ÖSYM’nin YKS tercihlerinden sonra bölümlere yerleşen öğrenci adedi, üniversitelerde kalan boş kontenjan sayıları açıklanmıştı. YKS ek tercih işlemlerinin başlaması ve üniversitelerdeki ilk yerleştirme işlemlerinden sonra kalan boş kontenjan sayıları dikkatleri çekti.  

YKS’de fiyasko!  

Birgün’ün haberine göre YKS ek tercih işlemlerinde açıklanan boş kontenjanlarda skandal yaşanıyor. ÖSYM tarafından yayımlanan ek yerleştirme kılavuzu sonrasında açıklanan boş kontenjan sayıları gündeme geldi.   

İlk tercihler sonucunda 5 bin 545 olan önlisanstaki boş kontenjan sayısı 138 bin 359’a, 29 bin 53 olan lisanstaki boş kontenjan sayısı ise 63 bin 899’a yükseldi. Böylece toplam boş kontenjan sayısı ise 34 bin 598’den 202 bin 258’e yükseldi. Özellikle vakıf üniversitelerindeki boşluklar dikkat çekti. Böylece toplam 1 milyon 21 bin 986 kişilik kontenjanın yaklaşık 5’te 1’i baraj olmamasına rağmen dolmadı. 

Rehberlik Uzmanı Salim Ünsal tablonun yerleştirme sistemi açısından tam bir fiyasko olduğunu söyledi. Ünsal şunları ifade etti: “Barajın kalkmasının ardından üniversiteyi kazanmak kolaylaştı ama bu tablo ortaya çıktı. Öğrenciler tercih ettikleri, yazdıkları bölüme kayıt yaptırmıyorlar. 2 yıllıklarda çok ciddi açık var. Bunun sebebi de kent merkezlerine uzak yerlere açılan yüksekokulları. Vakıf üniversitelerindeki açıkların sebebi de elbette ekonomik.” 

DGS tercihleri başladı; DGS tercih kılavuzu 2024 DGS tercihleri başladı; DGS tercih kılavuzu 2024

200 bin kontenjanın 20 sene önce üniversiteye giren toplam öğrenci sayısına denk geldiğini ifade eden Ünsal şöyle konuştu: “Bu kontenjanın doldurulması zor. En fazla 80 bini dolabilir. Kontenjanlar mutlaka azaltılmalı. Kent merkezlerine uzak bölgelere yüksekokul açılmasından vazgeçilmeli. Sistem artık alarm veriyor”