Günümüzde insanların vücutlarında en çok kafa yordukları noktalardan biri olan saç, yapısıyla, rengiyle, dökülüp dökülmemesiyle gibi birçok konuda incelenen, tartışılan, üzerinde çalışmalar yapılan bir parçadır.

Saça dair bilinmesi gereken ilk şey, saç kıllarının vücudun diğer kıllarına oranla çok daha fazla uzadığı gerçeğidir. Saçın büyüme hızı yaklaşık olarak günde 0,3 mm ile 0,4 mm arasında değişmektedir. Bu büyüme ise birbirini izleyen 3 fazdan oluşur. Anajen, katajen ve telojen adı verilen bu 3 fazın aktif büyüme dönemine anajen faz, kısa bir gerileme gönemine katajen faz ve bunu takiben gelen dinlenme dönemine de telojen faz adı verilir.

Saçın Yapısı ve Özellikleri

Saçın yapısı incelenirken “folikül” kavramını incelemek gerekir. Folikül, saç telinin içinde bir yapıya adını vermektedir. Bu yapı anne karnında 8. haftada büyüme sürecini başyarak bu süreci 22. haftaya kadar sürdürür. Bebek doğduğu anda 5 milyon kıl folikülüne sahip olur ve bunların yaklaşık 1 milyonu saç bölgesinde yer alır. Bu foliküller tekrar edilen döngüler içerisinde bir büyüme süreci geçirir. Her saç teli büyür, gelişir, dökülür. Ancak saç kökü yeni bir saç teli üreterek döngünün baştan yaşanmasını sağlar.

Saçın özellikleri birçok farklı etmen sayesinde değişiklik gösterir. Saça dair belirleyici role sahip olan bu etmenler arasında cinisyet, ırk, yaş, hormonlar ve çeşitli dış etkenler yer alır. Saçın yalnız bunlardan değil beslenme biçimi, yaşanılan bölge ve o bölgedeki yaşam standartları gibi birçok başka durumdan daha etkilendiği görülmektedir.

Şampuan Kullanımı Nasıl Olmalı?

Saç yapısı kişiden kişiye birçok farklılık gösterebilen bir özelliğe sahiptir. Sahip olunan saç tipine uygun şampuanlar kullanılarak saç sağlığı ve görünümü korunabilir. Kepek sorunu yaşayanlar kepeğe karşı şampuan, çabuk yağlanma sorunu yaşayanlar yağlanma karşıtı formül içeren şampuanlar kullanmalıdır.

En çok kullanılan şampuan çeşitlerinin başında dökülme karşıtı şampuanlar gelir. Saç dökülmesi saça dair çok sık karşılaşılan bir deri problemidir. Şampuan markaları arasında öne çıkan Bioxcin birçok farklı sebebe bağlı olan saç dökülmesini engellemek için üretilen yapısı sayesinde yüksek oranda çözüm sunuyor.

*Sağlığınızla ilgili kullanacağınız ürünleri kesinlikle doktor tavsiyesi sonrasında kullanmanız gerektiğini hatırlatırız.