Ege ile Akdeniz’in birleşim noktasında eşsiz doğası ile nefes kesen Datça, Muğla’nın en turistik ilçeleri arasında yer almaktadır. Hem kültür hem de deniz turizmine olanak sunan ilçe, eşsiz doğasının içerisine büyüleyici bir tarihi zenginlik saklamıştır. Masmavi denizi, bakir koyları, temiz havası ve huzur dolu atmosferi ile Datça, sadece yaz tatillerinde değil, yılın dört mevsimi tercih edilmektedir. Datça’da gezilecek yerler, denenecek özel lezzetler, katılabileceğiniz festivaller ve keyifli akşamlar sizleri beklemektedir.

Datça Gezilecek Yerler

Eski Datça, kendinizi bir kartpostalın içerisinde hissedeceğiniz atmosferi ile dikkat çekmektedir. M.Ö. 11. yüzyıla uzanan tarihe sahip olan Eski Datça, begonyaları, taş kaplı dar sokakları ve tarihi yapıları ile eşsiz bir gezi deneyimine olanak sunmaktadır.

Knidos Antik Kenti, demokrasinin ilk örneklerinin yaşandığı noktadır. Palamutbükü minibüsleri ile kısa sürede ulaşılan bu antik kentte yapılan kazı çalışmaları sonucunda Afrodit ve Apollo’ya adanmış tapınak kalıntılarına ulaşılmıştır.

Hayıtbükü Plajı, Datça ilçe merkezine 18 kilometre uzaklıktaki Mesudiye Köyü’nde yer almaktadır. Sığ denizi ve rüzgara karşı korunaklı yapısı ile dikkat çekmektedir.

Ovabükü Plajı, Hayıtbükü’nün 1 kilometre ilerisinde yer almaktadır. Doğa ile iç içe ve sakin bir tatil geçirmek isteyenlerin tercihi olan Ovabükü Plajı, uzun olduğundan dolayı yoğunluk yaşanmaması ile avantaj yaratmaktadır.

Palamutbükü, Datça’nın merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Ilgın ağaçlarının gölgesinde oturup doğa ile iç içe zaman geçirebileceğiniz ya da Akdeniz’in masmavi denizinde yüzebileceğiniz bu nokta son dönemde Datça’nın en popüler gezilecek yerlerinden biridir.

Kargı Koyu, pırıl pırıl denizi ve okaliptüs ağaçları ile dikkat çekmektedir. İlçe merkezine 3 km mesafede yer alan Kargı Koyu’na yarım saatlik yürüyüşle ulaşılabilmektedir.

Can Yücel’in Evi, Eski Datça’da yer almaktadır. Aynı adı taşıyan sokağın içerisinde yer alan Can Yücel Evi’nde kendisine ati fotoğraflar, kitaplar ve notlar sergilenmektedir.

Kızılbük, Hayıtbükü’nün tam karşısında yer almaktadır ve buraya 10 dakika mesafededir. Yeşilin maviyle buluştuğu plaj, sakin yapısıyla tercih edilmektedir.

Kent Park, kükürtlü suları ile şifa dağıtan Ilıca Göleti’nin hemen yanında yer almaktadır. Taşlık Plajı yolu üzerinde yer alan Kent Park’ta gün batımı manzarası da oldukça güzeldir.

Mesudiye Koyları, Datça’nın Akdeniz’e bakan tarafında yer almaktadır. Bölge halkının da hassasiyeti ile doğallığını koruması ile dikkat çekmektedir.

Kızlan Yel Değirmenleri, kendileri ile aynı adı taşıyan köyde, 6 değirmenden oluşmaktadır. 1900’lü yılların başlarında inşa edilmiş olan yel değirmenlerinin biri restore edilmiş ve restoran olarak hizmet vermeye başlamıştır. Diğer 5 tanesi ile hala özgünlüğünü korumaktadır.

Domuz Bükü, teknelerle ve yürüyüş ile ulaşılabilmektedir. Elektriğin jeneratörlerden, suyun kuyulardan sağlandığı Domuz Bükü, teknolojiden uzaklaşmak isteyenler için unutulmaz bir tatil olanağı sunmaktadır.

Datça Limanı, çevresindeki restoranları, kafeleri ve barları ile ilçenin en hareketli noktalarından biridir. Tarihi heykelleriyle de dikkat çeken liman, tekne turlarının da çıkış noktasıdır.

Sevgi Yolu, ilçe merkezindeki Kumluk ile Hastaneönü plajları arasında kalan sahil kısmında yer almaktadır. El sanatlarından hoşlananların dikkatini çeken Sevgi Yolu’ndan kendinize ve sevdiklerinize el yapımı ürünler satın alabilirsiniz.

Reşadiye, tarihi yapısının korunması için sit alanı ilan edilmiştir. Datça’nın ilk kurulduğu yer olan Reşadiye, Muğla’da tarihi gezilerin vazgeçilmez noktalarından biridir.

Datça’da Ne Yenir?

Hüsnü’nün Yeri, Datça’nın en popüler restoranları arasında yer alır. Deniz kıyısındaki konumuyla da dikkat çeken işletmede günlük balıklar ve birbirinden özel mezeler sunulmaktadır. Datça kalamarı ise en popüler lezzetidir.

Fevzi’nin Yeri, ağaçların altına kurulmuş sevimli bahçesi ile dikkat çekmektedir. Taze balıklara menüsünde yer veren işletmenin mezeleri de son derece beğenilmektedir. Sübye güveç, kaya koruğu, pirinçli midye en popüler lezzetleridir.

Yakamengen, kapalı ve açık alanları ile konuklarına oldukça güzel bir atmosferde hizmet vermektedir. Biberiye ile tatlandırılmış pirzola, sahanda anne usulü köfte ve portakal soslu bademli muhallebi işletmenin spesiyalleri arasında yer almaktadır.

CafeInn Datça, ilçenin en popüler kahvaltı mekanıdır. İzmir tulumu, Datça zeytini gibi birbirinden özel lezzetlere yer verilen kahvaltısından sonra dilerseniz işletmenin önünde yer alan plajda gün boyu deniz keyfi yaşayabilirsiniz.

Culinarium, Türk, İtalyan, Alman, Fransız mutfaklarından seçenekler sunmaktadır. Dülger balığı ise mutlaka denenmesi gereken lezzetlerinden biridir.

Kekik, yemeğinizi yerken ayaklarınıza dalgaların vurduğu konumu ile eşsiz bir deneyim yaşatmaktadır. Bademli Girit ezmesi, patlıcan yatağında deniz börülcesi ve kekik meze en popüler lezzetleri arasında yer almaktadır.

Datça Sofrası, ilçenin en eski restoranlarından biridir. Hem yaz hem de kış aylarında hizmet veren işletmede Datça’nın meşhur bademi hemen hemen yer yemekte kullanılmaktadır. Bademli köfte ve bademli muhallebi en popüler lezzetleridir.

Datça Gece Hayatı

Datça, diğer Muğla ilçelerine göre daha sakin bir atmosfere sahip olsa da, eğlenmek isteyen konuklar için birbirinden özel alternatiflere sahiptir.

Antik Cafe Bar, Can Yücel Sokak, Eski Datça’da hizmet vermektedir. Canlı müzik hizmeti verilen işletmenin zengin bir içecek menüsü bulunmaktadır.

Hüsnü’nün Yeri, akşamını meyhanede geçirmek isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer almaktadır.

EclipseCafe Bar, Datça’nın en eski barı olma özelliğine sahiptir. Barda bazı akşamlar canlı müzik hizmeti de sunulmaktadır.

Dadyadost Kültür Sanat Evi, sanat evi olarak kurulmuştur ve ünlü sanatçıların dinletilerine ev sahipliği yapmaktadır.

Coop Datça, her gün canlı müzik performansları, dans gösterileri ve konserleri ile ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Datça Festivalleri (Etkinlikleri) ve Datça’ya Ne Zaman Gidilmeli?

Datça Bademli Pilav Şenliği, her yıl Nisan ayında düzenlenmektedir. Dünyanın en iyi bademi olarak anılan Datça bademinin tanıtımı yapılmaktadır.

Datça Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, her yıl Eylül ayında düzenlenmektedir. “Egzoz kokusuna karşı parfüm kokusu” sloganı ile gerçekleşen organizasyon Datça Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenmektedir.

Datça Bit Pazarı, her ayın son Pazar günü kurulmaktadır. Eğlenceli bir etkinlik olarak görülen bu organizasyon, ilçe halkı kadar turistlerin de dikkatini çekmektedir.

Uluslararası Knidos’un Sır’ı Kültür Sanat Festivali, her yıl Ağustos ayında düzenlenmektedir. Knidos Kültür Sanat Akademisi’nde gerçekleşen organizasyonda cam, heykel ve resim sergileri düzenlenmektedir.

Badem çiçeği Festivali, her yıl Şubat ayında düzenlenmektedir. Datça Belediyesi tarafından düzenlenen festivalde doğa turları, atölye çalışmaları, yarışmalar, sergiler, çocuk etkinlikleri gibi pek çok olanak sunulmaktadır.

Datça, Akdeniz iklimi etkisi ile yılın dört mevsimi ziyarete uygun bir ilçedir. İlçenin rüzgar alması, sıcak yaz günlerinde ziyaretçilerin bunalmadan tatil yapmalarına olanak sunmaktadır. Deniz suyu sıcaklığı, tatil için Mayıs – Ekim ayları arasında uygundur. Festivallere katılmak isteyen konukların, her yıl değişebilen tarihleri önceden takip etmeleri önerilmektedir.

Konaklamanız İçin Datça’nın Popüler Otelleri

Perili Bay Resort Hotel Dalaman Havalimanı'na 150 km ve Datça'ya 15 km uzaklıkta yer almaktadır. 164 odaya sahip tesiste, her şey dahil konseptinde hizmet verilmektedir. Denize sıfır konumlanmış olan otel bünyesinde 1 adet yüzme havuzu bulunmaktadır.

Mavi Beyaz Otel Datça’ya 25 km, Marmaris’e 90 km, Dalaman Havalimanı’na 190 km mesafededir. Oda kahvaltı konseptinde hizmet veren tesisin, 26 odası bulunmaktadır. Denize sıfır konumu ile dikkat çeken tesisin mavi bayraklı özel plajı avantaj sağlamaktadır.

Club Datça Tatil Köyü Datça merkeze 400 m, Muğla şehir merkezine 130 km ve Dalaman Havalimanı'na 161 km mesafede yer almaktadır. Her şey dahil konsepte sahip tesiste, 109 oda bulunmaktadır. Denize sıfır konumda bulunan tesisin, 1 adet açık yüzme havuzu hizmet vermektedir.

Hotel Mare Dalaman Havalimanı’na 165 kilometre uzaklıktadır. Oda kahvaltı konseptinde hizmet veren tesiste, 50 oda bulunmaktadır. Denize sıfır konumda yer alan otelin 1 adet açık yüzme havuzu yer almaktadır.

Hayıtbükü Ahşap Evleri Dalaman Havalimanı’na 174 km, Milas Bodrum Havalimanı’na 89 km, Datça merkeze 12 km mesafede yer almaktadır. 13 odaya sahip tesis, oda kahvaltı konseptinde konuklarını ağırlamaktadır. Tesis denize yalnızca 50 metre uzaklıktadır.