D vitamini, vücudun yediğimiz gıdalardan kalsiyum almasına yardımcı olan bir besindir. Kalsiyum ve D vitamini birlikte kemikleri güçlü tutar. D vitamini ayrıca kalp sağlığında ve enfeksiyonla mücadelede de önemli rol oynar. Yeterince D vitamini almak, çocukların kemiklerinin güçlenebilmesi ve bağışıklık sistemi için çok önemlidir.

Çocuklar Neden D Vitaminine İhtiyaç Duyar?

Güçlü kemikler için çocukların D vitaminine ihtiyacı vardır. D vitamini ayrıca bir yaralanma veya ameliyattan sonra kemiklerin hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda kaslarının hareket etmesine ve bağışıklık sistemlerinin enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olur.


D vitamini normal kemiklerin korunmasında, kan kalsiyum düzeyine, normal kas fonksiyonunun korunmasına, normal dişlerin korunmasına, kalsiyum ve fosforun emilimine/kullanımına, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.

D vitamini çok önemli olduğu için çocuğunuzun yeterince aldığından emin olmak isteyebilirsiniz. Çocuğunuza günlük takviye veya D vitamini içeren bir multivitamin vermek, bunu yapmanın en kolay yolu olabilir. Sonbahar ve kış aylarında yani güneş ışınlarının ciltte D vitamini üretecek açıda olmadığı dönemlerde çocuğunuza vitamin vermenizde fayda olabilir.

D Vitamini Eksikliği Nedir?

D vitamini eksikliği, çocuğunuzun vücudunda düşük D vitamini seviyeleri olduğu anlamına gelir. Eksikliği çocuğunuzun kemiklerini zayıflatabilir ve yorgunluğa neden olabilir.

Çocuğunuzun D vitamini seviyesi hakkında endişeleriniz varsa, çocuk doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Çocuklarda D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Aşağıda, çocuklarınızda gözlemleyebileceğiniz D vitamini eksikliği belirtileri bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

  • Yorgunluk
  • Kemik ağrısı
  • Kas zayıflığı, ağrıları veya krampları
  • Ruh hali değişiklikleri gibi belirtiler D vitamini eksikliğinin sinyallerini verebilir.

D Vitamini ve Kalsiyum Arasındaki İlişki Nedir?

Çocuğunuzun kemiklerinin büyümesi ve güçlerini koruması için kalsiyuma ihtiyacı vardır.

D vitamini, kalsiyumun vücutlarında emilmesine yardımcı olur. Bu, kalsiyumun D vitamini yardımı olmadan çalışamayacağı anlamına gelir. Bu nedenle her ikisinden de yeterince almak çok önemlidir.