Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Bağımlılıkla Mücadele faaliyetleri kapsamında birçok metamfetamin bağımlılığı öyküsü olan kişilerin psikososyal desteklerle hayata tutunması için çalışmalar yürüten Uzman Psikolog Muhammed Soner, aynı zamanda metamfetamin zararları hakkında önemli bilgileri haber merkezimize değerlendirdi.

Uzman doktor uyardı: "Lenf kanserinde lenf nodları genellikle ağrısız olur" Uzman doktor uyardı: "Lenf kanserinde lenf nodları genellikle ağrısız olur"

Soner, uyuşturucu kullanımı arasında bilinen uyarıcı bir madde olarka kabul edilen psikoaktif madde metamfetaminin "bir dizi ciddi fiziksel, zihinsel ve sosyal sağlık sorununa yol açabilecek çok boyutlu zararlar verebildiği" konusunda uyardı. Soner şu ifadelerle değerlendirdi;

METAMFETAMİN BAĞIMLILIK YAPAN BİR MADDEDİR

"Metamfetamin, bağımlılık yapıcı bir maddedir. Kullanımı, hızla bağımlılığa neden olabilir ve bağımlılık geliştikten sonra bırakmak zor olabilir."

KALP SAĞLIĞINIZI BOZABİLİYOR

"Metamfetamin, kalp atışlarını hızlandırabilir ve yüksek tansiyona neden olabilir. Bu durum, kalp krizi ve inme riskini artırabilir. Vasküler sorunlar oluşabiliyor. Yani, uzun vadeli kullanım, damar tıkanıklıkları ve kan dolaşımı sorunlarına yol açabilir."

ZİHİNSEL SORUNLAR OLUŞTURUYOR

"Psikoz olarak nitelendirdiğimiz sorunlara yol açabiliyor. Metamfetamin kullanımı, şiddetli psikotik durumları tetikleyebiliyor ki bunlar; gerçeklikten kopma, halüsinasyonlar ve paranoya gibi belirtiler olarak karşımıza çıkıyor."

KAYGI BOZUKLUĞU VE DEPRESYON OLUŞABİLİYOR

"Anksiyete ve depresyon şikayetlerine zemin hazırlayabiliyor. Metamfetamin kullanımı, anksiyete ve depresyonu artırabiliyor, zemin hazırlayabiliyor."

FİZİKSEL VE CİNSEL SORUNLAR OLUŞTURABİLİYOR

"Fiziksel ve cinsel sağlık sorunları da metamfetamin ile gündeme gelebiliyor. Cinsel işlev bozuklukları da bunlardan biri. Metamfetamin kullanımı, cinsel işlev bozukluklarına neden olabilir, özellikle erektil disfonksiyon dediğimiz şikayeti görebiliyoruz. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ise en sık problem kaynağımız. Uyuşturucu ve aynı zamanda metamfetamin kullanımı, riskli cinsel davranışlara yol açarak cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları artırabiliyor."

SAĞLIK SORUNLARI BUNLARLA SINIRLI DEĞİL

"Diş problemleri danışanların en çok etkilendikleri alanlardan biri. Metamfetamin kullanımı diş erozyonuna, diş çürümelerine ve diş eti sorunlarına yol açabilir. İştah kaybı ve kilo kaybı da aynı şekilde. Kullanıcılar genellikle iştahlarını kaybeder ve kilo kaybedebilirler."

SOSYAL, MALİ VE ADLİ SORUNLAR

"Elbette sadece sağlık sorunlarından söz etmek yeterli olmuyor metamfetamin kullanımı söz konusu olunca. Aile ve sosyal ilişkilerde sorunlar çok derinleşebiliyor. İş kaybı, kullanımın yol açtığı düzensiz davranışlar, iş kaybına neden olabiliyor. Metamfetamin kullanımının bu tehlikeleri, adli problemlere de yol açabiliyor. Saygınlık, güven, maddi kayıplar ve aile ilişkilerinde aileye ciddi zarar veren sorunlar olarak da yansıyabiliyor."