Evliya Çelebi’nin “su şehri” olarak tanımladığı Bursa, tarihinin en büyük su krizini yaşıyor. Kente içme suyu sağlayan Doğancı Barajı’nda doluluk oranı yüzde 1’in altına düştü, Nilüfer Barajı ise tamamen kurudu. Yaklaşık 3,5 milyonluk nüfusu ile büyük bir şehir olan Bursa’da, bu gelişmeler alarm zillerini çaldırdı. Barajlardaki suyun bitme noktasına gelmesiyle birlikte, Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım, Mudanya, Gürsu ve Kestel ilçelerinde günde 12 saat su kesintisi uygulanmaya başlandı.

Günde 525 Bin Metreküp Su Tüketiliyor

Bursa’da günlük su tüketimi yaklaşık 525 bin metreküp olarak ölçülüyor. Bu oran, barajlardaki mevcut su miktarlarıyla kıyaslandığında, sürdürülebilirlik açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor. BUSKİ yetkilileri, suyun dengeli dağıtımı amacıyla kesintilerin geçici bir önlem olduğunu belirtirken, vatandaşlara tasarruf çağrısı yaptı. 21 Eylül’de barajların ortalama doluluk oranı %5,08 iken, bu oran 5 Ekim itibarıyla %0,54’e kadar düştü.

İstanbul’da Son 10 Yılın En Düşük Seviyesi Ölçüldü

İstanbul'da da tablo iç açıcı değil. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, barajlardaki doluluk oranı ortalama %27’ye kadar geriledi. En kritik seviyeler ise Ömerli Barajı'nda %18, Alibey’de %15 ve Kazandere’de yalnızca %1 olarak kayıtlara geçti. Su seviyesi en yüksek baraj ise %50 ile Elmalı oldu. Düşen su seviyeleriyle birlikte baraj diplerindeki yıllardır biriken atıklar da gün yüzüne çıktı. Bu durum hem çevre sağlığı hem de su kalitesi açısından risk taşıyor.

Karanlığın Kalbinde Dev Keşif: 111 Bin Örümcek Aynı Ağda Yaşam Sürüyor
Karanlığın Kalbinde Dev Keşif: 111 Bin Örümcek Aynı Ağda Yaşam Sürüyor
İçeriği Görüntüle

Trakya'da Barajlar Yüzde 26'ya Geriledi

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’daki 14 barajda da benzer bir tablo yaşanıyor. DSİ verilerine göre, geçen yıl eylül ayında ortalama doluluk oranı %37 olan barajlar, bu yıl %26’ya düştü. En ciddi azalma Kırklareli’de gözlemlendi. Geçen yıl 97 milyon 639 bin metreküp olan toplam su miktarı, bu yıl 62 milyon 833 bin metreküpe geriledi. Uzmanlar, bölgede yağışların azlığı ve kuraklık koşullarının devam etmesi halinde içme suyu temininde büyük sıkıntılar yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

Bolu’da Gölköy Barajı Alarm Veriyor

Bolu’nun içme suyu ihtiyacını karşılayan Gölköy Barajı, yıl başında yüzde 100 doluyken, eylül sonunda bu oran %19’a kadar düştü. Gölü besleyen Mudurnu Deresi tamamen kurudu, Abant Deresi’nden ise yalnızca az miktarda su akıyor. Son günlerde etkili olan aralıklı sağanaklar, derelerdeki su seviyesini bir miktar artırsa da, barajın tam kapasiteye ulaşması için uzun süreli yağışlara ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Yağmur Umudu: Meteoroloji’den Yağış Müjdesi

Kuraklıkla mücadele eden Bursa için umut veren haber Meteoroloji’den geldi. Yetkililer, şiddetli gök gürültülü sağanak yağışların gece yarısından itibaren başlayacağını, bu yağışların hafta boyunca süreceğini duyurdu. Özellikle içme suyu açısından kritik olan Doğancı Barajı’nın bu yağışlardan olumlu etkilenmesi bekleniyor. Ancak uzmanlar, tek başına yağışın krizi çözmeyeceğini, su tasarrufunun artık bir alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini vurguluyor.
Türkiye'nin dört bir yanından gelen veriler, kuraklık tehdidinin artık kapıda değil, evin içinde olduğunu ortaya koyuyor. Barajlar boş, yeraltı suları azalıyor ve yağışlar düzensiz. Bu tablo, yalnızca altyapı çözümleriyle değil, aynı zamanda toplumsal farkındalık ve davranış değişikliğiyle aşılabilecek bir kriz anlamına geliyor. Uzmanlar, su kaynaklarının korunmasının bireysel değil, kolektif bir sorumluluk olduğunu hatırlatıyor.