Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, görevinde dolu dolu 6 yılı geride bıraktı. Ege Bölgesi’nin ilk, Türkiye’de dördüncü sırada kurulan bilim çınarına rektör olarak atanmasının üzerinden altı yıl geçtiğini belirten Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Bu büyük ailenin mensubu olduğum için gurur duyuyorum. Bu kutsal vazifeyi altı yıldır büyük bir gayret ve özveri ile sürdürüyor. Şahsıma güvenerek, üniversiteme, bölgeme ve ülkeme hizmet etme imkânı veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı arz ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle ilk ataması 2017 yılında gerçekleşen Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, 20 Kasım 2021 tarihinde yeniden Ege Üniversitesine rektör olarak atandı. Başarı, bilim ve teknoloji dolu altı yılı geride bırakan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesini, Türk yükseköğretiminin en üst ligine taşıdı. Ege Üniversitesini hak ettiği yere taşımak için büyük bir özveri ile görev yaptıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Budak, “Göreve geldiğimiz ilk günden beri büyük bir özveriyle çalışmalar yürüttük. Bu çalışmaların karşılığını alarak da büyük bir başarı hikâyesi yazdık. Üniversitemizi, küresel ölçekte araştırma yapan ve bilimsel bilgi üreten bir üniversite konumuna yükselttik. Eğitim öğretim, araştırma geliştirme, yönetim sistemleri, topluma katkı, uluslararasılaşma ve dijitalleşme alanlarındaki öncü uygulamaları bir bir akademiye kazandırdık. Sosyal sorumluluk projeleri ile halkla üniversiteyi bütünleştirdik” diye konuştu.

Kurumsal tam akreditasyon alan ilk devlet üniversitesi

Elde edilen başarıları sıralayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Kaliteyi öncelikli gündem yaparak içselleştirilmesi ve bir kültüre dönüştürülmesi için hem bireysel hem de kurumsal düzeyde bir seferberlik başlattık. Yükseköğretim sisteminin kalite güvencesine ilişkin önemli unsurlarından biri olan Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında, Ege Üniversitesinin güçlü yönleri ile iyileşmeye açık yönleri; Liderlik, Yönetişim ve Kalite, Eğitim ve Öğretim, Araştırma ve Geliştirme ve Toplumsal Katkı başlıkları altında değerlendirildi. Uzun bir zaman dilimini kapsayan bu değerlendirmelerin ardından Üniversitemiz, Türkiye’de bir ilki başararak YÖKAK’tan beş yıllık tam kurumsal akreditasyon alan ilk devlet üniversitesi oldu” dedi.

90’a yakın öğrenci odaklı uygulama

Kalite ve akreditasyon çalışmalarının yanı sıra, öğrenciyi merkeze alan pek çok uygulamayı hayata geçirdiklerini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Her zaman öğrencileri yönetim anlayışımızın merkezine koyduk. Onların daha verimli bir üniversite hayatı geçirmeleri ve hatta mezuniyet sonrası iş hayatına daha rahat atılmaları adına pek çok yenilikçi ve örnek uygulamayı hizmete sunduk. Huzurlu Üniversite, Kaliteli Eğitim, Aydınlık Gelecek mottosu ile pek çok nitelikli uygulamayı Türk yükseköğretimine kazandırdık. Bu çalışmalarımızın neticesinde Üniversite Memnuniyet Araştırması sonuçlarına göre öğrenci memnuniyetinde A plus kategorisinde yer aldık. Araştırma Odaklı Öğrenci Merkezi, Öğrenci Senatosu ve Öğrenci Dekanlığını kurarak, öğrencilerimizin, yönetimin karar alma süreçlerinde etkin rol oynamalarını sağladık. Avrupa’nın en büyük kariyer fuarını düzenledik. Benimsenen öğrenci odaklı eğitim felsefesi doğrultusunda Türk yükseköğretimine örnek olacak 90’a yakın uygulamayı hayata geçirdik. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan ‘Öğrencilerin Kariyer Gelişimini En Etkin Şekilde Destekleyen Üniversite’ ödülünü alan ilk ve tek üniversite olduk” diye konuştu.

“Ülkemizin 23 araştırma üniversitesinden birisi”

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Yaya öncelikli sürdürülebilir ve erişilebilir yeşil kampüs projesi kapsamında fiziki altyapıya yönelik önemli peyzaj düzenlemeleri yaptık. Oluşturulan bilim ekosistemi hem makalelere, atıflara, yayınlara, patent ve faydalı modellere hem de projelere yansıyarak TÜBİTAK’ın programlarında ve uluslararası fon almada Türkiye birincisi olduk. Çağın gereklerine uygun girişimcilik ekosistemi ve yenilikçi eğitim modeli ile önemli çalışmalar yürüttük. Ege Üniversitesi Türkiye’nin 2023 hedefleri ile 2053 ve 2071 vizyonu çerçevesinde oluşturduğu yol haritası sonucunda eğitim ve öğretim, Ar-Ge, proje ve yayın, uluslararasılaşma, bütçe ve finansman, topluma hizmet ve sosyal sorumluluk olmak üzere 5 kategoride büyük bir ilerleme kaydetti. Hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yüksek katma değerli akademik üretime öncülük eden Üniversitemiz ‘Araştırma Kapasitesi, Araştırma Kalitesi ile Etkileşim ve İşbirliği’ başlıklarında önemli çalışmalar yürüterek ülkemizin 23 araştırma üniversitesinden birisi oldu” sözlerine yer verdi.

“Uluslararası güçlü iş birliği ağı oluşturuldu”

Uluslararasılaşma misyonu doğrultusunda yapılan çalışmalara da değinen Rektör Prof. Dr. Budak, “Uluslararasılaşma misyonumuz kapsamında Türk yükseköğretimine örnek bir model olan Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi arasında çift diploma programını bir ilk olarak hayata geçirdik. Bu yıl çift diploma programlarımızın kontenjanları yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. Bu programımızı şimdi de Özbekistan Andijan Devlet Üniversitesi ile sürdürmeye başladık. Birincisi geçen yıl İzmir’de, Özbekistan’dan 33, Türkiye’den 56 üniversitenin katılımı ile Ege Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen Türk- Özbek Eğitim Forumunun ikincisi Semerkant’ta gerçekleştirdik” dedi.

“Tam dijital güçlü teknolojik altyapı kuruldu”

Çağın gerekleri doğrultusunda bilişim altyapısına yönelik vizyon projeler hazırlayarak bunları hem kurum içine hem de kamu ve özel sektörün kullanımına sunduklarını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Budak, “Üniversitemizin bir yandan akademik altyapısını güçlendirirken diğer yandan da yenilikçi teknolojik yatırımlarla dijital dönüşüm için güçlü adımlar attık. Üniversitemiz, uzaktan eğitimde önemli bir tecrübeye ve donanıma sahip. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi liderliğinde, dijital teknolojiler alanında akademi, kamu ve sanayi arasında iş birliklerini güçlendirecek Dijital İnovasyon İş Birliği Platformunun kurucu 8 üyesinden birisi olan üniversitemiz aynı zamanda ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü’ kapsamında, çevre dostu uygulamaları ile 10 pilot üniversite arasında yerini aldı. ‘Ege Mobil Bilgi Sistemi, Elektronik Belge Yönetim Sisteminin e-devlet ile entegrasyonu, ESCOLA ve CHET projeleri, 7/24 hizmet veren Canlı Destek Hattı, Turkuaz Masa, Online Sertifika Programları, Online Randevu, Akademi TV, EGE-LABSİS, BAPSİS, AVESİS gibi pek çok dijital uygulamayı üniversitemize kazandırdık” açıklamalarında bulundu.

YÖK Milli Yenilik ödüllü üniversite

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Kalite odaklı ve akademik performansa dayalı yönetim anlayışı, nitelikli mezunları, sunduğu üniversite-sektör iş birliği modeli, ulusal ve küresel sorunlara duyarlı, yenilikçi, girişimci ve rekabetçi yapısı dolayısıyla Ege Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu tarafından her yıl geleneksel olarak verilen YÖK Üstün Başarı Ödülleri kapsamında Milli Yenilik Ödülünü almaya hak kazandı. Nitelikli mezunları, dünyanın en ücra köşelerinden öğrencileri, akademik ve idari insan kaynağı, varlık sebebi öğrencileriyle büyük bir aileye sahip olan Ege Üniversitesi, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başlatılan, Milli Teknoloji Hamlesi Vizyonu ve Türkiye Yüzyılı ülküsü ile 12. Kalkınma Planı hedeflerine odaklanarak Cumhuriyetin ikinci yüzyılına yeni bir şevk ve heyecanla başlıyor. Cumhuriyetin ikinci asrını Türkiye Yüzyılını bilimin ve akademinin yüzyılı yapmak için durmadan duraksamadan, yeni başarı hikâyeleri yazarak dünyanın önde gelen yükseköğretim kurumu olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Bu vesile ile bir kez daha Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a şükranlarımı sunuyorum. Başarılarımızın elde edilmesinde emeği geçen idari-akademik tüm çalışanlarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.