Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Cengiz Çelik, bu haftadan itibaren serin ve yağışlı havanın etkisini kaybedeceğini açıkladı. Çelik, salı gününden itibaren batıdan başlayarak sıcaklıkların hızla artacağını belirtti.
En yüksek sıcaklık Aydın'da bekleniyor
Çelik'in verdiği bilgilere göre Ankara'da 34°C, İstanbul'da 35°C, İzmir'de 39°C, Güneydoğu Anadolu'da 41-42°C ve Aydın'da 44°C sıcaklık bekleniyor. Bu sıcaklık değerleri, yazın başlangıcını adeta yakıcı bir şekilde duyuruyor.
Güneş radyasyonu tehlikeli seviyelere ulaşıyor
CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, güneş radyasyonunun 8-10 arası değerlere ulaşacağını söyledi. Bu değerlerin sağlık açısından tehlikeli olduğunu vurgulayan Şen, vatandaşların mümkün olduğunca güneşe maruz kalmamalarını önerdi.
Orta ve Doğu bölgelerde de sıcaklık artacak
Çelik, sıcaklıkların yalnızca batı ve güney bölgeleri değil, aynı zamanda Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu'da da mevsim normallerinin 4-5 derece üzerine çıkacağını belirtti. İstanbul, Ankara ve İzmir'de üç gün boyunca yağış beklenmiyor, açık hava etkili olacak.
Vatandaşlara sıcak saatlerde dışarı çıkmayın uyarısı
Uzmanlar, özellikle 10.00 ile 17.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamasını öneriyor. Prof. Dr. Orhan Şen, bu saatlerde dışarı çıkmak zorunda kalanların şapka, güneş gözlüğü ve açık renkli kıyafet kullanması gerektiğini söyledi. Güneşin etkisinin yüksek olacağı günlerde fiziksel aktiviteler de sınırlandırılmalı.
Risk gruplarına özel uyarılar yapıldı
Uzmanlar, özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı bulunan kişilerin bu sıcak günlerde daha dikkatli olması gerektiğini ifade etti. Yeterli sıvı tüketimi, gölgeli alanlarda kalınması ve doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınılması önerildi.
Türkiye genelinde etkili olacak sıcak hava dalgası, hem sağlık hem de günlük yaşam açısından önemli riskler barındırıyor. Uzmanlar, vatandaşların bu dönemde güneşe karşı korunma önlemlerini artırmalarını ve dışarı çıkmak zorunda kalmadıkça evde kalmalarını öneriyor. Yaz resmen başlıyor, ancak bu yaz daha dikkatli olunması şart.