HSG çekimi için en uygun zaman adet kanamasının bitiminden sonraki 3 – 4 günlük süreçtir. Rahim filmi adet kanamasının bitiminden 10 – 15 gün sonra çekilemez. Adet bitiminden hemen sonrası gebelik ihtimalinin en düşük olduğu zamandır. Böylece bu günler içinde çekilen rahim filmi esnasında olası bir gebeliğe zarar verilmemiş olunur.

HSG çekimi öncesinde dikkat edilmesi gereken başlıca hususlar şunlardır;

- HSG çekimi öncesinde hastaneye aç karna gelinmesine gerek yoktur. Çünkü HSG anestezi altında uygulanan bir işlem değildir. Yalnızca jinekolojik muayeneden dahi yaptıramayacak kadar korkan bazı hastalarda anesteziye baş vurulmaktadır. Anestezi uygulanacak olan hastalar işlemden önce hiçbir şey yiyip içmemelidirler.

- İşlemin daha rahat ve daha ağrısız geçmesi için HSG çekiminden yarım veya bir saat kadar önce doktor tarafından ağrı kesici verilebilir.

Peki rahim filmi nasıl çekilir ve rahim filmi çekimi sonrası nasıl geçer? Bunları bilmeniz HSG çekimi öncesinde faydalı olacaktır.

Ağrısız rahim filmi çekimi toplamda 10 – 15 dakika alan basit bir uygulamadır. Röntgen odasında çekilmektedir. Hastadan röntgen masasına sırt üstü uzanması ve bacaklarını kendine doğru çekerek açması istenir. Spekulum adı verilen alet vajinaya takıldıktan sonra rahim ağzı ve vajina özel bir solüsyon ile dezenfekte edilir ve işleme başlanır. HSG çekimi için vajinaya kateter yerleştirilir ve bu kateter aracılığı ile rahim içine kontrast madde verilir. Kontrast madde iyotlu sudan oluşmaktadır. Rahim içi ve tüplerden görüntü almayı sağlar. Sıvının rahim içinden geçişi esnasında rahim filmi çekilerek işlem tamamlanmış olur.

HSG çekiminde kullanılan kontrast madde değişime uğramıştır. Eskiden alerjiye yol açabilen bu madde günümüzde alerjen değildir. Bu nedenle rahim filmi yan etlileri oldukça minimum sayılabilecek bir çekim işlemidir.

Rahim filmi sonrasında ;

- İlk gün orta şiddetle kasık veya bel ağrısı görülmektedir.

- Az miktarda kanama ve lekelenme görünmesi normaldir. Ancak aynı gün içinde sonlanması gerekir. Kanamanın devam etmesi halinde doktora baş vurulmalıdır.

- Ateş enfeksiyon belirtisi olduğu için hasta, ateşinin çıkması durumunda mutlaka bir doktora görünmelidir.

Dr. Cevat Bayrak

Rahim Filmi – HSG Filmi