Adalet Bakanlığı, uzun süredir üzerinde çalıştığı ceza yargı reform paketini tamamladı. Now Haber'den Alican Uludağ'ın haberine göre, bakanlık tarafından hazırlanan taslak kapsamında on binlerce hükümlünün tahliye edilmesi planlanıyor. Taslağın, önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulması bekleniyor.

31 Temmuz 2023 Öncesi Suçlar İçin Erken Tahliye Geliyor

Taslağa göre, 31 Temmuz 2023 tarihinden önce suç işlemiş ve halen cezaevinde bulunan hükümlüler, 3 yıl erken denetimli serbestlik hakkından yararlanabilecek. Bu düzenlemenin, cezaevlerinde ciddi bir rahatlama yaratması bekleniyor.

Mükerrer Suçlulara da Tahliye Şansı Tanınacak

Paketin dikkat çeken bir diğer maddesi ise mükerrer suçlardan dolayı cezasının tamamını çeken hükümlüler için geliyor. Cezasının 4/4'ünü tamamlayan hükümlülerin de tahliye edilmesinin önü açılacak. Bu düzenleme ile ikinci kez suç işleyenlerin de bazı şartlarda erken tahliye edilebilmesinin önü açılıyor.

Hasta Tutuklular İçin Yeni Düzenleme Hazırlanıyor

Çalışmada, özellikle hasta tutuklularla ilgili yeni bir düzenlemenin de yer aldığı öğrenildi. Ancak, terör suçlarından hüküm giymiş kişilerin bu düzenlemeden yararlanamayacağı belirtildi. Adalet Bakanı'nın Cuma günü DEM heyetiyle yapacağı görüşmede bu konunun da ele alınması bekleniyor.

Ayvalık Sahilinde Gizemli Geri Çekilme: Deniz 15 Metre Geriye Gitti Ayvalık Sahilinde Gizemli Geri Çekilme: Deniz 15 Metre Geriye Gitti

Cezaevleri Kapasiteyi Aşmış Durumda

Türkiye genelindeki cezaevlerinin 300 bin kişi kapasiteli olmasına karşın, şu anda yaklaşık 403 bin tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Bu durum, mevcut kapasitenin 103 bin kişi aşıldığını gösteriyor. Yeni düzenlemeyle bu sorunun hafifletilmesi amaçlanıyor.

Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı Ceza Yargı Paketi sadece cezaevlerindeki yoğunluğu azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda mahkumlara topluma kazandırma sürecinde yeni bir fırsat sunacak. Paketin TBMM tatile girmeden yasalaşması ve uygulamaya konulması bekleniyor.