OHSAS, çalışanların iş yerinde güvenilir bir şekilde ve sağlığının tehdit edilmeden çalışabilmesi için geliştirilen ve tasarlanan, iş sağlığı ve güvenliğini yöneten, uluslararası geçerliği olan bir yönetim sistemi olmaktadır. OHSAS açılımı “Occupational Health and Safety Assessment Series”, yani Alan Sağlığı ve Güvenliği Denetimi olarak geçmektedir. OHSAS Britanya Standartları Enstitüsü tarafından 1999’da yayımlanmış ve aynı zamanda OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı olarak ta bilinmektedir. OHSAS veya OHSAS 18001, bütün iş dünyasında ve her faaliyette ve organizasyonlarda uygulanması mümkün olan, iş sağlığı ve güvenliğini kontrol altına alan bir yönetim sistemi olarak bilinir. OHSAS sayesinde, iş sağlığı ve güvenliği riskleri belirlenebiliyor, analiz edilip önemler alınıyor ve yasaya uygun şekilde bir işletme veya herhangi bir iş yeri yürütülebiliyor.

OHSAS sayesinde ayrıca çalışan işçiler acil durumlara hazırlıklı olabiliyor, iş sağlığı ve güvenlik performansı her zaman izleniyor ve sonuçlar doğrultusunda nelerin yasaya uygun olduğu ve nelerin iyileştirilmesi gerektiği konusunda bir değerlendirme yapılıyor. OHSAS yönetim sisteminde her şey dokümanlar halinde çıkarılır ve dosyalanır. OHSAS veya OHSAS 18001’in asıl amacı; iş sağlığı ve güvenliğini kontrol altında tutmak, iş yerlerinde olabilecek bütün riskleri azaltmak veya ortadan kaldırmak ve iş yerini daha fazla çalışılabilir hale getirmektir. OHSAS’nin amacını biraz daha detaylı ve kısaca anlamak gerekirse; birincisi, çalışanları korumak, çalışanların sağlığını ve hayatını tehlikeye atmayacak bir çalışma alanı oluşturmak. Bunun yanı sıra, ikincisi, üretim güvenliğini sağlamak, yani üretilen veya verilen hizmetin güvenilir bir şekilde ve ortamda yapılması. Üçüncüsü ise işletme güvenliğini sağlayabilmektir.

Birçok iş yeri, artık verdikleri hizmetlerini daha sağlıklı ve güvenilir bir ortamda verebilmek ve çalışanlarına daha sağlıklı ve güvenilir bir ortam sağlayabilmek adına, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi çerçevesinde çalışmayı tercih ediyor. OHSAS sayesinde iş yerlerinde riskler azaltılabiliyor, çıkan sorunlara anında müdahale edilebiliyor veya var olan sorunlar için anında çözüm üretiliyor ve daha sağlıklı ve güvenilir bir iş yeri haline getiriliyor. OHSAS uluslararası bir iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi olduğundan, sadece iş yeri ile alakalı olarak değil, iş yerine bağlı veya iş yerini etkileyen bütün etkenlerin veya yerlerin denetimi ve kontrolü sağlanmaktadır. OHSAS veya OHSAS 18001, iş yerine veya çevreye zarar verebilecek sonuçları durduran, iş yerini zarardan kurtaran ve koruyan bir sistemdir.

OHSAS sayesinde, iş yerlerinde gerçekleşebilecek olası kazalar önlemiş olmaktadır. İş yerinde ölüm, hastalık, yaralanma veya hasar getirebilecek maddeler ortadan kaldırılmaktadır. İş yeri kaynaklarının korunması sağlanmaktadır. İş yerinde gerçekleşen bütün faaliyetler dosyalandığından ve raporlandığından, iş yer sağlığı ve güvenliği her zaman kontrol altında tutularak işler yürütülmektedir.