IT varlık keşfi, ağınızda bulunan varlıkların tam görünürlüğünü kazanmanın ilk adımıdır. Kullanıcıların hangi varlıkların bağlı olduğunu görmesine olanak tanır ve bir işletmenin tüm donanım ve yazılım varlık kitaplığının anlık görüntüsünü sağlar.
Bu aslında BT varlıklarınızın başarılı envanter yönetiminin temelini oluşturur. Günümüzde hangi BT varlıklarına sahip olduğunuzu takip etmek zor olabilir. İşletmelerin mobil cihazların yanı sıra IoT sensörlerini ve yazılım lisanslarını da izlemesi gerekiyor. Bulut uygulamalarının yanı sıra sanal makineler, konteynerler, blok zincirler ve daha fazlası.
IT Varlık Yönetimi (ITAM) olmazsa şirketiniz şu zorlukla karşı karşıya kalır:
- Lisanssız yazılım kullanımının artması
- Güvenlik tehditleri ve veri sızıntısı riski
- Çalışanların başarısız işten çıkarılması
- Başarısız uyumluluk denetimleri
Bu riskleri azaltmak için uygun maliyetli ve etkisi yüksek iki çözüm bulunmaktadır. Bunlar, sık sık çalışanlara eğitim verilmesi ve etkili bir BT varlık keşif aracının devreye alınmasıdır. Şimdi BT Varlık Keşfi sürecinin tanımına bakalım.
IT Varlık Keşfi Nedir?
IT varlığı keşfi, tüm BT varlıkları ağının tanımlanması ve kataloglanması sürecidir. İşletmelerin donanım ve yazılım varlıklarını denetlemesine olanak tanıyan ITAM'ın önemli bir unsurudur. Bunların arşivlenmiş varlıklar, şu anda kullanımda olan varlıklar veya değiştirilme sürecinde olan varlıklar olup olmadığı.
İşletmeler, varlık keşfi yoluyla önemli veriler sağlayan veri kümeleri oluşturabilir. BT yöneticileri kimin hangi cihazda oturum açtığını ve hangi cihazların yeniden başlatılması gerektiğini görebilir. Bir cihazda hangi uygulamaların yüklü olduğu ve hangi yazılım lisanslarının yenilenmesi gerektiği gibi.
Bu verilerin elinizin altında olması, daha iyi karar vermenize olanak tanır ve bu da hem zamandan hem de paradan tasarruf sağlar.
BT varlık keşif araçlarını kullanmanın nedeni, manuel olarak gerçekleştirilecek bir görevi otomatikleştirmektir.
Ayrıca varlık verilerinin güvenli olmasını ve yazılım lisansları gibi varlıkların güncel ve uyumlu olmasını da sağlar. 2016 yılında Birleşik Krallık, Avrupa'da lisanssız yazılım kullanımının en fazla olduğu ikinci ülke oldu.
IT Varlık Keşfi Nasıl Çalışır?
BT varlık keşfi, şirket çapında bir ağdaki cihazları tarayacak, tanımlayacak ve haritalayacak şekilde ayarlandı.
Ayrıntılı bilgi toplamak için aktif veya pasif bir teknik kullanacaktır. Bir varlığın IP adresini, üreticisini, etkinlik süresini ve alt ağını içerir. Daha küçük operasyonlar için keşif araçları mobil cihazlar gibi belirli varlıklara kurulabilir.
Bu araçlar durum güncellemelerini bulmak, izlemek ve sağlamak için kullanılır. Bu, karmaşık ve zaman alıcı manuel bir süreç veya otomatikleştirilmiş bir süreç olabilir. İkincisi, varlık verilerinin belirli bir aracıya çekilmesine yardımcı olur.
Araç, dağıtıldıktan sonra ağınızdaki yeni BT varlıklarını tarayacak ve bulacak şekilde yapılandırılır.
Buna önceden yüklenmiş yazılımlar ve SaaS ürünleri de dahildir. Bu, kuruluşlara varlık verileri hakkında düzenli güncellemeler sağlar ve bu veriler daha sonra bir envanter yönetim sisteminde veya CMDB'de toplanır ve saklanır.
Aktif ve Pasif IT Varlık Keşfi Nedir?
Aktif IT Varlık Keşfi: Aktif veya standart varlık keşfi, ağınızdaki her varlık için bir ping ve yanıt sürecini içerir. Bu yalnızca birden fazla yapılandırma girişi gerektirmekle kalmaz, aynı zamanda ağınızın hızını da etkileyebilir.
Pasif IT Varlık Keşfi: Pasif varlık keşif tekniği, her cihazın sistem günlükleri gönderebilmesini gerektirir. Bir ağ içinde yayınlanan etkinlikleri dinleyen daha verimli bir yöntemdir. Bu, daha az bant genişliği tüketimi ve canlı ve geçmiş bilgilerin daha fazla keşfedilmesi anlamına gelir.
Varlık Keşfi ve Envanter Yönetimi Arasındaki Fark Nedir?
Varlık keşfi, ayrıntılı bir envanter yönetimi veritabanı oluşturmaya yardımcı olan ilk adımdır. Keşif araçları varlıkları tanımlar ve bir envanter yönetim sistemi bunları düzenler. Bu uygulamaların her ikisi de tipik olarak modern ITAM ve ITSM çözümlerine dahil edilmiştir.
IT Varlık Keşfi Sürecinin 5 Faydası
1. Uyumlu Yazılımın Kullanıldığından Emin Olursunuz
Varlık keşif araçları, donanımın ve izleme yazılımının izlenmesi için kullanılır. Buna hem yetkili hem de yetkisiz yazılımlar dahildir.
BT varlıklarınız için tek bir doğruluk kaynağı oluşturarak hangi yazılımların hangi cihazlara yüklendiğini görebilirsiniz.
Yazılım lisanslarına kimlerin erişebildiğinin ve hangi cihazların en son sürümleri çalıştırdığıda dahil. Örneğin, yazılım anahtarlarınıza kimin erişebildiğini görmek, işe alım sürecinin daha hızlı ve daha kolay olmasını sağlar.
Yazılım varlıklarınıza ve lisanslarınıza ayrıntılı bir genel bakışla riskleri daha iyi yönetebilir ve politikaları uygulayabilirsiniz. Bu, lisanssız yazılım kullanımına ilişkin cezaların önlenmesine yardımcı olur ve veri ihlali olasılığını azaltır.
2. Uzak Alanlardaki Donanımı Takip Edebilirsiniz
BT varlık keşfi, donanımın izlenmesinden kaynaklandı. Bilgisayarlar, yazıcılar, tarayıcılar ve yönlendiriciler gibi. Uzaktan çalışmanın arttığı günümüzde BT donanım takibi her zamankinden daha önemli.
Varlık bulma araçları, bir ağın gerçek zamanlı taramasını gerçekleştirerek donanımın nerede olduğuna ilişkin güncel bilgiler sağlar. Buna IP adresleri, bilinen son etkinlik ve atanmış kullanıcılar dahildir. Belirli cihazların coğrafi konumunun yanı sıra.
3. Zaman Yönetimini Geliştirebilirsiniz
ITAM çözümleri, zaman alan manuel süreçleri ortadan kaldırmak için tasarlandı. Bunlardan biri BT varlıklarının yönetimidir.
Otomatik varlık keşfi, bir ağı yeni, mevcut ve değişen varlıklar için tarayacak şekilde yapılandırılmıştır. Varlık verilerinizin her zaman güncel olmasını sağlamak. Oysa BT varlık yöneticileri genellikle varlıkları elle işaretler, tarar ve etiketler.
4. Tüm BT Varlıkları Ağınızı Görselleştirebilirsiniz
Varlık keşfinin önemli bir unsuru, BT varlıklarınızın tam görünürlüğünü kazanmaktır. İşletmenize sürekli olarak girip çıkan ekipman ve uygulamalar nedeniyle, sahip olduklarınızı takip etmek zor olabilir.
Ancak tam görünürlüğe sahip olmak, BT yöneticilerinin bir ağ haritası oluşturmasına olanak tanır. Bu aynı zamanda varlık edinme sürecini kolaylaştırmaya da yardımcı olur.
5. Varlık Anormalliklerini Tespit Edebilirsiniz
BT varlık keşfinin temel işlevi güvenlik risklerini azaltmaktır. Riskler; güncel olmayan yazılımların kullanılması, veri sızıntıları ve savunmasız uygulamaların yüklenmesi yoluyla saldırılar şeklinde ortaya çıkabilir. Düzenli ağ taramaları yapmak ve güncel veriler almak bunu önlemeye yardımcı olabilir.
Kataloglanmış tüm varlıklarınızın merkezi bir veritabanına sahip olarak, davranış değişikliklerini ilk ortaya çıktıklarında tespit edebilirsiniz. Sorunları büyümeden önce işaretlemenize ve çözmenize olanak tanır.
IT Varlık Keşfi Danışmanlığı
Makalemiz boyunca Varlık Keşfi sürecinin şirketiniz için son derece kritik bir öneme sahip olduğunu görmüş olduk.
Bu kesinlikle göz ardı edilemez bir durumdur. İşletmenizde herhangi bir problem yaşamamak için IT Varlık Keşfi sürecini profesyonel bir Yazılım Varlık Yönetimi ekibi ile birlikte yönetmek son derece stratejik bir karar olacaktır.
Bu noktada profesyonel IT varlık keşfi ve Yazılım Varlık Yönetimi hizmeti veren Mosacademy firmasına aşağıdaki web adresinden istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.