Mardin’in Mazıdağı ilçesinde jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonda evinde çoğu Roma, Bizans, Artuklu ve Osmanlı dönemlerine ait 22 bin 265 adet tarihi eserle yakalanan şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince yapılan istihbari çalışmalar sonucunda Gümüşpınar Mahallesi’nde ikamet eden M.T.’nin evinde çok sayıda kültür ve tabiat varlığı bulundurduğunun ve tarihi eserleri satmak için müşteri aradığının tespit edilmesi üzerine çalışma başlatıldı. Şüphelinin adresinde yapılan aramada, Roma, Bizans, Artuklu ve Osmanlı dönemlerine ait olduğu değerlendirilen 19 bin 95’i sikke olmak üzere metal yüzük, ok uçları, tedavi araçları, altın görünümlü obje, mızrak ucu, metal kap, figürler, mühür, kama, yüzük, cam cisim, balta ve kemer gibi toplam 22 bin 265 parça tarihi esere el koyuldu. Gözaltına alınan M.T. jandarmadaki işlemlerinin ardından sevk edildiği mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Öte yandan ele geçirilen tarihi eserlere ilişkin Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından sosyal medyadan yapılan açıklamada, Mardin ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kültür varlığı yakalama operasyonu olduğu bildirildi.