İtalya Erasmus vizesi; Erasmus eğitim programı kapsamında İtalya'daki üniversitelere değişim öğrencisi olarak gitmeye hak kazanıp belirli bir süreliğine İtalya'da eğitim alacak yabancı ülke vatandaşlarının alması gereken bir İtalya öğrenci vizesi türüdür. Erasmus programı kapsamında alınacak eğitimin 90 günden kısa sürecek olması durumunda kısa süreli; 90 günden fazla sürecek olması durumunda ise uzun süreli öğrenci vizesinin alınması gerekmektedir.

Son 5 yıl içinde danışmanlık hizmeti verdiği İtalya vize başvurularında elde ettiği %94,3'lük onaylanma oranı ile Türkiye'deki en yüksek onaylanma skoruna sahip olan akredite acente Vizem.net'in danışmanlarından Dilhan Akkaya’ya İtalya Erasmus vizesi hakkında merak edilenleri Dilhan Akkaya’ya sorduk.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

İtalya Erasmus Vizesine Nasıl Başvurulur?

İtalya Erasmus vizesine başvurmak için öncelikle değişim öğrencisi olarak gidilecek İtalya'daki üniversiteden kabul mektubu alınması ve öğrenim anlaşmasının hazırlanması gerekmektedir. Devamında gerekli vize evraklarının hazırlanması, vize randevusunun alınması ve randevu sırasında evrak teslimi, parmak izi verme ve vize ücreti ödeme işlemlerinin yapılması ile İtalya Erasmus vize başvurusu tamamlanır.

Kısa süreli Erasmus vizesi almak için, ikamet iline göre İtalya vize başvuru merkezlerine başvuru yapılır. Başvuru sahiplerinin bölge ayrımı sebebiyle, bulundukları şehrin bağlı olduğu vize merkezinden randevu alması ve başvuru yapılacak şehirde en az 30 gündür resmi olarak ikamet ediyor olması gereklidir.

Uzun süreli Erasmus vizesine başvurmak için, 2021 yılında mezun olan başvuru sahiplerinin mezun oldukları okulun bağlı olduğu şehre göre vize merkezinden randevu almaları gerekli iken, 2020 ve öncesinde mezun olan kişiler ise resmi ikamet adreslerinin olduğu bölgeden randevu alarak başvurularını tamamlayabilmektedir.

Detaylı başvuru için linki inceleyiniz. https://vizem.net/italya/vize/

İtalya Erasmus Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

İtalya Erasmus vizesi için ibraz edilmesi gereken standart vize evrakları aşağıda listelenmiştir.

Aşağıda belirtilen evraklar kısa süreli İtalya Erasmus vize başvurusu için tam liste niteliğinde iken uzun süreli İtalya Erasmus vizeleri için ek evrakların da sunulması gerekmektedir.

  • İtalya ulusal vize başvuru formu
  • Geçerli ve 2 boş sayfası bulunan pasaport
  • Mevcut ve eski pasaportların ilk ve işlenmiş sayfalarının kopyası
  • 3 adet biyometrik fotoğraf
  • Seyahat planını açıklar dilekçe
  • İsim görünen ulaşım rezervasyonları
  • İsim görünen konaklama belgeleri (Kısa süreli konaklama gösterilmiş ise daha sonraki konaklama planına dair detaylar açıklanmalıdır.)
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Üniversiteden alınan kabul mektubu
  • Üç tarafın imzaladığı learning agreement
  • Valilikten apostillenmiş hibe yazısı
  • E-devletten alınan barkodlu öğrenci belgesi
  • İmzalı ya da barkodlu not dökümü
  • Mezunlar için e-devletten alınmış mezun belgesi
  • Üniversite aracılığıyla katılanlar için programa katılım sağlanacağını gösteren tarihli ve ıslak imzalı yazı
  • Dernek aracılığıyla katılanlar için programa katılım sağlanacağını belirten yazı ve dernek kuruluş belgeleri

Uzun Süreli İtalya Erasmus Vizesi Başvuru Evrakları

Uzun süreli İtalya Erasmus vize başvuruları için, kısa süreli vize evraklarına ek olmak üzere kişinin okuduğu bölüme ve çalışma durumuna göre sunulması gereken farklı evraklar aşağıda verilmiştir.

  • Tıp öğrencileri için öğrencinin hiçbir tıbbi müdahalede bulunmayacağını beyan eden İtalya'daki okul tarafından verilen imzalı no touch belgesi
  • Öğretmen ve öğretim görevlileri için işveren izin yazısı, Sgk işe giriş bildirgesi ile hizmet dökümü, imzalı ya da barkodlu son 3 aylık maaş bordrosu ve son 1 yıllık maaş banka hesabının dökümü
  • Öğrenciler için son 6 ayda alınan öğrenci belgesi, transkript belgesi ve sponsor evrakları

İtalya Erasmus Vizesi İçin Sağlık Sigortası Nasıl Olmalıdır?

İtalya Erasmus vizesi için sağlık sigortası, seyahatin birkaç gün öncesi ve sonrasını kapsayan şekilde, tüm Schengen ülkelerinde geçerli ve en az 30.000 euro veya 50.000 dolar teminatlı olarak yaptırılmalı ve tüm seyahat süresini kapsamalıdır. Sigorta poliçesi kaşeli ve imzalı olmalı ve 1 adet fotokopisi ile sunulmalıdır.

İtalya Erasmus Vizesi için Banka Hesabında Ne Kadar Para Olmalıdır?

İtalya Erasmus vizesi için banka hesabı dökümü, euro hesabı için gerekli bakiyeyi içerecek şekilde sunulmalıdır; bakiyenin Türk lirası karşılığı da kabul edilse de mutlaka bir euro hesabına sahip olunduğu gösterilmelidir. Başvuru sahibinin her bir kalacağı gün için hesabında 28 euro bulunması gereklidir; hibe alan öğrencilerden hibe miktarı 28 eurodan düşülerek hesaplama yapılır.

Banka hesap dökümü kaşeli ve imzalı olarak şubeden alınmalı ve imza sirküleri ile birlikte sunulmalıdır.

İtalya Erasmus Vizesi Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

İtalya kısa süreli Erasmus vizesi başvuru ücreti 1.447 TL (80 Euro), uzun süreli Erasmus vizesi başvuru ücreti ise 904 TL (50 Euro) olarak belirlenmiştir. İdata hizmet bedeli ise 2023 yılı için 955 TL dir. İtalya vize ücreti, vize başvurusu esnasında TL cinsinde ve nakit olarak ödenmektedir.

Dilhan Akkaya Kimdir?

Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden derece ile mezun olmuş ve baro kaydını tamamlamıştır. 2021 yıldan beri VZM Grup çatısı altında vize danışmanlık hizmeti vermektedir.