Ağustos ayında zamlanan elektrik, eylül ayı itibariyle konutlarda % 9 artarken sanayi tipi tüketim alanlarında % 14 zammını gördü. Yakın zamanda fatura Smart tarafından yayınlanan infografik bilgiler eşliğinde elektrik faturalarında tasarruf etmenin yöntemleri nelerdir. İşte ipuçlarını sizler için toparladık.

1. Enerji Tasarrufu İçin Mobil Uygulamalar Kullanmak

Akıllı telefon kullanan herkesin yapabileceği bu yöntemde elektrik tasarrufu ile ilgili bir uygulama indirebilir ve hangi elektrikli ev aletinin ne kadar elektrik tükettiğini belirleyebilirsiniz. Böylece elektrikli ev aletlerinizi daha bilinçli kullanabilirsiniz.

2. Buzdolabının Kapağının Fazla Açık Tutulmaması

Buzdolabının kapağının sık sık ve uzun süreli açılması enerji tüketimini artıran, dolayısıyla elektrik faturalarına yansıyan bir durumdur. Bu sebepledir ki buzdolabı kapağının sık sık ve uzun süreli açılamaması faturalarda uzun dönemde gözle görünür azalma sağlar.

3. Mikrodalga Fırın Kullanımının Artırılması

Yemeklerin normal fırınlara oranla mikrodalga fırınlarda ısıtılması elektrik tasarrufunun % 70 oranında artması demektir.

4. Donmuş Yiyeceklerin Oda Havasında Çözülmesini Beklemek

Dondurulmuş besinlerin buzu çözülmeden direk fırına atıldığında pişirme süresi uzar. Bu durumda tüketilen elektrik miktarı artar. Bunun yerine oda sıcaklığında buzunun çözülmesi ile pişirme süresini kısaltmış olursunuz. Böylece enerji tasarrufu sağlarsınız.

5.Klima Yerine Vantilatör Kullanın

Havaların aşırı sıcak olmadığı zamanlarda klima yerine vantilatör kullanarak ciddi anlamda elektrik tasarrufu sağlamış olursunuz.

6. Kullanmadığınız Odaların Işıklarını Kapatın

Evinizde kullanmadığınız oda veya lavaboların ışıklarını kapatarak elektrik tasarrufu yapabilirsiniz. Faturanıza % 20 gibi ciddi oranda bir yansıması olacaktır.

7. Led Ampul Kullanın

Bulunduğunuz ortamlarda hala eski tip ampul kullanılıyorsa elektrik faturaları çok gelebilir. Oysa onun yerine led ampul kullanarak tüketilen enerjinin neredeyse tamamına yakınını aydınlatma olarak kullanabilirsiniz.

8. Kullanılmayan Elektrikli Cihazların Fişini Çekin

Evinizde kullanmadığınız elektrikli ev aletlerinin fişini mutlaka prizden çıkarın. Çünkü fişleri prizden çıkarmadığınız sürece açık olmasa dahi bu ürünler elektrik harcamaya devam ederler.

9. Evde sürekli kullanılmayan bilgisayar, yazıcı gibi ürünlerinizin uyku modunu kullanarak enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.10. A Enerji Sınıfı Ürünler Kullanın

A enerji sınıfı ürünler kıllanarak faturanıza yansır bir enerji tasarrufu sağlarsınız. Bunun için buzdolabı, çamaşır makinesi gibi ürünlerinizde A enerji sınıfını tercih edebilirsiniz. 

Bu infografik için teşekkür ederiz.