Madde bağımlılığının gizli bir salgın şekilde yayılmaya devam ettiğini ileri süren uzmanlar, bağımlılıkların beraberinde getirdiği dehşetli bir tablonun olduğunu ileri sürdü. Bazı uzmanlara göre her 10 kişiden en az birinin madde bağımlısı olduğunu ileri sürenler bile var. Bazı kaynaklar ise madde ve davranışsal bağımlılıkların 10 milyon kişiyi bularak Türkiye'de çok geniş bir yayılım gösterdiğini bile ileri sürüyor.

MADDE BAĞIMLILIĞI MİLYONLARCA KİŞİYİ ETKİLİYOR

Madde bağımlığının kesin bir sayısına sağlıklı şekilde erişim mümkün olmasa da bağımlılıkla mücadele merkezlerinden AMATEM, ÇAMATEM, YEDAM ve diğer özel kuruluşların kapasiteleri üzerinde başvurular alması, madde bağımlılığında gözardı edilemez bir nüfusun etkilendiğini doğruluyor. Rakam veremeyeceklerini söyleyen uzmanlar dahi madde bağımlığının sadece bağımlı kişi değil, aile, çevre ve toplumu da yakından etkilediğini ifade ederek, madde bağımlılığından etkilen kişilerin milyonlarla ifade edilmesinin çok normal olduğunu ileri sürüyor.

CİNAYET, TECAVÜZ VE ADLİ OLAYLARDA MADDE BAĞIMLILIĞI ETKİLİ!

Bağımlılık alanında önde gelen isimlerden olan Uzman Psikolojik Danışman Muhammed Soner ise madde bağımlılığının adli olayların birçoğuna eşlik ettiğini ileri sürdü. Soner haber merkezine yaptığı açıklamada, madde ve alkol kullanımı olan kişilerin cinayet, saldırgan davranışlar, hırsızlık ve tecavüz gibi olaylara karışmada çok yüksek bir orana sahip olduğunu ifade etti.

Bazı kaynak ve aralarında İHH'nın da bulunduğu STK açıklamarına göre ise her 10 cinayetin 6'sı, her 10 saldırı olayının 4'ü ve her 10 tecavüz olayının 3'ünden fazlasının madde ve alkol kullanımı olan kişilerin karıştığı olaylar olduğunu yayınladı.

MERAK, ARKADAŞ ORTAMINA AİT OLABİLME AMACIYLA ERGENLİKTE MADDE KULLANIMI ÇOK YÜKSEK

Uyuşturucu ve uyarıcı madde bağımlılığı için değerlendirmede bulunan Soner, "madde bağımlılığında daha çok 14-15'li yaşlarda kullanımın başladığını görüyorum. Bağımlılıların bu yaşlarda başlama gerekçeleri de genellikle bir arkadaş ortamına aidiyet bağı kurma ve merak olarak görülüyor. Elbette bu nedenleri asıl madde içme nedeni olarak ileri süremeyiz. Merak ve arkadaş ortamlarına aidiyet kazanma amcının altında da elbette birçok psikolojik faktörden söz etmek mümkündür" ifadelerini kullandı.