Korunmasız cinsel ilişki yaşayan çiftlerin karşı karşıya kalacakları istenmeyen gebelik oluşumunun engellenmesi, ertesi gün hapı ile mümkün olmaktadır. Düzenli bir şekilde kullanılması gerekmeyen bu hap oral yolla alınmakta olan ilaçlar arasında yer almaktadır. Hapın içerisinde yer almakta olan etken madde sayesinde yumurtanın döllenmesi engellenmektedir. Bununla beraber henüz döllenmiş olan kadın yumurtasının tutulmasını da engeller ve böylece gebelik oluşumuna engel olacaktır. Ertesi gün hapı nedir sorusuna alınacak olan cevap içerisinde önemli olan nokta hapın kullanım süresidir. İlişkinin sonrasındaki ilk 24 saat içerisinde kullanılacak ertesi gün hapı yüksek oranda engelleme sağlayacaktır. Etki için en geç 3 gün içerisinde hapın alınması gerekmektedir.

Ertesi Gün Hapının Yan Etkileri Var Mıdır?

Günümüzde artık ertesi gün hapı konusunda pek çok farklı alternatif insanların karşılarına çıkıyor. Dolayısıyla öncelikli olarak doğru hapın seçilmesi gerekmektedir. 1.5 mg ve 1 mg olarak satışa sunulmakta olan bu haplar ile alakalı pek çok kişinin aklında yer etmekte olan soruların başında bu hapların herhangi bir yan etkisi olup olmamasıdır. Progesteron içeriği olan ertesi gün hapının kullanımı esnasında doz aşımı yapmamak son derece önemlidir. Çünkü aşırı ve yanlış kullanım ile beraber farklı sorunlar ortaya çıkmamaktadır. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise kullanılan bu hapların cinsel yolla bulaşacak olan hastalıklara karşı koruma sağlanmadığı de unutulmaması gereken durumlar arasında yer almaktadır.

Kullanılacak olan ertesi gün hapı sonrasında ortaya çıkabilecek olan en büyük yan etki adet düzensizliğidir. Ortaya çıkacak olan bu düzensizlik tek bir kullanım sonucunda birkaç ay da sürebilmektedir. Adet düzensizliğinin yanı sıra kimi kadınlarda ise mide bulantısı ve kusma gibi durumlar da kendini gösterebilmektedir. Bu durum özellikle de hapın kullanılmasından sonraki ilk birkaç saat içerisinde ortaya çıkabilecektir. Eğer ki bu süre zarfında alınmış olan hap kusularak çıkartılırsa ilacın etkisinde de ciddi anlamda azalma meydana gelebilecektir. Böylesi bir durumda tekrardan korumanın sağlanması adına aynı dozdaki hapın tekrardan kullanılması gerekmektedir.

Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır?

Kadınların ertesi gün hapı nedir sorusuna alacak cevaplarından bir diğeri ise bu hapın en etkili şekilde koruma sağlaması adına nasıl kullanılması gerektiğidir. Pek çok kişi ne yazık ki ertesi gün hapının cinsel ilişkiye girilmesinden sonraki günde alınması gerektiği düşüncesine sahip oluyorlar. Gerçekte ise en iyi korumanın sağlanması adına ertesi gün hapının cinsel ilişkinin hemen sonrasında alınması gerekmektedir. Cinsel ilişkinin sonrasındaki ilk 72 saat içerisinde alınması gerekmekte olan bu haplar, daha sonrasındaki sürede alınırsa ne yazık ki istenilen etkiyi tam olarak ortaya koymayacaktır. İlk 24 saat içinde kullanılacak olan haplar gebelik oluşumunu %90 ila %98 oranında engellerken ilk 48 saat içinde kullanılacak haplarda ise oran %75’e kadar düşmektedir.

Bununla beraber ertesi gün hapı kullanımı öncesinde kesinlikle prospektüs okunmalıdır. Çünkü artık ilaç markalarına göre kullanım şekillerinde de gözle görülür değişimler meydana gelmektedir. Kimi ertesi gün hapları yalnızca tek doz kullanılabilirken kimilerinin ise çift doz olarak alınması gerekmektedir. Belirtilmiş olan dozdan fazla alınması sağlık sorununa neden olurken daha az doz kullanılması ise hapın etkisinin düşmesine neden olacaktır.