İnsanlarla konuşmak, bir şeyler paylaşmak, iletişim kurmak insanın en temel ihtiyaçlarından biridir. Çok mutlu ya da tam tersi çok üzücü bir haber aldığında insan mutlaka bunu bir yakınıyla paylaşmaya ihtiyaç duyar. Ancak bazı kişilerde bu durum tam tersidir. Diğer insanlarla iletişimde bulunma korkusu yaşayan kimselere toplumda sıkça rastlanabilmektedir. Sosyal anksiyete bozukluğu denilen bu durum, insan hayatını oldukça olumsuz yönde etkilemektedir.

Sosyal Fobi Nedir?


Sosyal anksiyete bozukluğunun bir diğer adıdır. Bu durumu yaşayan kimseler, sürekli başkaları tarafından eleştirilme ve aşağılanma korkusu duyarlar. Sosyal fobik, bir topluluk içindeyken sanki o an herkesin onu incelediğini, hakkında kötü şeyler düşündüğünü ve bir şekilde rezil olacağını düşünerek kendini hayattan soyutlar. Bu kişiler öyle bir korku ve utanç duyarlar ki, o an öleceklerini hissederler ve bir daha asla o kişileri görmek istemezler. Aslında bu hissiyatlarından ötürü, herkesin onların bir deli ya da aptal olduğunu düşündüklerini düşünürler. Sosyal fobiye sahip kişiler özellikle topluluk önünde konuşma yapmaktan, yemekhane gibi kalabalık alanlarda yemek yemekten, karşı cinsle konuşmaktan korkarlar. Bu korkuların derecesi ise kişiden kişiye değişkenlik gösterir.


Sosyal Anksiyete Bozukluğu Olduğu Nasıl Anlaşılır?


Kişi, sosyal fobiye sahip olduğunu düşünüyorsa kendine birtakım sorular sormalıdır. Örneğin, başkalarının sizin hakkınızdaki düşüncelerine ne kadar önem veriyorsunuz? Ya da tanımadığınız biriyle diyaloğa girmemek için türlü yollar mı arıyorsunuz? Bazen sosyal fobikler, gündelik hayatta olabilecek basit diyaloglar için kafalarında belirli kalıplarda cevaplar hazırlarlar. Çünkü yanlış bir şey söylemekten, hazırlıksız yakalanmaktan korkarlar. Hatta bazen ağızlarından çıkan bir cümleye takılıp onu kafalarında öyle büyütürler ki geceleri uykularından olurlar. “Böyle söylemem çok mu saçmaydı?” ya da “Acaba benim aptalca konuştuğumu mu düşündüler?” gibi sorularla kendilerini yiyip bitirebilirler. Bunların dışında sosyal bir ortamda bulunduklarında fiziksel belirtiler de gösterirler;

  • Kalp çarpıntısı
  • Terleme
  • Titreme
  • Mide Bulantısı
  • Baş dönmesi

Eğer bu ve bunlar gibi duygulara sahipseniz sizde de sosyal fobi olabilir. Bunu tespit ettiğinizde mutlaka bir psikologdan yardım almanız gerekecektir. Sosyal Anksiyete Tedavisi Sosyal fobinin tedavisi genelde psikoterapi ile olmaktadır. Bilişsel davranışçı terapi ile kısa zamanda güzel gelişmeler kaydedilebilmektedir. Bu terapi yönteminde, kişinin bu duygularını tetikleyen şeyin ne olduğu bulunmaya çalışılır. Daha sonra bu duyguları daha olumlu olanlarıyla değiştirmeye çalışılır. Bu şekilde duygu olumlaması yapıldığında davranışlarda da pozitif yönde değişimler görülür. Korkuların üzerine gitme, alıştırmalar yapma ve bedeni rahatlatıcı egzersizlerle pek çok kişi bu korkularını aşabilmektedir. Sosyal anksiyete bozukluğu yaşıyorsanız mutlaka ihmal etmeden gerekli tedaviyi görmeli, daha mutlu bir şekilde yaşamınıza devam etmelisiniz.