Bir aile alışveriş için haftada en az 50 poşet(küçük-Büyük) kullanır. Bu rakam yılda 2.400 yapar. Bunun bedeli ise yaklaşık 150 TL'dir. Türkiye'de 20 milyon hane olduğu düşünülürse, bir yılda 3 milyar TL tutarındaki poşet çöp oluyor demektir. Bu rakam ile yaklaşık 40 Bin daire yapılır. Yani koca bir ilçe inşâ edilebilir.

Yani demem o ki, poşetin ücretli olması milleti ister istmez alışveriş çantası kullanmaya zorlayacak. Bu sayede ülke genelinde çok ciddi bir tasarruf ve de çevre temizliği açsından ciddi bir fayda sağlayacağı ise ortadadır. Bu nedenle bu uygulanmaya direnilmemesi gerekir.

***

Devletimiz bu zulme dur demeli...

Bana göre şuan ekonomik anlamda en acil atılması gereken adım; tek asgari ücret giren ailelerdeki, asgari ücretten yapılan tüm kesintilerin devlet tarafından karşılanmasıdır.

Zira bir ailenin tek bir asgari ücretle geçinmesi çok ama çok zordur. İnancımıza göre de geçim erkeğin vazifesi olduğu için kadını fabrika vb. ortamlarda çalışmaya mecbur bırakmak zalimlik olur.

Ama ne yazık ki mecburiyet nedeniyle 2 milyondan fazla kadın; market, fabrika vb. hambaliye işlerde geçim derdi için yuvalarından günde en az 10 saat kopmak zorunda kalıyorlar.

Devletimizin bu zulme dur demesi için, tek asgari ücret giren ailelere gereken desteği vermek zorundadır. Aksi halde bu garabetin bedelini çok ağır bir şekilde ödemek zorunda kalabiliriz.

Zira bu şekilde çalışmaya mahkum edilen kadınlar, asli ve hayati vazifeleri olan annelik görevlerini yapamıyorlar. Çünkü bunun için, ne zamanları ne de tahammülleri kalmıyor.

Sonuç olarak da yaklaşık 9 milyon çocuk fiilen annesiz büyümek zorun kalıyor.

Allah yâr ve yardımcımız olsun.

***

Erken emeklilik haksızlıktır...

Devlet bir zamanlar büyük bir hata yaparak, bir çok vatandaşını erken yaşta emekli yapmış. O şekilde emekli olan vatandaşlara hak etmediği maddi bir imkan sağlamış olsa da, devletimiz daha sonra bu vahim hatanın farkına vararak, bu haksızlığı düzeltti.

Lakin bu esnada bazı vatandaşlar erken yaşta emekli olmayı kıl payıyla kaçırmış oldu. Bu durumda olanlardan bir grup vatandaş buna itiraz ederek, "Aynı haksızlıktan bizde pay istiyoruz" diyorlar. Yani bizden öncekiler gibi bizi de erken emekli edin diyorlar.

Elbette bu talebin hakkaniyette yeri olamaz. Aksi halde hiç bir haksızlığın düzeltilmesi mümkün olmaz. Nede olsa, erken yaşta emeklilik yönündeki haksızlığın ortadan kaldırılması, bundan sonra emekli olacak olan tüm vatandaşları etkilemektedir.

Ama şuda var ki, özel sektörde çalışanların, kamuda çalışanlardan daha çok yıprandığı herkesce bilinen bir gerçektir. Hal böyle iken, özel sektör çalışanlarına, kamu çalışanlarına nazaran en azından 2-3 yıl önce erken emekli olma imkanı sağlanmalıdır.