Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından konuşan Miçotakis, Yunanistan’ın Türkiye’nin Avrupa yönelimini desteklediğini ancak bunun iyi komşuluk ilişkileri şartıyla ilerlemesi gerektiğini söyledi.

Miçotakis ayrıca ülkesinin savunma politikasına ilişkin dışarıdan gelecek önerilere kapalı olduğunun mesajını verdi. Yunanistan’ın tehdit oluşturmayan barışçıl bir ülke olduğunu savunan Yunan Başbakan, egemenliğinin sorgulanmaması ve aktif bir savaş tehdidinin bulunmaması gerektiğini ifade etti. Açıklamalar, iki ülke arasındaki son dönemdeki temaslar ve karşılıklı mesajlar açısından dikkat çekti.

Miçotakis Türkiye’nin Avrupa Yolunu Desteklediklerini Açıkladı

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye’nin Avrupa ile ilişkilerine yönelik Atina’nın yaklaşımını değerlendirdi. Yunanistan’ın Türkiye’nin Avrupa yolunu güçlendirmek istediğini belirten Miçotakis, Ankara’nın aynı zamanda komşuluk ilişkilerinde belirli değerlere bağlı kalması gerektiğini savundu.

Miçotakis’e göre Türkiye’nin Avrupa yönündeki ilerleyişi, Yunanistan ile iyi komşuluk ilişkilerinin sürdürülmesiyle birlikte ele alınmalı. Yunan lider, Atina’nın bu konuda desteğini sürdürebileceğini ancak bunun karşılıklı sorumluluk çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiğini ifade etti.

Atina Türkiye’den İyi Komşuluk Beklediğini Belirtti

Miçotakis, Yunanistan’ın Türkiye ile iyi komşuluk ilişkileri kurmak istediğini vurguladı. Atina’nın Türkiye’ye yönelik bir tehdit oluşturmadığını savunan Yunanistan Başbakanı, bölgedeki gerilimlerin azaltılması için egemenlik konusundaki hassasiyetlerin dikkate alınması gerektiğini dile getirdi.

Yunan liderin açıklamalarında özellikle Yunanistan’ın egemenliğinin sorgulanmaması gerektiği yönündeki ifadeler öne çıktı. Miçotakis, ülkesinin barışçıl bir devlet olduğunu belirterek savunma politikalarının da bu anlayış çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Miçotakis Savunma Politikası İçin Dış Önerileri Kabul Etmeyeceklerini Söyledi

Yunanistan’ın İsrail ile gerçekleştirdiği savunma anlaşmasına da değinen Miçotakis, Atina’nın savunma kapasitesini nasıl güçlendireceği konusunda başka ülkelerden gelecek önerileri kabul etmeyeceğini açıkladı.

Miçotakis, söz konusu anlaşmanın Türkiye veya başka bir ülkeye yönelik tehdit oluşturmadığını savundu. Yunanistan’ın kendi savunma politikası konusunda karar verme hakkına sahip olduğunu belirten Yunan Başbakan, bu konuda dışarıdan yönlendirme kabul etmeyeceklerini ifade etti.

Miçotakis açıklamasında, “Aktif bir savaş tehdidi olmamalı ve egemenliğimiz sorgulanmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Yunan Başbakan “Vatanım Barışçıl Bir Ülkedir” Dedi

Miçotakis, açıklamalarında Yunanistan’ın bölgesel bir tehdit unsuru olmadığını özellikle vurguladı. Yunanistan’ın barışçıl bir ülke olduğunu belirten Başbakan, ülkesinin savunma kapasitesini artırmasının başka devletlere yönelik saldırgan bir politika anlamına gelmediğini savundu.

Yunan lider, “Vatanım barışçıl bir ülkedir ve kimseye tehdit oluşturmaz” diyerek Atina’nın savunma politikası konusunda kendi kararlarını vermeye devam edeceğinin mesajını verdi.

Bu açıklamalar, Türkiye ile Yunanistan arasında Ege ve Doğu Akdeniz başta olmak üzere çeşitli başlıklarda devam eden görüş ayrılıkları açısından da önem taşıyor.

Miçotakis Türkiye’ye Desteğin Koşullarını Sıraladı

Yunanistan’ın Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecine yönelik yaklaşımına da değinen Miçotakis, Atina’nın desteğinin devam edebileceğini ancak iyi komşuluk ilişkilerinin korunması gerektiğini söyledi.

Miçotakis, Ankara’nın komşuluk ilişkilerinde sorumlu davranması halinde Yunanistan’ın Türkiye’nin Avrupa yoluna yönelik desteğinin sürdürülebileceğini ifade etti. Buna karşılık Atina’nın beklentilerinin karşılanmaması durumunda sürecin farklı şekilde değerlendirileceğini belirtti.

Böylece Yunanistan Başbakanı, Türkiye’nin Avrupa yönelimine ilişkin desteğini doğrudan ikili ilişkilerdeki gelişmelere bağlayan bir mesaj vermiş oldu.

Atina Avrupa Birliği Bütçesini Görüşmeye Devam Ediyor

Miçotakis’in açıklamalarında Türkiye ve savunma konularının yanı sıra Avrupa Birliği’nin 2028-2034 dönemi çok yıllı mali çerçevesi de gündeme geldi. Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa ile yapılan görüşmede yeni bütçe dönemine ilişkin müzakerelerin ele alındığını belirten Miçotakis, yıl sonuna kadar siyasi anlaşmaya ulaşılması gerektiğini söyledi.

Yunanistan Başbakanı, bütçe miktarı ve kaynakların dağılımı konusunda gelecek önerilerin önem taşıdığını belirtti. Atina’nın daha iddialı bir Avrupa bütçesine ihtiyaç duyduğunu savunan Miçotakis, daha az kaynak kullanarak daha fazla hedefe ulaşmanın mümkün olmayacağını dile getirdi.

Miçotakis Ortak Avrupa Borçlanmasını Savundu

Yunanistan Başbakanı, Avrupa genelinde savunma gibi ortak kamu ihtiyaçlarının finansmanında yeni ortak borçlanma araçlarının kullanılabileceği görüşünü de dile getirdi.

Miçotakis, belirli koşullar altında yeni finansman yöntemlerinin değerlendirilmesine açık olduklarını söyledi. Özellikle savunmanın Avrupa açısından ortak bir kamu malı olduğunu belirten Yunan lider, bu alanın ortak finansman modelleriyle desteklenebileceğini savundu.

Bu yaklaşım, Avrupa’nın savunma kapasitesinin artırılması ve üye ülkelerin ortak finansman mekanizmalarından daha fazla yararlanması tartışmalarıyla birlikte değerlendiriliyor.

Erdoğan Yunanistan’ı Yanlış Politikadan Dönmeye Çağırdı

Miçotakis’in açıklamalarının ardından Türkiye’nin daha önce Yunanistan’a yönelik yaptığı uyarılar da yeniden gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , Kırgızistan seyahati dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye’nin Yunanistan ile iyi komşuluk temelinde ilişkilerini sürdürmek istediğini belirtmişti.

Erdoğan, Türkiye’nin kimsenin toprağında gözü olmadığını ancak kendi haklarının da çiğnenmesine izin vermeyeceğini ifade etmişti. Cumhurbaşkanı, uluslararası anlaşmaların ihlal edilmesinin kimseye fayda sağlamayacağını belirterek Türkiye’nin serinkanlı yaklaşımının yanlış yorumlanmaması gerektiğini söylemişti.

Norveç Yasta! “Büyükbaba” Diye Anılan Kral Harald Hayatını Kaybetti
Norveç Yasta! “Büyükbaba” Diye Anılan Kral Harald Hayatını Kaybetti
İçeriği Görüntüle

Erdoğan ayrıca Yunanistan’ın gayriaskeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmesi gerektiğini savunmuş ve Atina’yı bu politikadan dönmeye çağırmıştı.

Ankara ve Atina Arasında Mesaj Trafiği Sürüyor

Miçotakis’in son açıklamaları, Türkiye ve Yunanistan arasında iyi komşuluk, egemenlik, savunma politikaları ve Ege’deki güvenlik başlıklarının gündemdeki yerini koruduğunu gösterdi.

Atina yönetimi Türkiye’nin Avrupa yolunu destekleme mesajı verirken, bu desteğin iyi komşuluk ilişkileriyle birlikte ilerlemesi gerektiğini vurguluyor. Ankara ise iki ülke arasındaki sorunların uluslararası hukuk ve karşılıklı haklar temelinde ele alınması gerektiğini savunuyor.

Tarafların açıklamalarında kullanılan ifadeler farklılık gösterse de her iki başkentten de bölgesel barış, güvenlik ve istikrar vurgusu yapılıyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde verilecek karşılıklı mesajlar ve atılacak adımlar, Ege ve Doğu Akdeniz’deki dengeler açısından yakından takip edilmeye devam edecek.