçok kamu kurum kuruluşu tarafından elektronik ortamda (Elektronik Kamu Alımları Platformu “EKAP” ve kurumların kendin internet sitelerinde) ve yayınlanan ilanlı ilansız ihale duyurularına ve şartnamelerine erişiminizi sağlayan ihale takip sistemidir.

İhale Şekilleri Nedir?

Kapalı bir zarf usulünde, bir işin yapılması için birbirine rakip firmaların tekliflerini bir gün veya saat bekleyerek kapalı bir zarf içinde alınması durumudur. Teklif sahibi firmaların huzurunda zarflar açılır ve ihale sahibinin istediği koşulları sağlayan firma işi almaktadır. Açık arttırma ya da eksiltme yoluyla yapılmakta olan ihalede ise taraflar bir raya gelmektedir. Daha düşük ya da daha yüksek teklifler sunulmaktadır. En son teklif gelinceye kadar devam etmekte ve uygun teklif geldiğinde kabul edilmektedir. Böylece ihale sona ermiş olmaktadır. Bu ihale çeşidine ise pazarlık usulü de denmektedir.

İhalede Karar Yetkisi

Her ihalede bir ihale komisyonu bulunmaktadır. Bunun nedeni yapılacak olan suiistimallere ve güvensizliğe engel olmaktır. Kesin ihalelerde karar yetkisi bu ihale komisyonuna aittir. Geçici ihalelerde ise karar yetkisi ihale komisyonu dışında başka bir merciye aittir.

Kamu ihalelerinde rekabet ve hukukun üstünlüğünün sağlanabilmesi için istekli ya da istekli olabilecekler dışındaki kişilerce açılan davalarda menfaat kavramının kamu yararı gözetilerek objektif bir biçimde yorumlanması gerekmektedir. Ayrıca kamu ihalelerine ilişkin işlemlerde toplumdaki kişilerin meşru kişisel menfaatlerinin bulunduğu ve kamu ihalelerinin, kamunun mülkiyetindeki kaynakların kullanımı ve tüketimine yönelik idari işlemler olduğu hususu da dikkate alındığında, idari faaliyetlerin hukuka uygunluk denetiminin yapılabilmesinin isabetli olacağı düşünülmüştür. Bu nedenle idari yargıda kamu ihalelerinde hakları ihale edilenlerle alakalı olarak 4734 sayılı kamu ihale mahkeme kanunları kanunu çıkarılmış idari yargılama usulünde dava açma koşulları düzenlenmiş ve idari yargı işlevine uygun biçimde idari dava açılmasının kolaylaştırılması esası benimsenmiş böylece idari faaliyetlerin daha fazla yargı denetimine tabii tutulmasına olanak sağlanmıştır. Böylelikle idarenin yargısal denetiminde çok önemli bir araç olan iptal davaları dava konusu edilen kamu ihaleleri ile menfaat taraflarınca açılan davalara karşı idare hukuku açısından objektif bir nitelik kazanmıştır. 4734 sayılı Kamu İhale Kanununda düzenlenen idari başvuru yollarının hak arama özgürlüğü ve kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması açısından etkisi araştırılmış, yapım işleri özelinde, şikayet ve itirazen şikayet başvuru yolu hakkındaki Danıştay kararları tartışılıp değerlendirilmiştir.

İhaleler Nasıl Duyurulur Nereye verilir?

İhale konusu olan tüm işler ilan yoluyla duyurulmaktadır. Günlük gazete çıkan yerlerde ihalenin yapılacağı yerde çıkan gazetelerden biri ile ihale gününden en az yedi gün önce olmak üzere en az bir defa duyurulmaktadır. Bu günler içerisinde ihalenin olacağı gün ve ihalenin ilk günü hariçtir. Günlük gazetenin çıkmadığı yerlerde, ilan belirtildiği süre içerisinde belediye yayın araçları ile yapılmakta ve bu işlemler bir tutanakla belirlenmektedir.

İhale Esasları Nedir?

-Ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılmaması ve alım yapılmaması,

-Yapılacak ihale ve satım alımlarda ilgili ajansın bütün birimlerince, önceden planlama yapılması, hızlı bir karar alınıp verilmesi, ihtiyaçların en iyi şekilde, uygun şartlarda ve zamanında karşılanması, işlemlerin en hızlı şeklide sonuçlandırılması, kaynakların verimli kullanılması,

-Satın alımlarda ve ihalelerde açıklık, saydamlık, güvenilirlik, hesap verilebilirlik, eşit muamele, rekabet ve gizliliğin sağlanması,

-Satın alınacak mal, hizmet ve yapım işlemlerinin iş icaplarına, ajansı ilgilendiren mevzuata ve ticari teamüllere uygun bir tarzda düzenlemede yazılı uygun fiyat ve esaslar çerçevesinde; kalite ve standarda uygunluk başta olmak üzere, uygun fiyat ve şartlarda mümkün ve faydalı olduğu oranda ilk elden satın alınması veya yaptırılması ve ihtiyaç bildiren birimlere ulaştırılması,

-ihale/satın alım işlerinde avans verilmemesi

-ajans tarafından gerçekleştirilen ihale/satın alma kapsamında imzalanan sözleşme konusu işler için fiyat farkı ödenmemesi,

Merkezi yönetim kapsamına giren idareler ve bunlara bağlı döner sermayeler, sosyal güvenlik kuruluşları, kamu iktisadı teşebbüsleri, kamu iktisadi kuruluşları, iktisadi devlet teşekkülleri ile bunların ortaklıkları veya mahalli idarelere ait kuruluşlar özel kanunlarla kurulmuş ve kendilerine kamu görevi verilmiş tüzel kişiliğe sahip kurum ve kuruluşlar ile kamu bankalarından yapılan satın alımlarda bu düzenlemede öngörülen ihale usullerine ilişkin hükümler uygulanmayabilir. Satın alım işlemleri yetki dahilinde ilgili makamın vereceği karara göre bu kuruluşların genel satış şartları dahilinde yapılabilecek olan sözleşme veya protokol ile doğrudan temin yoluyla gerçekleştirilebilmektedir.

İhaleciyiz nedir?

İhaleciyiz.net adresi değerli okuyucularına Kamu İhale Kurumları kararlarını kolay ve anlaşılır hale getirerek ücretsiz olarak sunmaktadır. İnternet ortamında ihale kararları ile ilgili pek internet sayfası olmaması ile birlikte bir çok ücretli hizmet veren kurumların aksine ihaleciyiz.net internet sayfası sürekli olarak kullanıcılarına bilgiyi ücretsiz sunmayı amaçlamışlardır.

Kamu İhale Kurumu kararları günümüzde oldukça ilgi görmekte ve bir çok firma, şirketi içerisinde barındırmaktadır. İhale kararları internet ortamında karışık bir şekilde verilirken bu kararlar bir çok internet sayfası tarafından ücretli bir şekilde de paylaşılabilmektedir. Bu noktada nadir internet sayfalarından birisi olan ihaleciyiz.net değerli okuyucuları için sürekli olarak kararları anlaşılır ve kolay bir hale getirmeyi amaçlamışlardır. Kullanıcıları için bilgiyi daima ücretsiz olarak sunan internet sayfasında bir çok ihale kararlarını kolay bir şekilde inceleyebilirsiniz.

İhaleciyiz.net internet sayfası “Aşırı düşük, e-ihale, yemek ihaleleri, araç ihaleleri, mahkeme kararları ve KİK kararları gibi bir çok konuda daima en güncel içerikleri okuyucuları ile buluşturmaktadır. Sektörde öncü haline gelen ihaleciyiz bir çok dalda ürettiği içerikler ile kullanıcıların internet üzerinde sorgulamalar yaratmadan direk olarak internet sayfasına girdiği nadir sitelerin başında gelmektedir.

Kullanıcı odaklı sistemi ile birlikte bir çok ihaleyi kolay ve anlaşılır bir şekilde paylaşan ihaleciyiz internet sayfasında sizler de istediğiniz bir çok ihale konusu hakkında bilgi sahibi olabilir, site yönetimi ile görüşerek istediğiniz ihalelerin değerlendirmelerini kolay ve basit bir şekilde isteyebilirsiniz. İhaleciyiz internet sayfası kuruluşunun ardından sürekli olarak kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak adına içerikler üretmektedir. Sektörde kısa süre içerisinde hızlı bir şekilde tanınan ve isim yapan site ile birlikte artık ihaleler daha kolay ve anlaşılır bir şekilde yayınlanır oldu.