Aydın ve İzmir arasındaki dağ köylerinde kestane hasadı hız kazandı. Köşk, Sultanhisar, Nazilli ve Ödemiş çevresindeki ormanlık alanlarda üreticiler, yüksekliği 70 metreye varan ağaçlara tırmanarak hasat yapıyor. Erkek işçiler ağaçları silkerek kestaneleri dökerken, kadın işçiler ise yere düşen kestaneleri dikenli kabuklarından ayırıp topluyor. Zorlu mesai, hem fiziksel güç hem de ciddi bir cesaret istiyor.
Rekolte Üreticinin Yüzünü Güldürüyor
Kestane üreticileri, bu yılki rekoltenin beklenenin üzerinde olduğunu ifade ediyor. Üretici Ömer Öztürk, sezonun sıcaklar nedeniyle birkaç gün gecikmeli başladığını ancak genel olarak ürün kalitesinden memnun olduklarını belirterek, “Bu sene mahsul iyi. İşimizden memnunuz” dedi. Dağ köylerinde üretim yapan çiftçiler, yağmurların ardından kestanelerin daha iyi geliştiğini söylüyor.
Fiyatlar Belirsizliğini Koruyor
Üreticiler, sezon başında olmaları nedeniyle henüz net bir fiyat oluşmadığını belirtiyor. Geçtiğimiz yıl 130 TL civarında olan döküntü kestanelerin, bu yıl 100-150 TL aralığında seyrettiği ifade ediliyor. Üretici Sedat Özdemir, fiyatların henüz kesinleşmediğini söyleyerek, “Fiyatlar belli değil ama beklentimiz yüksek” dedi. Çiftçi Ayşe Özdemir ise, “Daha satış yapmadık, ne gelirse nasibimizde o var” diyerek belirsizliği özetliyor.
İşçi Bulmak Üreticinin En Büyük Derdi
Dağlık arazilerde yapılan kestane hasadı, fiziksel olarak ağır ve tehlikeli bir iş olduğu için çalışacak nitelikli işçi bulmak zorlaşıyor. Üretici Naciye Kavas, “Yevmiyeler yüksek ama çalışacak işçi yok. Hasat süresi yaklaşık 20 gün, ama işçi bulamazsak bu işi tamamlayamayız” diyerek sorunun ciddiyetine dikkat çekiyor. Ellerini dikenli kabukların yaraladığı kadın işçiler de zorluğuna rağmen çalışmak zorunda kalıyor.
Yevmiyeler Yüksek Ama Risk Büyük
Ağaçlara tırmanarak kestane silken işçiler, günlük 3.500 TL ile 5.000 TL arasında yevmiye kazanıyor. Koçak Mahallesi’nden gelen işçi Atıf Ak, işin hem fiziksel hem psikolojik olarak yorucu olduğunu belirterek, “Bu iş cesaret ister. Ağaçlar çok yüksek, riskli bir iş yapıyoruz” dedi. Ancak yüksek kazanca rağmen bu işi yapacak kişilerin sayısı oldukça az. Tehlike ve yorgunluk, kazanılan paraya rağmen iş gücü bulmayı zorlaştırıyor.
Tehlikeli Ama Bereketli Bir Hasat
Kestane sezonu, bölgedeki üreticiler için yılın en önemli dönemi. Ancak işin zorluğu, belirsiz piyasa koşulları ve iş gücü sıkıntısı, bu bereketli hasadın gölgesinde kalıyor. Dağ köylerinde gün doğumuyla başlayan ve gün batımına kadar süren bu meşakkatli çalışma, ekmek parası uğruna her türlü zorluğa katlanan insan hikâyelerini barındırıyor. Sezonun ilerleyen günlerinde piyasa koşullarının netleşmesiyle hem üretici hem işçi cephesinde beklentiler şekillenecek.
Aydın ve İzmir’in dağlarında devam eden kestane hasadı, doğanın güzelliği kadar zorluklarıyla da dikkat çekiyor. Yüksek riskli bir işin gölgesinde kazanılan kazanç, bu mesainin ne kadar meşakkatli olduğunu ortaya koyuyor. Üreticilerin beklentileri yüksek, ancak fiyatların netleşmesi ve iş gücü temini sezonun gidişatını belirleyecek en önemli faktörler arasında yer alıyor.




