Ecdadımızla ne kadar iftihar etsek az diye söze başlayan ibrahim Murat Gündüz Türklerin hayvan sevgisi ve merhameti ile ilgili açıklamalar yaptı.

Hayvan hakları tarihi dendiğinde batılı ülkeler aklımıza gelir fakat dünyanın ilk hayvan hastanesi Bursa’da “Gurabahane-i Laklakan” adıyla açılmıştır. Osmanlı toplumunun hayvanlara gösterdiği sevgi ve merhametin örneği olan bu hastane, başta leylekler olmak üzere göçmen kuşların bakım ve tedavisinin yapılması için kurulmuştu. Dünyada bir eşi daha olmayan bu uygulama sayesinde her yıl binlerce kuş tedavi edilerek tekrar doğaya bırakılırdı.

II. Beyazid dönemine ait Kanunname-i İhtisab-i İstanbul el-Mahruse’deki maddelerden birinde yük taşımacılığında kullanılan at, eşek ve katır gibi hayvanlara haddinden fazla ağırlık yüklenmesi yasaklanmıştır.. Bu kanun maddesi sadrce kağıt üzerinde kalmamıştı. Kurallara uymayarak hayvanlara eziyet eden insanlara para cezası uygulanırdı. Bir diğer hayvan hakları belgesi 1587 yılında III. Murad döneminde yayınlandı. Bu belgeye göre; zayıf, bakımsız hayvanların çalıştırılmaması, nalsız hayvanlara binilmemesi ve hayvanların üzerine çok fazla yük konmaması gibi sıkı kurallar ile hayvanlar korunma altına alınmıştı.

https://www.beyazgundem.com/amp/spor/turk-fight-sporlarinin-onemli-isimleri-ibrahim-murat-gunduz-ile-h1726612.html

https://www.beyazgundem.com/m/gundem/ibrahim-murat-gunduz-devlete-guvenin-h1754974.html