AFYONKARAHİSAR (AA) - CANAN TÜKELAY - Afyonkarahisar'ın termal turizm merkezlerinden Sandıklı ilçesinde, 45 derece sıcaklığa sahip çamur banyoları yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hüdai Kaplıcaları'nın tarih boyunca şifa bulmak için tercih edilen önemli termal merkezlerden biri olduğunu söyledi.

Kaplıcalarının mineral bakımından zenginliğinin en önemli özelliklerinden biri olduğunu aktaran Çöl, "Çamur banyoları, Sandıklı kaplıcalarında hem belediyemizin termal tesislerinde hem de özel sektöre ait otellerde çok sıkça kullanılan, hatta yaz dönemlerinde insanların adeta sıraya girdiği, özel randevu aldıkları muazzam bir tedavi yöntemidir" dedi.

Hüdai Kaplıcaları'na Sağlık Bakanlığınca gerekli desteklerin sağlandığını ifade eden Çöl, "Bundan sonraki süreçte biz bunun tanıtımını ulusal ve uluslararası çapta yapmak, bu bölgenin markalaşması için çalışmalar yapıyoruz. Mineral zenginliği bakımından dünyada ilk üçte yer alan kaplıca suyumuz, her zaman önemini koruyacak niteliktedir" diye konuştu.

- Doluluk oranı yüzde 90-95

Çöl, kaplıcaların yıl boyunca yüzde 90-95'lik doluluk oranı ile hizmet verdiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Konya, Antalya, Isparta, Burdur ve Mersin en fazla yerli turistin geldiği iller. Bu illerden genellikle tur şeklinde geliyorlar. Günlerce, hatta haftalarca kalıyorlar. Burada çamur banyolarından yararlanabiliyorlar. Çamur banyolarında tedavi 21 gün devam ediyor. Burada çok ilginç durumlarla karşılaşabiliyoruz. Çamur banyosunda tedavi olanların yatalak gelip, yürüyerek gittiklerine şahit olduk. Bu konuda birçok ilginç örnek mevcut. Kaplıcalarda Türkiye'nin her bölgesinden, hatta yurt dışından misafirleri ağırlıyoruz. Misafirlerimize daha iyi hizmet verebilmek, daha modern, yenilikçi, güzel hizmetlerin sunulduğu bir Hüdai termal bölgesi için uğraşıyoruz."

Sandıklı'daki kaplıcalara yılda 300 bin yerli ve yabancı turistin geldiğini dile getiren Çöl, "Buraya gelen ziyaretçiler özellikle çamur banyosundan yararlanıyorlar. Çamur banyolarında bulunma süresi 8 dakikadır. Kuru bir vaziyette çamura yattığınızda, 8'inci dakikanın sonunda kendiliğinden çamuru üzerinden atıyor. Çamur tedavisi ilk alındığında bütün vücudu harekete geçirdiği için bir ağrı oluyor. Sonrasında yavaş yavaş daha dinç ve sağlıklı bir hale gelmiş oluyor" şeklinde konuştu.